Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Destin Daniel Cretton
Pääosissa: Simu Liu, Awkwafina, Meng'er Zhang,
Tony Leung, Florian Munteanu, Fala Chen, Michelle Yeoh,
Benedict Wong, Ronny Chieng, Ben Kingsley
Genre: Toiminta, Fantasia
Kesto: 2 tuntia 12 minuuttia

Koronaviruspandemian vuoksi Marvel Cinematic Universe -elokuvasarja joutui ottamaan noin vuoden mittaisen pysähdyksen viime vuoden puolella. Nyt kun vihdoin elokuvateatterit ovat auenneet ja maailma näyttäisi vihdoin ottavan ensimmäisiä askelia takaisin normaalimpaan elämään, pääsemme seuraamaan rakastetun elokuvauniversumin jatkumista valkokankaalla. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut kungfu-painoitteinen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin nimikkohahmoon Shang-Chi'hin.


Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan kahdentenakymmenentenäviidentenä osana toimiva Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings on ollut suunnittelupöydällä jo pidemmän aikaa. Vuonna 1973 luodulle hahmolle nimittäin kaavailtiin jo 1980-luvulla omaa Brandon Leen tähdittämää elokuvaa. Tämän idean kaatuessa uusi mahdollisuus tuli eteen 2000-luvun alussa, joka myös jäi vain idean tasolle. Vuonna 2018 Marvel kuitenkin otti vihdoin kohtalon omiin käsiinsä ja pisti tuotannon käyntiin. Koronaviruspandemian vuoksi tuotanto seisahtui hetkeksi, mutta kolme vuotta aloituksen jälkeen elokuva oli valmis näytettäväksi.

Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat hyvin toiveikkaat, mutta maltilliset. Vaikka nimikkohahmo ei minulle entuudestaan tuttu ollut, pidin hyvin paljon siitä, mihin suuntaan elokuva on päätetty viedä. Vasta viime vuosien aikana olen alkanut kiinnostumaan aasialaistaustaisista elokuvista, joten on hienoa nähdä, että yhdysvaltalainenkin tuotanto ottaa huomioon sen nousevan suosion avartaessaan omaa elokuvamaailmaansa globaalisemmaksi ja suvaitsevaisemmaksi kokonaisuudeksi. Vastasiko elokuva kuitenkin universumin vaadittua tasoa?


Seuraamme elokuvassa, kuinka länsimaalaistunut Shang-Chi, tai yhdysvaltalaiselta nimeltään Shaun, joutuu uudestaan traumaattisen menneisyytensä kummittelemaksi. Hän elää tavallista elämää hotellipalvelijana parkkeeraten autoja päivittäin, kunnes yksi bussimatka muuttaa koko käsityksen sen tärkeydestä. Edistyksellisillä taisteluaseilla varustetut konnat hamuilevat Shang-Chin vihreää riipusta, jota tämä on kantanut lapsesta asti kaulassaan.

Kadotettuaan sen, päättää hän palata ystävänsä Katy Chenin kanssa itään isänsä luokse hakemaan riipusta. Tämä ei kuitenkaan välttämättä meinaa helppoa tehtävää, sillä vastassa häntä odottaa julma Ten Rings -organisaatiota pyörittävä Wenwu, eli Mandariini, joka on myös hänen oma isänsä. Hieman yllättäväkin jälleennäkeminen saa Shang-Chin takajaloilleen ja tämä joutuu palaamaan takaisin ikävien muistojensa äärelle repiäkseen kaiken irti himmentyneestä potentiaalistaan.


Vaikka odotukseni elokuvaa kohtaan olivatkin toiveikkaat, en osannut koskaan odottaa siltä näin yllättävää lopputulosta. Ei ainoastaan, että pääsemme tutustumaan uuteen tuntemattomampaan hahmoon, mutta konseptista saadaan poikkeuksellisen paljon tunnetta irti näinkin alkumetreillä. Ohjaajana toimiva Destin Daniel Cretton näyttäisi selkeästi sisäistävän itäisen kulttuurin piirteitä ja sen ikonisimpia legendoja, jotka avartavat Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan maailmaa entisestään tehden siitä entistä suuremman ja monipuolisemman kokonaisuuden.

Elokuvan tarina on jopa yllättävän moniulotteinen ja vakavateemainen kokonaisuus, joka käsittelee keskeisesti ongelmallisen perheen luomaa draamaa ja sen rikkonaista harmoniaa. Tämä pistääkin Simu Liun esittämän Shang-Chin tukalaan tilanteeseen selvittelemään omaa suhdettaan oikukkaaseen perheeseensä. Nuoruudessaan mies on ollut isänsä vaativassa taistelukoulutuksessa, jonka oli määre muokata hänestä hyvin efektiivinen salamurhaaja. Erimielisyydet kuitenkin erottivat heidät toisistaan ja Shang-Chi löysi uuden elämän Yhdysvaltojen San Fransiscosta.


Simu Liu on nappivalinta nimikkohahmon rooliin. Ei ainoastaan, että hän onnistuu fyysisesti mukailemaan hahmon räväkkää kungfupainoitteista taisteluarsenaalia, mutta näyttelijällä on poikkeuksellisen loistava käsitys emotionaalisesti kontrolloidusta suorituksesta, joka sopii hahmon olemukseen upeasti. Awkwafina esittää elokuvassa Shang-Chin parasta ystävää Katy Cheniä, jolla ei ole käsitystäkään miehen ikävästä menneisyydestä. Kun tilanne lähtee lapasesta, joutuu nainen ikään kuin shokkihoitoon jatkuvalla syötöllä huomatessaan ystävänsä kuoren alta paljastuvan toinen toistaan hurjempia asioita.

Tony Leung säväyttää upeasti antagonistin roolissaan. Wenwuna, eli Mandariinina toimiva näyttelijä osaa näyttää hyvin armottomalta ja julmalta hahmolta päällepäin katsottuna, mutta perimmiltään hänelläkin on oma sydän, joka sykkii. Vaikka mies onkin vähintäänkin kyseenalainen toimiensa puolesta, voi hänen motiiveihinsa yllättävän moitteettomasti samaistua. Elokuvassa nähdään myös Meng'er Zhangin esittämä Xialing, joka on toinen Wenwun lapsista ja Shang-Chin kylmäverinen sisko. Nainen tuo oman pienen mausteensa jo valmiiksi kiehuvaan perhedraamaan, joka yllättää varteenotettavuudellaan.


Tuttuun ''marvelmaiseen'' tapaan elokuvasta ei vauhtia tai räjähtävyyttä tunnu puuttuvan. Sen toiminta nojaa vahvasti kamppailulajien harteilla ja hyvä niin, sillä materiaali on poikkeuksellisen mielipuolista seurattavaa. Ei ainoastaan, että taistelukoreografia hakee parempaansa Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan sisällä, mutta näyttelijöiden soveltuvuus stunttityöskentelyyn ja heittäytyminen sen luomiin vaaratilanteisiin on ihailtavalla tasolla. Visuaalisesti elokuva yllättää moniulotteisuudellaan ja varteenotettavuudellaan.
 
Ottaen huomioon, että kuvauksesta vastaa esimerkiksi The Matrixista ja Spider-Man 2:sta tunnettu kuvaaja Bill Pope, on elokuva todellakin hyvissä käsissä visuaalisesta näkökulmasta katsottuna. Elektronisilla vivahteilla koristeltu musiikkimaailma sopii loistavasti värikkääseeen ja räjähtävään materiaaliin, jotka yhdessä tuntuvat parhaimmillaan täydentävän toinen toisiaan aukottomalla tavalla. Vaikka Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings ei täydellinen elokuva ole, on se ehdottomasti positiivinen yllätys sekä rakenteellisesta, että tuotannollisesta näkökulmasta katsottuna. Odotan innolla, mihin Marvel Cinematic Universe -elokuvasarja Shang-Chin vie seuraavaksi.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 26.8.2021
Lähteet: kansikuva www.filmikamari.fi, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit