Those Who Wish Me Dead (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Taylor Sheridan
Pääosissa: Angelina Jolie, Finn Little, Jon Bernthal,
Aidan Gillen, Nicholas Hoult, Jake Weber, Medina Senghore,
Tyler Perry, Boots Southerland, Tory Kittles
Genre: Draama, Toiminta, Jännitys
Kesto: 1 tunti 40 minuuttia

Tällä kertaa vuorossa on elokuva, josta sain tietää vasta hiljattain. Those Who Wish Me Dead on jännityspainoitteinen toimintadraama, jonka ohjauksesta vastaa yhdysvaltalainen Taylor Sheridan. Ohjaaja tuli minulle tutuksi Wind River -elokuvasta, joka yllätti minut varteenotettavuudellaan, joten odotukseni olivat toiveikkaat myös tämän teoksen suhteen. Elokuva perustuu Michael Korytan samannimiseen romaaniin, joka oli itselleni myös tuntematon tapaus entuudestaan. Mistä elokuvassa on kyse?

Hannah Faber on savuhyppääjä, joka edelleen murehtii viimeisimmän metsäpalon uhreja. Hänen työryhmänsä epäonnistui pelastamaan kolme nuorta ihmishenkeä, mikä on jäänytkin naisen mieleen kummittelemaan pitkäksi aikaa. Hän törmää sattumalta 12-vuotiaaseen traumatisoituneeseen poikaan, Connoriin, jonka perässä kaksi vaarallista virkamiestä yrittävät pysyä. Pojalla on hyvin riskialtista tietoa käsissään, mikä pistää hänet virkamiesten tähtäimeen. Pystyykö Hannah auttamaan poikaa selviytymään miesjahdista?


Jätin tarkoituksella elokuvan markkinointimateriaalin katsomatta. Toivoin sen yllättävän minut katsatuksen aikana ja voin sanoa heti kättelyssä sen, että se onnistuikin siinä. Those Who Wish Me Dead -elokuva sijoittuu suurimmaksi osaksi Montanan Park Countyn pikkukylään, jossa pahaa-aavistamattomat pelastajat ja poliisivoimat joutuvat toden teolla hommiin nuoren pojan ilmestyessä paikalle. Metsissä vaelteleva poika pakenee henkensä edestä ja onnekseen hän törmää Angelina Jolien esittämään Hannahiin.

Elokuva käsittelee tarinaansa hyvin perusteellisella tavalla näyttäen alusta asti, minkälaista tuhoa kaksi mysteeristä virkamiestä saavat operaationsa aikana aikaan. He metsästävät arkaluontoista tietoa omistavia tahoja, jotka onnistuivat selkeästi suututtamaan vaikutusvaltaisia ihmisiä näillä löydöillään. Näemme heti kättelyssä, kuinka kuolettavasta kaksikosta on kyse, kun yksi tiedon haltijoista saa surmansa massiivisessa räjähdyksessä kotonaan.
 

Tämä saa Jake Weberin esittämän Owen Casserlyn pakkaamaan pikinmiten tavaransa ja ajamaan kauas pois kotikaupungistaan nuoren poikansa Finn Littlen esittämän Connorin kanssa. Matkallaan maan halki Owen kirjoittaa lapulle kaikki tietonsa arkaluontoisesta tiedosta ja painottaa Connorille, että jos hänelle tapahtuu jotain, niin pojan on vietävä tieto uutisiin kaikkien tietoisuuteen. Hän ei kuitenkaan saa lukea itse tätä lappua, mikä nostaakin konseptin mysteeriä entisestään.

Emme katsojina tiedä, mitä tieto käsittelee, mutta tiedämme kyllä sen, että se on hyvin tärkeä perimmiltään. Seuraamme elokuvassa, kuinka tämä poika joutuu pakon edessä kokemaan traumaattisen tragedian ja löytämään jonkun luottamuksellisen ihmisen, joka voisi auttaa häntä tehtävässään. Hannah Faber on taho, joka törmää häneen ensimmäisenä. Kolmen uhrin jättämät jäljet edelleen näkyvät naisessa, minkä vuoksi hän päättää auttaa poikaa parhaansa mukaan.


Elokuva on kokonaisuudessaan jopa yllättävän mukaansatempaava kokemus kaiken kaikkiaan. Tarina koostuu lukuisista pienistä tarinakaarista ja hahmoista, jotka kaikki yhdistyvät vaivattoman luonnollisesti kokonaisvaltaiseen tarinaan. Seuraamme elokuvan aikana montaa hahmoa, joilla kaikilla tuntuu olevan jopa poikkeuksellisen samankokoinen rooli kokonaiskuvassa. Hahmot itsessään ajavat asiansa hienosti näytölle syventyessämme yhä enemmän heidän erilaisiin näkökulmiinsa tapahtumista.

Jos jotain elokuva onnistuu tekemään oikein, niin kertomaan mielenkiintoisen tarinan, joka pysyy yllättävän tasapainoisena ja yhtenäisenä lukuisista näkökulmistaan huolimatta. Vaikka se ei toteutuksellaan rajoja tunnukaan rikkovan, onnistuu se vakuuttamaan katsojan siitä, että projektin takana on osaavia tekijöitä vetelemässä naruistaan. Käsikirjoitus onkin suurimmaksi osaksi positiivinen yllätys, vaikka muutamat epäloogiset kohdat jättävätkin katsojan hieromaan päätään epäuskossa.


Tuotannollisesti elokuva pyrkii parhaansa mukaan vakuuttamaan katsojan uskottavuudestaan. Hillitty budjetti näkyy näytöllä etenkin efektipainoitteisten hetkien keskellä, mutta siitäkin huolimatta katsojana sen ajoittaiseen alkeellisuuteen pystyy uskoutumaan vaivattomasti. Visuaalisesti elokuva miellyttää katsojaa varteenotettavuudellaan. Ei ainoastaan, että kuvaus on aistikasta, mutta värimaailma vangitsee katsojan mukaansa vahvoilla sävyillään ja painostavalla kontrastipainoitteisuudellaan.

Those Who Wish Me Dead -elokuva on positiivinen yllätys, joka osaa yllättää armottomalla ja tehokkaalla toteutuksellaan. Roolisuoritukset ovat hyvin vakuuttavia ja etenkin Connoria esittävä nuorukainen Finn Little yllättää uskottavalla lähestymistavallaan hahmoonsa. Myös kahta miesjahdissa olevaa virkamiestä esittävät Aidan Gillen ja Nicholas Hoult vakuuttavat myös väkevillä roolisuorituksillaan. Elokuva ei tietenkään mikään poikkeuksellinen tapaus ole, mutta se tarjoaa rutkasti viihdettä tiukkojen tilanteiden ja vahvojen hahmojen muodossa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 21.5.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit