Croodit: Uusi aika | The Croods: A New Age (2020) - arvostelu

 

Ohjaus: Joel Crawford
Pääosissa: Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds,
Catherine Keener, Clark Duke, Cloris Leachman, Peter Dinklage,
Leslie Mann, Kelly Marie Tran, Kailey Crawford
Genre: Animaatio, Seikkailu, Komedia
Kesto: 1 tunti 35 minuuttia

Oikein mainion ensimmäisen osan jälkeen, oli aika ottaa käsittelyyn Croodit-perheen uudet seikkailut. Croodit: Uusi aika on vuonna 2020 ensi-iltansa saanut seikkailupainoitteinen animaatioelokuva, jonka ohjauksesta vastaa yhdysvaltalainen debytanttiohjaaja Joel Crawford. Elokuva oli ensimmäisen osan tapaan painostavassa tuotantoahdingossa. Sen alkuperäinen julkistus tapahtui heti ensimmäisen elokuvan ilmestymisen jälkeen, mutta vain kolme vuotta myöhemmin jatko-osa päätettiin hyllyttää myöhemmäksi.


Tuohon aikaan Universal Pictures ja DreamWorks Animation käsittelivät keskenäisiä asioita kulissien takana, minkä vuoksi Croodit: Uusi aika -elokuva joutui hetkeksi sivuun suunnitelmista. Vuonna 2017 projekti käynnistettiin uudelleen ja ensimmäisestä osasta tuttu ohjaajapari vaihtui Joel Crawfordiin. Elokuvan oli määre ilmestyä vuonna 2020, mutta koronaviruspandemian vuoksi sen ensi-iltaan jouduttiin puskemaan myöhemmälle ajankohdalle tekijöiden joutuessa samalla työskentelemään kotoaan käsin.

Vihdoin elokuva saatiin viimeisteltyä ja nyt pääsemmekin vihdoin katsomaan, että mistä siinä olisi kyse. Odotukseni jatko-osaa kohtaan olivat jokseenkin epäröivät. En nähnyt juuri minkäänlaista syytä jatkaa tarinaa eteenpäin muuten kuin helpon lisätienestin vuoksi. Lähdin kuitenkin katsomaan elokuvaa avoimin mielin. Toivoin sen pitävän sisällään edes jollain tasolla merkityksellisiä teemoja ja nerokkaita ideoita, joita edeltäväkin osa tarjosi katsojilleen. Toiko jatko-osa jotain uutta mielenkiintoiseen konseptiin?


Menetettyään kotinsa aiemmin, yrittää Croodien perhe edelleen löytää oman paikkansa yllätyksiä puskevasta ulkomaailmasta. He törmäävät matkallaan yllättäen suurien muurien takana lymyilevään suojaisaan paratiisiin, joka on täynnä luonnon antimia ja kauneutta. Heille pian kuitenkin selviää, että paikalla asuu jo toinen perhe, Parempaiset. Paratiisissa elävä perhe ottaa heidät vieraikseen, mutta jokin tuntuu olevan kuitenkin vinossa. Mistä on kyse?

Seuraamme elokuvassa nyt seitsemänhenkistä Croodien luolaperhettä, johon kuuluvat Nicolas Cagen esittämä isä Ugi, Catherine Keenerin esittämä äiti Gugga, Emma Stonen esittämä tytär Eep, Clark Duken esittämä poika Thunk, Kailey Crawfordin esittämä taaperoikäinen tytär Sandy, Cloris Leachmanin esittämä mummo, eli Guggan äiti, sekä uusimpana lisäyksenä edellisessä elokuvassa mukaan tullut Ryan Reynoldsin esittämä Kundi. Ainoana muutoksena edeltävästä elokuvasta toimii Sandyn esittäjä Kailey Crawford, joka seuraa Randy Thomin esimerkkiä jatko-osassa.


He törmäävät ohikulkumatkallaan paratiisiin, jota asuttavat Parempaiset. Tuohon kolmihenkiseen perheeseen kuuluvat Peter Dinklagen esittämä isä Aarre, Leslie Mannin esittämä äiti Helmi, sekä Kelly Marie Tranin esittämä tytär Aamu. Parempaiset ovat selkeästi edellä Croodeja evoluutiossa: heillä on upea puumaja, ihmeellisiä keksintöjä ja satoisat viljelykset täynnä ruokaa. Heidän käyttäytymisensä on sivistyneempää ja elämisen puitteet astetta korkeammalla tasolla.
 
Parempaiset ottavat Croodit avosylin vastaan asumaan heidän kanssaan väliaikaisesti, mutta pian he huomaavatkin, että paratiisissa asuvalla perheellä on hyvin petollisia taka-ajatuksia vieraanvaraisuudensa taustalla. Elokuvan idea on kyllä hyvin mielenkiintoinen perimmiltään. Vaikka en olisi välttämättä halunnut ensimmäiselle osalle jatkoa, tuntuu Croodit: Uusi aika hyvinkin luonnolliselta jatkumolta kokonaisvaltaiselle tarinalle.


Vaikka elokuva tekeekin asioita oikein monesta näkökulmasta katsottuna, ottaa se kuitenkin joidenkin yksityiskohtien suhteen askeleita taaksepäin. Eepin hahmo oli siitä mielenkiintoinen hahmo, että hän oli ainoa Croodien perheestä, joka erottui massasta uteliaalla ja seikkailunhaluisellaan persoonallisuudellaan. Nyt kun hänen ensimmäinen ihastuksensa Kundi liittyy pakkaan mukaan, muuttuu hahmo jopa ristiriitaisen oloisesti paljon perheläheisemmäksi, vaikka ei heidän vanhentuneista elämäntavoistaan pitänytkään ollenkaan.

Kundi jopa sanoo Eepille siitä, että tämä alkaa muistuttamaan enemmän isäänsä Ugia kuin itseään. Toki, on helppo argumentoida sitä, että Eep sai sen kaipaamansa yhteyden isäänsä viime elokuvan lopussa, minkä vuoksi hän on ehkä päättänyt olla suvaitsevaisempi perheen primitiivisiä elämäntapoja kohtaan ja olemaan enemmän läsnä perheensä kanssa. Siitä huolimatta, Eep ja Kundi alkavat kuitenkin suunnitella oman pakkansa perustamista, mikä taas sotii aiemman pointin kanssa. Nuoren parin yhteinen valinta kiristääkin tunteita perheen sisällä ja sen ympärillä, mikä luo hyvin epävakaan ilmapiirin uuden seikkailun keskellä.


Ei siitä sen enempää, sillä muuten vääntäisimme kättä asiasta vielä pidempäänkin. On mielenkiintoista seurata, kuinka Croodit ja Parempaiset pelaavat elokuvassa yhteen. Toisistaan eroavat elämäntavat ja ideologiat pistetään samojen muurien sisälle oppimaan toistensa tavoistaan ja maneereistaan. Vaikka pinnalliset asiat olisivatkin kuin kahden eri maailman tuotoksia, ovat perheen tärkeys ja merkitys yhtenevästi kaikki kaikessa molemmille perheille. Erilaiset näkemykset elämästä ja sen merkityksestä nousevat myös pinnalle tarinaa seuratessa.

Vaikka elokuva onkin hyvin räjähtävä ja viihdyttävä kokonaisuus, muistaa se myös ajoittain pysähtyä miettimään elämän tärkeimpiä viisauksia. Mikä on elämässä lopulta tärkeintä, ovatko vanhat tavat välttämättä enää toimivia modernimmassa maailmassa ja kuinka erilaisuus voi olla jopa rikkaus jossain tapauksissa. Lapset saavat varmasti paljon tärkeitä oppeja elokuvan tapahtumista, eivätkä ne tunnu todellakaan saarnaavilta, mikä on positiivista nähdä.


Croodit: Uusi aika on viihdyttävä elokuva, joka yrittää tosissaan tuoda konseptista jotain uutta koettavaa, mutta ajoittain se kuitenkin tuntuu nojaavan turhan selkeästi jo tuttuihin ratkaisuihin, joita koimme jo edellisessä osassa. Vaikka asetelma onkin jossain määrin muuttunut, ei toteutustapa oikein säväytä omaperäisyydellään samalla tavalla kuin ensimmäisessä elokuvassa. Muutamaa vitsiä ja tärkeää opetusta lukuunottamatta elokuva tuntuu hyvin tyypilliseltä jatko-osalta animaatioelokuvien maailmassa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 7.7.2021
Lähteet: kansikuva www.filmikamari.fi, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit