Yasuke (2021) - arvostelu

 

Luoja: Lesean Thomas
Pääosissa: LaKeith Stanfield, Maya Tinada, William Christopher Stephens,
Darren Criss, Matthew Barron, Alexander W. Hunter,
Pablo Ibáñez Perez, Tomomi Shimada
Genre: Anime, Toiminta, Seikkailu
Jaksoja: 6

Netflix-striimauspalvelun johtajat ovat viime vuosien mittaan selkeästi alkaneet huomaamaan, kuinka suosituiksi animesarjat ovat nousseet länsimaisessa kulttuurissa. Nyt kun uutta animea on tarjolla runsaasti, on mukava pitkästä aikaa sukeltaa takaisin sen pariin Netflixin alkuperäissarjan Yasuken voimin. Yasuke-sarja perustuu hyvin vahvasti samannimiseen historialliseen hahmoon, afrikkalaissyntyiseen taistelijaan, joka toimi japanilaisen daimion Oda Nobunagan palvelijana 1580-luvulla.
 

Sarjaa varten monia yksityiskohtia on muutettu ymmärrettävästi, jotta tarinan konteksti ei tuntuisi liian saarnaavalta. Yasuken luojana, ohjaajana ja käsikirjoittajana toimii yhdysvaltalainen Lesean Thomas ja animoinnista vastaa japanilainen MAPPA-studio. Anime on parin viimeisen vuoden aikana onnistunut yllättämään minut upeilla tavoilla, joten toivoin tämänkin sarjan tuovan jotain uutta ihasteltavaa materiaalinsa suhteen.

Sadanviidenkymmenen vuoden feodaalisen kaaaoksen jälkeen kolme sankaria yhdsti Japanin luoden shôgun-hallinnon, joka johtaisi maata. Maan perustan loi rohkea itsevaltias ja soturi Nobunaga Oda, mutta tuho iski vallantavoittelun viime hetkillä päättäen valtakauden juuriinsa. Mustana Samuraina tunnettu rauhanomainen veneilijä joutuu takaisin taistelun tuoksintaan vuosia myöhemmin ottaessaan suojatikseen nuoren tytön, jolla on mystisiä voimia.


Seuraamme sarjassa LaKeith Stanfieldin esittämää orjaa, Eusebio Ibrahimo Baloita, joka onnistui aikoinaan taistelutaidoillaan osoittamaan arvonsa lordi Oda Nobunagalle. Tämä teki miehestä henkilökohtaisen palvelijan ja oman kitanan omistavan henkivartijan, joka piti huolen siitä, että lordi pysyisi turvassa vaarallisen aikakauden tuoksinnassa. Yasuke-nimen itselleen ansainnut Eusebio onnistui nopeasti nousemaan nimettömästä orjasta maan pelätyimmäksi samuraisoturiksi.

Ikävien elämän käänteiden riepottelemana Mustasta Samuraista on kuitenkin pikkuhiljaa tullut juopotteleva veneilijä, joka asuu pienessä kylässä ja kalastaa ajanvietoksi. Hänen legendaarista tarinaansa ei kukaan tunnu kylässä tietävän tämän muuttuneen ulkonäön vuoksi, mikä mahdollistaa hänen rauhallisen elämäntavan jatkumisen. Eräänä päivänä neljä palkkatappajaa lähetetään pienen sairaan tytön, Maya Tanidan esittämän Sakin, perään, jolla on huhujen mukaan yliluonnollisia voimia.


Yasuke on hyvin mielenkiintoinen, mutta osittain myös valitettavan pettävä sarja kokonaisuudessaan. Sarjan konsepti itsessään pitää nimittäin sisällään paljon enemmän taustatarinaa ja potentiaalia kuin mitä materiaali lopulta tarjoaa, mikä on kyllä valitettavaa. Yasuke-sarja sortuu alisuorittamaan suuren konseptinsa edessä ja se johtuukin siitä, että se koostuu vain kuudesta lyhyestä jaksosta, johon ei vain ole mahdollista saada tämän sortin kokonaisuutta survottua järkevästi.

Nämä sarjan järkyttävän lyhyet jaksot tuntuvat menevän ohi hetkessä, emmekä katsojina pysty kovinkaan kummoisesti investoitumaan sen tarjoamiin hahmoihin tai tapahtumiin missään vaiheessa, minkä vuoksi sen seuraaminenkin muuttuu osittain pakkopullaksi. Vaikka epätasapainoisen ja hieman sekavan alun jälkeen sarja paraneekin loppua kohden, ei se valitettavasti suurta vaikutusta onnistu tekemään juuri milloinkaan, minkä vuoksi odotamme vain kärsivällisesti sen loppua.


Yasuke-sarja on samaan aikaan mielenkiintoinen ja jokseenkin aliravittu; monipuolinen, mutta ailahteleva kokonaisuus. Se käsittelee laajasti tärkeitä teemoja, jotka kuvastavat vakuuttavasti sen ajan eriarvoisuutta ja epäoikeudenmukaisia ihmisoikeuksia. Vaikka sarja käsitteleekin näitä vaativia teemoja tarinansa yhteydessä, ne jätetään vain ohimeneviksi seikoiksi, jotka eivät jää pitkäksi aikaa roikkumaan. Sarjan rakenteellinen puoli on myös erikoinen.

Vaikka tarina keskittyykin enemmän ''tuleviin'' koitoksiin, tuntuu se jatkuvasti hyppivän ajassa taaksepäin alustaakseen ja viitatakseen tiettyjä seikkoja menneisyydestä. Jos jotain sarjassa olisi voinut tehdä toisin, niin sen, miten tarina alustetaan, ja miten menneitä tapahtumia käsitellään tarinan yhteydessä. Perusteellisempi alustus olisi voinut tehdä sarjalle ja sen hahmoille hyvää. Nyt kun se hyppii kesken jaksojen ajassa taaksepäin, rikkoo se ikävästi sarjan mukaansatempaavaa jouhevuutta ja miellyttävän vaativaa tunnelmaa.


Yasuke on kyllä hyvin mielenkiintoinen hahmo kaiken kaikkiaan. Ei ainoastaan, että mies uhmaa kaikkia vanhentuneita kulttuuripohjaisia oletuksia tarinan aikana, mutta hän näyttää myös sen, mitä samurailta todellisuudessa kuuluisi aina odottaa: kunniakkuutta, oikeudenmukaisuutta ja armotonta määrätietoisuutta. Miehen matka pitää sisällään myös valtavasti psykologisia vivahteita, jotka syövät hänen mieltään sisältäpäin jatkuvalla intensiteetillä.
 
Mies on kokenut ikäviä asioita ja traumojen aiheuttamat jäljet ovat selkeästi jääneet elämään pitkäksi aikaa. Tuotannollisesti Yasuke-sarja ajaa kyllä asiansa, vaikka animaatiotyylii vaatiikin hieman totuttelemista. Visuaalisesti anime on aina ollut hyvin tunnettu näyttävyydestään ja rohkeasta omaperäisyydestään, eikä tämäkään sarja kauas tästä omenapuusta putoa, sillä materiaali on miellyttävää seurattavaa - etenkin kun fantasiapainoitteiset yksityiskohdat alkavat lisääntymään tarinan edetessä.


Yasuke-sarja on ristiriitainen tapaus monestakin syystä. Vaikka sarjan mytologia ja esteettisyys onkin mielenkiintoista seurattavaa, sen rakenteellinen esillepano on jokseenkin hakusessa. Vaikka tarina miellyttääkin monipuolisuudellaan, ailahteleva keskittyminen syö sitä ikävästi sisältäpäin jättäen katsojalle vain murto-osan siitä, mitä sarja olisi voinut parhaimmassa tapauksessa tarjota. Yasuke-sarja ei välttämättä ihan kaikille tule toimimaan, mutta jos anime on lähellä sydäntä, niin voihan sen nopeasti katsoa alta pois. Onhan se kuitenkin hyvin lyhyt kestoltaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.5.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit