The Hitman's Bodyguard (2017) - arvostelu

 

Ohjaus: Patrick Hughes
Pääosissa: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman,
Elodie Yung, Salma Hayek, Joaquim de Almeida, Tsuwayuki Saotome, Roy Hill,
Richard E. Grant, Rod Hallett, Yuri Kolokolnikov, Nadia Konachieva
Genre: Toiminta, Komedia
Kesto: 1 tunti 58 minuuttia

The Hitman's Bodyguard on australialaisen Patrick Hughesin ohjaama komediapainoitteinen toimintaelokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 2017. Tuotantoprosessi alkoi jo vuonna 2011, kun David Ellisonin omistama Skydance Media hankki Tom O'Connorin kirjoittaman käsikirjoituksen elokuvasta. Muutaman pitkän välivuoden jälkeen Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, sekä Gary Oldman liittyivät mukaan projektiin. Noin kaksi vuotta sen jälkeen elokuva oli vihdoin valmis teatterikierrokselleen.

Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat hyvin maltilliset. Vaikka traileri vaikuttikin vauhdikkaalta, en oikein tiennyt, mitä olisin voinut siltä ennakkoon odottaa. Ohjaaja ei nimittäin ollut minulle kovin tuttu tapaus, minkä vuoksi oli vaikeaa arvioida, minkälaisesta elokuvasta olisi kyse. Ykkösluokan näyttelijäkaarti kuitenkin sai minut kiinnostuneeksi ja päätinkin katsoa elokuvan avoimin mielin. Onnistuiko The Hitman's Bodyguard vakuuttamaan minut varteenotettavuudestaan vai oliko kyseessä vain päänäyttelijöiden harteilla nojaava keskitasoinen toimintakomedia?


Henkivartijoiden kirkkaimpaan kärkeen lukeutuva Michael Bryce, joutuu kokemaan yllätyksekseen karvaan epäonnistumisen operaatiossaan. Tämän kuolintapauksen myötä mies on pudotettu hoitamaan astetta helpompia tapauksia. Michaelin entinen tyttöystävä - Interpol-agentti Amelia Roussel, antaa miehelle kuitenkin uuden mahdollisuuden ansaita AAA-luokituksensa takaisin suojelemalla poikkeuksellisen tärkeää asiakasta.
 
Palkkamurhaajan Darius Kincaidin perässä on Valko-Venäjän murhanhimoinen diktaattori Vladislav Duhovitš ja tämän erikoisjoukot, jotka pyrkivät hiljentämään pomonsa valtaa uhkaavat esteet tieltään. Michael ja Darius eivät tule toimeen keskenään sitten ollenkaan, mutta heidän on pakon edessä laitettava erimielisyydet sivuun ja tehtävä yhteistyötä, jotta Darius pääsisi todistamaan kansainvälisessä oikeudessa diktaattoria vastaan.


The Hitman's Bodyguard on jokseenkin ristiriitainen elokuva. Ei välttämättä siitä syystä, että se olisi välttämättä huono tai mitäänsanomaton kokonaisuudessaan, vaan koska se tuntuu paikoitellen turhan toistelevalta materiaalinsa puolesta. Ryan Reynolds esittää elokuvassa legendaarisen AAA-statuksen omistanutta Michael Bryceä, joka saa uuden mahdollisuuden urallaan. Mies on aina ollut hyvin tarkka ja täsmällinen, kun kyse on ollut työstä, mutta ensimmäisen suuren epäonnistumisen myötä tämä joutuu ensimmäistä kertaa altavastaajaksi urallaan.

Hänet määrätään vaarallisen palkkamurhaajan Samuel L. Jacksonin esittämän Darius Kincaidin henkivartijaksi, jonka kanssa tällä on jäänyt selvittämättömiä asioita hampaankoloon. Tämä luokin hyvin koomisen vastakkainasettelun päähahmojen välille, mikä taas tuo konseptiin sitä tarpeellista kitkaa. Jos jotain täytyy päähahmojen näyttelijävalinnoista sanoa, niin mainitsisin ehdottomasti sen, että molemmat herrat ajavat asiansa elokuvassa.


Vaikka olenkin sitä mieltä, että Reynolds ja Jackson esittävät elokuvassa tuttuja alter egojaan, toimii se konseptin rajojen sisällä vallan mainiosti. Ryan esittää sarkastista ja lievästi masentunutta henkivartijaa, joka on muuttunut ylpeilevästä ja itsevarmasta suorittajasta tilanteeseensa turhautuneeksi marisijaksi. Samuel taas vetää omaa ylimielistä, mutta armotonta rooliaan palkkamurhaajana, joka tykkää sooloilla ja tehdä tilanteista astetta jännittävämpiä. Näemme elokuvassa myös aina loistavan Gary Oldmanin, joka tyytyy kuitenkin tällä kertaa hyvin tyypilliseen slaavilaistaustaisen antagonistin rooliin.
 
Mies esittää diktaattori Vladislav Duhovitšia, jolla on valtaa käntää tilanteet itselleen kannattavammiksi. Nyt kun hän joutuu kansainvälisen oikeuden eteen vastaamaan syytöksiinsä, joutuu hän eliminoida ainoan uhkansa tieltä, eli Dariuksen. Tämän kolmiodraaman kylkiäiseksi on pakko nostaa tapetille myös Salma Hayekin esittämä Sonia Kincaid, Dariuksen vaimo, joka istuu vankilassa vakavasta rikoksesta. Vaikka nainen onkin elokuvassa vain sivuroolissa, onnistuu hän varastamaan show'n koomisen räjähtävällä luonteellaan.


Kuten mainitsin aiemmin, elokuva on asiansa ajava kokonaisuus, joka tiedostaa olevansa hiukan ylilyövä ja epärealistisen radikaalinen. Se ei kuitenkaan katselukokemusta haittaa, sillä itse komedia osuu yleensä maaliin. Toimintakohtaukset ovat muuten upeasti toteutettuja, mutta kun niihin alkaa kiinnittämään huomiota, tarjoilevat ne jatkuvasti vain samoja ideoita ja ratkaisuja. Tarina on hyvin yksinkertainen paperilla. Elokuva ei kuitenkaan nojaa sen kertomiseen paljoakaan, vaan pikemminkin räjähtävän toiminnan ja rääväsuisen komedian tarjoilemiseen.

The Hitman's Bodyguard on keskitasoinen toimintaelokuva, joka varmasti onnistuu ajoittain viihdyttämään katsojaa naurettavuudellaan ja ylilyövyydellään. Valitettavasti materiaali alkaa jonkin ajan päästä turruttamaan toistavalla luonteellaan, eikä ylimääräiset kolmekymmentä minuuttia helpota asiaa yhtään. Elokuvalla onkin vaikeuksia viedä tarinansa loppuun, sillä näemme muutamankin lopetusyrityksen viimeisen kolmanneksen aikana. Se ei nimittäin tunnu koskaan tyytyvän aiempiin yrityksiin. Siitä huolimatta elokuva ajaa asiansa toimintakomediana, jonka voi ainakin kerran katsoa elämänsä aikana. Uudelleenkatsastusarvoa siltä kuitenkin puuttuu.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 19.7.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit