Tom & Jerry | Tom & Jerry: The Movie (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Tim Story
Pääosissa: Chloë Grace Moretz, Michael Peña, Jordan Bolger,
Rob Delaney, Patsy Ferran, Pallavi Sharda, Colin Jost,
Somi De Souza, Ajay Chhabra, Ken Jeong
Genre: Komedia, Perhe
Kesto: 1 tunti 41 minuuttia

Tom & Jerry -televisiosarjat ovat olleet hyvin tärkeässä osassa lapsuuttani. Muistan hyvin selkeästi, kuinka katsoin näitä ikonisia piirrettyjä pienenä poikana taukoamatta VHS-kasetiltani ja ne ovat sittemmin jääneet elämään muistiini. Aina kun kyseinen asia tulee esille keskustelussa tai muuten vain ohimennen törmään johonkin siihen liittyvään mediaan, palaavat miellyttävät muistoni lapsuudesta takaisin pinnalle. Kun kuulin ensimmäistä kertaa ison budjetin Tom & Jerry -elokuvan olevan tulossa, olin kieltämättä innostunut.


Tom & Jerry on komediaelokuva, joka perustuu William Hannan ja Joseph Barberan luomiin piirroshahmoihin, jotka esiintyivät televisiossa monien vuosikymmenten ajan. Lyhytelokuvasarja luotiin alunperin kilpailemaan Walt Disneyn Silly Symphonies -piirroslyhytelokuvien kanssa ja vuosien varrella se onkin onnistunut saamaan paljon huomiota osakseen. Alunperin Metro-Goldwyn-Mayerin omistuksessa ollut Tom & Jerry onnistui samalla nappaamaan itselleen seitsemän Oscar-palkintoa.

Nyt yksi rakastetuimmista viholliskaksikoista tekee vihdoin paluun valkokankaille Tim Storyn ohjaamassa Tom & Jerry -elokuvassa, jossa nimikkohahmot pääsevät ottamaan mittaa toisistaan New Yorkin ylellisessä ympäristössä. Jerry-hiiri löytää itselleen uuden kodin kaupungin hienoimmasta Royal Gate -hotellista juuri ennen siellä järjestettäviä ''vuosisadan häitä''. Huomatessaan hiiriongelman kasvavan, epätoivoinen hääsuunnittelija joutuu palkkaamaan Tom-kissan päästäkseen Jerrystä eroon. Hurja taistelu alkaa ja sekä häät, että koko hotellin tulevaisuus on täten vaakalaudalla.


Seuraamme elokuvassa Chloë Grace Moretzin esittämää Kaylaa, joka ponnistelee vaikean työelämänsä parissa New Yorkissa. Nuori nainen ei onnistu pitämään työpaikoistaan kiinni, vaan ajautuu jatkuvasti ongelmiin työtehtäviensä kanssa. Eräänä päivänä hän kuitenkin onnistuu huijaamalla saada työpaikan kaupungin ylellisimmästä Royal Gate -hotellista, jossa valmistaudutaan rikkaan pariskunnan suureellisiin häihin. Valmistelut näyttävät etenevän suunnitellusti, kunnes hotellin henkilökunta huomaa hiiren keittiöstään.

Jerry-hiiri on saapunut New Yorkiin etsimään sopivaa kotia, mutta tarjonta ja puitteet tuntuvat olevan hyvinkin heikkoja. Samaan aikaan Tom-kissa unelmoi urasta musiikin parissa ja hän aloittaakin taipaleensa soittamalla ohikulkijoille Keskuspuistossa. Jerry sattuu astelemaan paikalle, jolloin kissa-hiiri-leikki on valmis alkavaksi. Kaksikon tie vie Royal Gate -hotellille, jossa heidän ilmaantumista paikalle ei todellakaan arvosteta. Pian henkilökunta huomaakin, että vastakkainasettelusta on leikki kaukana, kun kaksikon mittelö alkaa vaikuttamaan häiden valmisteluihin.


Tom & Jerry on hyvin tyypillinen piirroshahmoihin perustuva slapstick-komedia, jota olemme tottuneet näkemään etenkin 2010-luvun taitteessa poikkeuksellisen paljon. Se on näytelty elokuva, jota pyritään sekoittamaan animoituihin piirroshahmoihin oikean elämän ympäristössä. En tiedä miksi, mutta useinmiten tämän sortin elokuvat tapahtuvat aina New Yorkissa ja se tuntuukin olevan taattu yksityiskohta, joka toistuu jatkuvasti elokuvasta toiseen. Tämä kaupunki onkin jo käytetty vastaavanlaisissa elokuvissa tappiin asti.
 
Tämä teos ei eroa näistä aikaisemmista tuotoksista juuri ollenkaan. Tom & Jerry -elokuva on perimmiltään hyvin erikoinen tapaus kaiken kaikkiaan. Ei ainoastaan, että tarinan asettelu hotelliin tuntuu jopa epäkunnioittavan vieraannuttavalta, mutta nimikkohahmot itse tuntuvat ylimääräisiltä ja väkinäisiltä omassa elokuvassaan. Ottaen huomioon, että Tom & Jerry -tarinat useinmiten pohjautuvat rauhalliseen naapurustoon, tuntuu ylienerginen kaupunkiasetelma ottavan paljon pois kaksikon vastakkainasettelun vaikutuksesta.


Onneksemme saamme elokuvassa edes jonkin verran sitä klassista ja ylilyötyä kissa-hiiri-leikkiä, jota olemme lapsena tottuneet näkemään, sillä se rehellisesti pitää elokuvan jollain tasolla elossa. Se puoli elokuvasta todellakin miellyttää ja toteutus on kuin onkin laadukasta seurattavaa. Kuten mainitsinkin aiemmin, elokuvassa on hädin tuskin nimikkohahmojen välistä materiaalia. Elokuva alkaa lupaavasti alustaen sekä Tom-kissan, että Jerry-hiiren motiivit ja tavoitteet ihmisten täyttämässä kaupungissa.
 
Hyvin pian tämä aspekti kuitenkin unohtuu täysin, kun hotellin tapahtumat liittyvät mukaan tarinakokonaisuuteen. Elokuva tuntuukin keskittyvän enemmän tähän hotelliasetelmaan, siellä järjestettäviin häihin ja sitä valmisteleviin tahoihin kuin itse nimikkohahmoihin, mikä on valitettavan ikävä asia etenkin nimikkohahmojen näkökulmasta katsottuna. Toki, aina voi argumentoida, että mitä elokuva pitäisi lopulta sisällään, jos se keskittyisi pelkästään kahteen mykkään animoituun hahmoon, mutta sehän onkin se pointti. Se voisi pitää sisällään paljon ja alkuperäismateriaali todistaakin sen.


Tom & Jerry ei ole aina ollut pelkkä piirrossarja kissasta ja hiirestä, jotka mätkivät toisiaan kaikella mahdollisella, mitä tassuun sattuu tupsahtamaan. Mittavan lyhytelokuvasarjan sisällä on moniakin jaksoja, jotka toimivat upeasti ajatuksiaherättävinä ja erityisen opettavina tarinakokonaisuuksina nuoremmille katsojille, joihin myös vanhemmat sukupolvet pystyvät samaistumaan. En tietenkään odota lapsille suunnatun elokuvan tuovan mitään filosofiaa hiveleviä teemoja näytölle, mutta ainakin jonkin sortin opetus olisi hienoa saada tämän sortin elokuvalle aikaiseksi, josta perheen nuorimmille jäisi jotain merkityksellistä käteen tulevaisuutta ajatellen.

Konsepti olisi voinut keskittyä esimerkiksi nimikkohahmojen perimmäisiin motiiveihin, keskinäiseen ristiriitaiseen rakkaus-viha -akselin täyttämään ystävyyssuhteeseen tai vaikka yksinkertaiseen aikuistumistarinaan, jossa ihmiset toimisivat vain avustavina osapuolina molemmille hahmoille heidän matkassaan. Nyt nämä samaiset ihmiset saavat tämän valokeilan, joista emme katsojina välitä ollenkaan. Seuraamme tarinassa, kuinka Tom ja Jerry sattuvat epäonnekseen ajautumaan näiden yhdentekevien ihmisten keskelle kestämään heidän aiheuttamaansa häpeällistä komediaa ja laiskaa ihmisdraamaa.


Visuaalisesti Tom & Jerry on kyllä kiehtova tapaus kaiken kaikkiaan. Vaikka animaatiotyyliin tottumiseen meneekin hetki, onnistuu se nopeasti vakuuttamaan varteenotettavuudellaan. Arvostin myös sitä hyvin paljon, että kaikki elokuvassa esiintyvät eläimet ovat animoituja. Maailmassa, jossa nimikkohahmot ovat esteettisesti eläimiä, mutta tuntevat ja käyttäytyvät useasti ihmisten lailla, on hyvin erikoista, että monet taustalla esiintyvät muut eläimet toimivat tavallisten eläimien lailla taustalla. Eli onko tämä sentimentaalisuus vain harvinaista sattumaa vai omaavatko kaikki eläimet vastaavanlaisia ominaisuuksia?
 
Miksi vain nimikkohahmot pystyvät kommunikoimaan ihmisten kanssa, kun taas toiset ei? Elokuvan maailma herättää paljon kysymyksiä, mutta loogisuutta siltä on odotetustikin vaikea odottaa. Tarinallisesti elokuva ei tarjoa lopulta juuri mitään uutta tai merkittävää, mikä jäisi edes mieleen katselun jälkeen. Ihmishahmot ovat suurimmaksi osaksi paperinohuita pelinappuloita, jotka seuraavat hyvin yksinkertaista agendaa ja tyyliä läpi elokuvan. He ovat joko hyvin yksiulotteisia tai tuskallisen kiusallisia tapauksia. Tämän vuoksi elokuvan huumori yltää parhaimmillaan vain kakka-vitsien tasolle.


Tom & Jerry on hyvin heikko elokuva, joka käyttää ikonista kaksikkoa vain työkaluna luoda edes jonkin sortin viihdykettä tylsän ja mitäänsanomattoman tarinansa ympärille. Älkää ymmärtäkö minua väärin, rakastin kaikkea, mitä Tom ja Jerry tarjosivat elokuvassa, mutta kun elokuva ei tunnu keskittyvän heihin juuri ollenkaan, on vaikea pitää elokuvasta kokonaisuudessaan edes alkuunkaan. Mikä elokuvan sanoma olikaan loppupeleissä? Se, että vain huijaamalla ja manipuloimalla pystyt menestymään maailmassa. On se kyllä hieno opetus lapsille nykymaailman karuudesta. Kun konseptia lähdetään lähestymään kuin kasa roskaa, on lopputuloskin useinmiten samankaltainen. Suuri pettymyshän elokuva lopulta on, mutta voiko siltä rehellisesti odottaakaan enempää?


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 25.5.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit