Thunder Force (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Ben Falcone
Pääosissa: Melissa McCarthy, Octavia Spencer, Jason Bateman,
Bobby Cannavale, Pom Klementieff, Melissa Leo, Taylor Mosby,
Marcella Lowery, Melissa Ponzio, Ben Falcone, Nate Hitpas
Genre: Komedia
Kesto: 1 tunti 46 minuuttia

Jatkamme Netflix-alkuperäiselokuvien saralla, kun vuoroonsa astelee Ben Falconen ohjaama supersankarikomedia Thunder Force. Elokuva pitää sisällään poikkeuksellisen kovan luokan näyttelijöitä ja samalla on myös viides yhteistyö ohjaajan, sekä hänen vaimonsa Melissa McCarthyn välillä, joten yhteisymmärryksen puutteesta ei pitänyt olla ainakaan ongelmaa. Thunder Force on kuitenkin siitäkin huolimatta vastaanottanut murskaavat arviot sekä kriitikoilta, että tavallisilta kaduntallaajilta.
 
On mielenkiintoista nähdä, miksi elokuva on suoriutunut niin heikosti, vaikka se onnistuikin hetkellisesti kapuamaan Netflix-katselulistojen kärkeen julkaisunsa jälkeen. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat täysin minimissä ja lähdin katsomaan sitä mahdollisimman avoimin mielin. Onnistuiko Thunder Force yllättämään positiivisesti vai oliko elokuva oikeastikin huono kaikin puolin?


Vuonna 1983 valtava määrä tähtienvälisiä kosmisia säteitä iski maapalloon ja sen asukkaisiin. Nämä säteet saivat aikaan geneettisen muutoksen muutamissa yksilöissä, jotka olivat alttiita sosiopatialle. Sen seurauksena he saivat uskomattomat supervoimat, joiden avulla maailma täyttyi epäjärjestyksestä ja rikollisuudesta. Nämä yksilöt saivat nimeksi ''konnat''. Eräänä päivänä lapsuuden ystävät yhdistävät voimansa rikollisuutta vastaan taistelevana tehokaksikkona, kun toinen heistä keksii, miten tavallisetkin ihmiset voivat saada supervoimia käyttöönsä. Taistelu konnia vastaan on alkanut.

Melissa McCarthyn esittämä Lydia Berman on rääväsuinen nainen, jonka elämä ei ole ollut kovin ihailtavaa näin sivusta katsottuna. Nainen asuu vähätuloisella alueella ja pukeutuu vanhoihin rääsyihin syöden vanhentunutta ruokaa. Lydia elää päivä kerrallaan ja yrittää selvitä arjen koettelemuksista ongelma kerrallaan. Eräänä päivänä hän päättää hakea vanhan ystävänsä luokkakokoukseen, josta ei ole kuullut pitkään aikaan. Siitä lähtee uusi luku hänen elämässään. Octavia Spencerin esittämä Emily Stanton on taas onnistunut menestymään elämässään omistaen kokonaisen tutkimusyrityksen omalla nimellään.
 

Hän on koko elämänsä ajan pyrkinyt tutkimaan supervoimia ja niiden lähteitä ikävän perhetragedian seurauksena. Emily on juuri onnistunut löytämään monimutkaisen kaavan supervoimien saamiseksi, jolloin Lydia astuu kuvaan. Hakiessaan ystäväänsä luokkakokoukseen Lydia pistää itseään yhdisteellä, joka pakottaa hänet jatkamaan hoidon loppuun asti. Pian Emilykin seuraa perässä ja he muodostavat Thunder Force -supersankarikaksikon, joka yrittää pysäyttää rikollisuuden kokonaan.
 
Voi luoja. Mistä sitä aloittaisi? Thunder Force on elokuva, joka pitäisi olla paperilla hyvin mielenkiintoinen ja kiehtova kokonaisuus, kun ottaa huomioon sen tarjoileman näyttelijäkaartin ja hulvattoman konseptin. Vaikka Melissa McCarthy onkin tarjoillut viime aikoina enemmän hutilyöntejä, osaa hän parhaimmillaan olla koominen lisä mille vain elokuvalle. Octavia Spencer taas on yleensä varma osuma lähes jokaisessa elokuvassa, jossa hän on mukana, joten laadusta päänäyttelijöiden puolelta ei voi valittaa.


Thunder Force on siitäkin huolimatta ehkä yksi väsyneimmistä ja epähauskimmista elokuvista, jonka olen hetkeen kokenut. Ei ainoastaan, että tarina tuntuu olevan heikommalla kädellä hutaistu sekasikiö, mutta komediaelokuvaksi paljon nauramisen aihetta ei tuotos kuitenkaan tarjoile. Vaikka elokuvaa voikin pitää ''aivot narikkaan'' -tasoisena läpsyttelynä, on sen annit mielestäni sen verran köykäiset, ettei kevytmielinen asennoituminenkaan pelasta sitä katastrofilta. Ottaen huomioon sen, että se yrittää olla keveämpi supersankarielokuva, aiheuttaa se katsojalle enemmän vain myötähäpeällisiä väristyksiä kuin mitään muuta.

Tarina pitää sisällään hyvin massiivisen tarinakaaren, joka taas pitää sisällään lukuisia merkittäviä yksityiskohtia, joihin elokuva ei tunnu paneutuvan ollenkaan kestonsa aikana. Vaikka elokuva korostaakin vuonna 1983 tapahtuneen käänteentekevän muutoksen suuruutta, se keskittyy lopulta vain pieneen osaan Chicagon aluetta, jossa Thunder Force -kaksikko operoi. Seuraamme elokuvassa, kuinka nämä kaksi naista ''kouluttautuvat'' supersankareiksi ja lähtevät taistelemaan rikollisuutta vastaan, mutta kun pohjatyö on niin ailahtelevaa sorttia, sortuu rakennuskin hyvin nopeasti perustuksiinsa.


Emme välitä päähahmoistamme juuri ollenkaan, vaikka elokuva pyrkiikin pohjustamaan heidän välistä ystävyyttä kouluajoilta. Ohjaaja pyrkii parhaansa mukaan tehdä tapahtumista merkityksellisiä ja muistaakin lisätä joitain yksityiskohtia jatkuvuuden ylläpitämiseksi, mutta kun materiaali on niin inspiroimatonta ja potee jonkin sortin identiteettikriisiä, on kokonaisuudesta vaikea repiä mitään miellyttävää irti. Elokuva on hyvin kaavamainen ja tylsä, eikä väsynyt huumorikaan tunnu pelastavan sitä tuomiolta.

Eipä tästä elokuvasta oikeastaan muuta pystykään sanomaan. Jätti se nimittäin sen verran sanattomaksi meikäläisenkin mitäänsanomattomalla ja myötähäpeällisellä olemuksellaan. Thunder Force on elokuva, joka yrittää kovasti sopia muiden supersankarielokuvien joukkoon, mutta kun perustukset ovat näin lahot ja onnettomat, on sitä vaikea edes lukea samaan lauseeseen muiden supersankarielokuvien kanssa. Elokuvan toiminta on väsynyttä, komedia myötähäpeällistä ja tarina kontrolloimatonta sotkua. Ihan kuin Thunder Force oltaisiin kuvattu ilman minkäänlaista käsikirjoitusta. Jättäkää vain suosiolla väliin...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 18.4.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit