The Little Things (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: John Lee Hancock
Pääosissa: Denzel Washington, Rami Malek, Jared Leto,
Chris Bauer, Michael Hyatt, Terry Kinney, Natalie Morales,
Isabel Arraiza, Joris Jarsky, Glenn Morshower
Genre: Rikos, Draama, Jännitys
Kesto: 2 tuntia 8 minuuttia

Nyt uppoudummekin yhteen vuoden odotetuimmista elokuvista, jolta toivoin onnistumista. The Little Things on yhdysvaltalaisen John Lee Hancockin ohjaama jännityspainoitteinen rikoselokuva, jonka suunnittelu alkoi jo 1990-luvun alussa. Käsikirjoitus oli alunperin suunnattu Steven Spielbergin käyttöön, mutta kun mies päätti olla tekemättä synkkää elokuvaa, joutui idea Hancockin mielen perukoille moneksi kymmeneksi vuodeksi keräämään pölyä.
 
Noin kolmekymmentä vuotta myöhemmin John Lee Hancock päätti itse ottaa vastuun luomuksestaan ja ohjata elokuvan oman käsikirjoituksensa pohjalta. Elokuva sai hienosti nostetta alleen palkatessaan aina takuuvarman Denzel Washingtonin ja kaksi Oscar-voittajaa Rami Malekin, sekä Jared Leton päärooleihinsa. Muistan, kun ensimmäinen traileri ilmestyi ja se näytti kyllä upealta. Odotukset alkoivat kuitenkin hieman hälvenemään, kun julkaisua jouduttiin koronaviruspandemian iskiessä maailmanlaajuisesti siirtämään myöhemmälle ajankohdalle. Nyt pääsemme kuitenkin vihdoin katsomaan, mistä elokuvassa on kyse.


Kern Countyn apulaisseriffi Joe Deacon lähetetään Los Angelesiin nopealle todistusaineiston keräysreissulle. Hän sotkeutuu kuitenkin lopulta kaupunkia terrorisoivan sarjamurhaajan etsintöihin. Jahtia johtaa poliisilaitoksen ylikonstaapeli Jim Baxter, joka on vaikuttunut Joen etsijänvaistoista ja pyytää häneltä epävirallista apua. Baxter ei kuitenkaan tiedä, että heidän jäljittämänsä tappajan tutkimukset tonkivat esille osia Joen menneisyydestä ja paljastavat järkyttäviä salaisuuksia, jotka saattavat uhata muutakin kuin hänen tutkimustaan.

The Little Things on aloittaa taipaleensa hyvin lupaavasti alustamalla hahmojen tarinakaaret ja roolit suuremmassa kokonaiskuvassa. Hyppäämme suoraan asiaan seuraamaan, kuinka Denzel Washingtonin esittämä Joe joutuu palaamaan takaisin vanhalle työpaikalleen Los Angelesiin hakemaan vaadittavia todisteita murhaajan tuomiota varten. Myllerryksen keskellä mies kuitenkin joutuu yllättäen Rami Malekin esittämän ylikonstaapeli Jim Baxterin massiivisen rikostutkinnan keskelle selvittämään mahdollista sarjamurhaajaa.


Tarina on ehdottomasti mielenkiintoinen tapaus perimmiltään. Seuraamme, kuinka elokuva lähtee sukeltamaan mysteerinsä äärelle painostavan hidastempoisella lähestymistavallaan. Vaikka elokuvalla onkin kaikki mahdollisuudet käsissään, tuntuu sen vaikutus hälvenevän yhä enemmän ja enemmän, mitä pidemmälle tarinassa etenemmekin. Alustettu asetelma jää täysin avoimeksi, kun Joe päättää epävirallisesti liittyä mukaan Jimin murhatutkintaan ja tilanne muuttuukin lopulta vaaralliseksi kissa-hiiri -leikiksi.

Joe Deacon ja Jim Baxter ovat hyvin kiehtovia hahmoja perimmiltään. Joe on alkanut jo valmistautumaan omaan eläköitymiseensä vaihtamalla suuren kaupungin operaatiot pienemmän kylän ongelmiin. Mies on hyvin vannoutunut poliisi, jonka elämä on lähtenyt raiteilta järkyttävän työtapaturman vuoksi. Tapaus edelleenkin kummittelee Joen mielessä, mutta ollessaan niin kauan eturintamalla, ei hän kuitenkaan onnistu jättämään työtään sikseen, vaan kiinnostuu hyvin nopeasti uusista haasteista.


Jim taas on hyvin lupaava ja itsevarma ylikonstaapeli, joka tuli Los Angelesin poliisilaitokseen korvaamaan Joen aiemman roolin. Mies on järin viisas ja huolellinen tapaus, joka ei todellakaan tunnu hyppivän johtopäätöksestä toiseen tuosta noin vain, kunnes Joe astuu kuvaan. Pidän siitä, kuinka parivaljakko toimii toisilleen täydellisinä vastakohtina elämäntilanteesta persoonallisuuksiin ja toimintatavoista lähestymistapoihin.

Vaikka elokuva onkin toteutukseltaan ammattitasoinen ja huolliteltu kokonaisuus, alkaa ironisesti ''pienet yksityiskohdat'' vaikuttamaan tarinan kulkuun ja logiikkaan paisuen lopulta suuriksi ongelmiksi näin jälkeenpäin katsottuna. Vahvasti 1990-luvun rikoselokuvia muistuttava The Little Things, ei erotu osakseen ainakaan alkuperäisyytensä puolesta. Vaikka esteettisiin seikkoihin elokuva ei tunnu kaatuvan, on sen tarinassa kuitenkin suuria epäjohdonmukaisuuksia, jotka ajavat kokonaisuuden lopulta keskinkertaisille teille.


Tunnelmallisesti elokuva on hyvin potentiaalinen, mutta ailahteleva tapaus kaiken kaikkiaan. Tietyt yksittäiset kohtaukset onnistuvat nostamaan jännityksen merkittävästi ilmaan tehden elokuvasta hyvin mielenkiintoisen seurattavan, mutta tätä tasoa ei onnistuta pitämään yllä juuri ollenkaan käänteentekevimpien tapahtumien välissä. Tämän vuoksi elokuva tuntuu vain lässähtävän joka kerralla uuden tilaisuuden tullen tehden siitä hyvin ailahtelevan ja ristiriitaisen kokemuksen.

Roolisuoritukset ovat elokuvassa suhteellisen varmoja alusta loppuun asti. Denzel Washington on näytellyt samankaltaisia rooleja jo monessa eri variaatiossa vuosikymmenten ajan, joten varsinaista pettymystä häneltä on jo tässä vaiheessa vaikea odottaa, ottaen huomioon sen, paljonko materiaali antaa näyttelijälle tilaa hengittää. Paljastaakseni sen - ei se oikein anna. Rami Malek taas ottaa uudenlaisen hahmon käsittelyynsä ja sanotaanko nyt näin, että vaikka mies onkin lahjakas työssään, ei häntä kyllä ihan ylikonstaapelinä näe.
 

Jared Leto taas ei tarjoa elokuvassa juuri mitään uutta nähtävää. Vaikka mies onkin oikein vakuuttava roolissaan, tuntuu hän ottavan ehkä liikaakin inspiraatiota omasta hahmostaan Niander Wallacesta, joka tulee hyvin tutuksi Blade Runner 2049 -elokuvassa. Olemme tottuneet näkemään kyseisen näyttelijän tämän sortin erikoisissa rooleissa jo pitkään, minkä vuoksi hänen ''uusi'' hahmonsa ei oikein jää mieleen jälkeenpäin ajateltuna, muuten kuin oudon kävelytyylinsä ja tyypillisen Charles Manson -intoilijasielunsa vuoksi.

The Little Things on valtava pettymys. Vaikka elokuvalla olikin potentiaalia nousta tämän vuosikymmenen Seitsemän -teokseksi, jää se vain unohduksien tielle heti lopputekstien rullatessa. Mitä pidemmälle siinä edetään, sitä ailahtelevammaksi ja epäjohdonmukaisemmaksi se alkaa muuttumaan. Hahmot alkavat toimimaan omia periaatteitaan vastaan, emmekä oikein tiedä mitä elokuvalla oli lopulta edes sanottavanaan. Pienet yksityiskohdat merkitsevät, mutta ei näköjään tässä elokuvassa...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 29.5.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit