Eternals (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Chloé Zhao
Pääosissa: Gemma Chan, Richard Madden, Angelina Jolie,
Salma Hayek, Kit Harington, Kumail Nanjiani, Lia McHugh,
Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan
Genre: Toiminta, Seikkailu, Draama
Kesto: 2 tuntia 37 minuuttia

Palaamme takaisin Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan pariin, kun vuoroon astelee järjestykseltään kahdeskymmeneskuudes elokuva nimeltään Eternals. Eternals on neljännen vaiheen kolmas elokuva, jonka ohjauksesta vastaa hiljattain Nomadland-elokuvan myötä maailmankartalle noussut kiinalaisohjaaja Chloé Zhao. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat maltilliset, vaikka konsepti itsessään vaikuttikin ennakkoon hyvin kiehtovalta tapaukselta. Mistä elokuvassa onkaan kyse?


Yhdellä celestiaali-rodun johtajahahmoista, Arishemilla, on oikeus ja kyky tuomita mitkä sivilisaatiot jatkavat kehitystään ja mitkä eivät. Maapallolle erikoistunut jumalhahmo päättää kokeilla onneaan ihmisillä ja päättää lähettää Olympia-planeetalla luodut ja varttuneet ''ikuiset'' pitämään huolta siitä, että kokeilu etenee takkuamatta. Vuosituhansien aikana tämä yliluonnollisilla voimilla varustettu poikkeuksellinen ryhmä on elänyt ihmisten keskuudessa salaa seuraten tilanteen etenemistä.

Heidän suurimpina vastustajinaan toimivat deviaanit, hirviömäiset jättiläispedot, jotka hyökkäävät planeetasta planeettaan saalistaakseen älykästä elämää. Saalistusreissuillaan nämä vaaralliset olennot imevät uhriensa kyvyt ja voimat kehittääkseen omaa sivilisaatiotaan. Tällä kertaa ikuiset joutuvat todellisen koetuksen eteen, kun heidän uskomuksien mukaan sukupuuttoon kuolleet veriviholliset yllättäen iskevätkin Maahan kehittyneimpinä kuin koskaan ennen.


Eternals on kieltämättä hyvin kiehtova elokuva konseptiltaan. Ottaen huomioon, etten ollut itse tietoinen ennakkoon alkuperäismateriaalista, oli mielenkiintoista nähdä, mistä elokuvassa olisi kyse ja millä tavalla se vaikuttaisi Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan massiiviseen aikajatkumoon. Ikuiset ovat puolustaneet ihmisiä deviaaneilta jo seitsemäntuhannen vuoden ajan auttaen samalla heitä evoluutiossaan. Celestiaali-Arishemin tapaan ikuiset-rodun edustajat ovat olleet hyvin yllättyneitä sivilisaation hidastempoisesta ja mutkikkaasta kehityksestä vuosien varrella.

Intergalaktiseen Ikuiset-ryhmään kuuluvat Gemma Chanin esittämä ihmiskuntaa rakastava Sersi; Richard Maddenin esittämä rajattoman voimakas Ikaris; Kumail Nanjianin esittämä Kingo; Lia McHughin esittämä ikuisesti nuori, vanha sielu Sprite; Brian Tyree Henryn esittämä älykäs keksijä Phastos; Lauren Ridloffin esittämä supernopea Makkari; Barry Keoghanin esittämä syrjään vetäytyvä Druig; Don Leen esittämä voimakas GilgameshAngelina Jolien esittämä peloton soturi Thena; sekä Salma Hayekin esittämä viisas ja henkevä johtaja Ajak.


Seuraamme elokuvassa yliluonnollisen ryhmän pitkittynyttä vierailua Maassa ja sen käänteentekevimpiä tapahtumia, jotka johtavat Thanoksen valtausyrityksen jälkeiseen aikaan. He ovat pitäneet matalaa profiilia vuosituhansien ajan, jotta paljastumisen aiheuttamat seuraamukset eivät vaarantaisi yhteistä määränpäätä. Eräänä päivänä tämä kaikki kuitenkin muuttuu, kun kehittyneet deviaanit ilmestyvät paikalle aiheuttamaan hämminkiä ja ikuisten on noustava eturintamaan pelastaakseen ihmisrodun raa'alta verilöylyltä.
 
On kiehtovaa nähdä, kuinka tämä yliluonnollinen muukalaisrotu on vaikuttanut ihmisten historiaan ja evoluutioon ajan saatossa. Pyörästä moottoriin ikuiset ovat kärsivällisesti auttaneet ihmiskuntaa kehittymään vuosituhansien läpi suojellessaan heitä samalla mahdollisilta vastaantulevilta vaaroilta. He ovatkin olleet ymmällään siitä, kuinka heidän koekaniininsa ovat selvinneet pitkän ja väkivaltaisen historiansa läpi olematta rauhanomaisia keskenään juuri ollenkaan. Vaikka halu muuttaa asioita ja nopeuttaa prosessia ovat suuria, päättävät ikuiset pidättäytyä suunnitelmassaan, sekä antaa tilanteen kehittyä omalla luonnollisella nojallaan.


Elokuva on hyvin ristiriitainen monestakin näkökulmasta katsottuna, minkä vuoksi siitä jää hieman imelä jälkimaku suuhun. Vaikka materiaali itsessään onkin hyvin kiehtovaa ja viihdyttävää seurattavaa, on se rakenteellisesti vähän sekava kokonaisuus. Eternals onnistuu esittelemään ikuiset suhteellisen perusteellisella tavalla ja tuomaan heidät järkevästi osaksi suurempaa elokuvauniversumia, mutta lähestymistapa elokuvaan saa katsojan hieraisemaan päätään. Ottaen huomioon, että elokuva on pullollaan uusia hahmoja, joutuu se myös alustamaan monen tuhannen vuoden tapahtumia mahdollisimman järkeenkäyvällä tavalla rikkomatta samalla kokonaisvaltaista aikajatkumoa.
 
On siis sanomattakin selvää, ettei yhdessä elokuvassa tätä massiivista mytologiaa ja sen täyttämiä hahmoja ole mahdollista saada kovin syvällisesti avattua. Eternalsin tapauksessa tämä seikka meinaakin koitua lopulta ikäväksi kohtaloksi. Elokuvan ensimmäinen kolmannes keskittyy alustamaan pintapuolisesti konseptin mytologisia yksityiskohtia ja räjähdysherkän asetelman luomia selkkauksia, joiden avulla elokuva pystyttäisiin järkevästi liittämään osaksi suurempaa tarinakokonaisuutta. Se hyppii aikajanalla aika tiuhaan tahtiin esitelläkseen kiireessä kaiken oleellisen tarinassa käsiteltävistä roduista ja heidän historiastaan.


Sen jälkeen elokuva aloittaa varsinaisen tarinansa, joka sijoittuu nykyaikaan ja sen viimeisimpään selkkaukseen. Elokuvan hahmot ovat kiehtovia perimmiltään, mutta muutamia tahoja lukuunottamatta, monet heistä jäävät valitettavan pinnallisiksi sivuhahmoiksi, joiden rooli tapahtumien kulussa jää eittämättä minimaaliseksi. Ottaen huomioon, että elokuvan kesto on reilut kaksi ja puoli tuntia, olisi siitä mielellään toivonut astetta syvällisempää kokemusta etenkin emotionaalisesta näkökulmasta katsottuna, sillä tässä muodossa emme saa siitä edes kovinkaan paljoa irti.
 
Chloé Zhao on tullut tutuksi Nomadland-elokuvansa myötä hidastempoisesta ja omalla nojallaan kulkevasta tarinankerrontatyylistään, mikä ei kuitenkaan mielestäni ihan istu käsiteltävän aiheen tapauksessa. Vaikka rakenteellisesti ohjaaja pyrkiikin lähestymään konseptia kuin vaativaa draamaelokuvaa konsanaan, tuntuu siitä yllättävälläkin tavalla puuttuvan se tarvittava sielu, joka erottaisi sen muista tavanomaisista supersankarielokuvista. Elokuvassa on tilkka nasevaa huumoria, joka mukailee elokuvauniversuminsa kevyttä veikeyttä.


Se tarjoilee myös osittain mukaansatempaavaa toimintaa, joka suurimmaksi osaksi vakuuttaa toteutuksellaan, mutta sitä tuntuu olevan niin vähän, että ajoittain jopa unohdamme katsovamme Marvel Cinematic Universe -universumiin kuuluvaa elokuvaa. Ohjaaja nimittäin tuntuu nojaavan astetta vakavampaan ja pohdiskelevampaan lähestymistapaan, joka onnistuukin herättämään kiinnostuksemme mytologisia yksityiskohtia kohtaan, mutta kun materiaalista pitäisi saada itse oleellinen irti, jää se eittämättä rannalle nuolemaan näppejään kokonaisvaltaisen toteutuksensa puolesta.

Elokuva on teknisestä näkökulmasta katsottuna oikein mainiota seurattavaa. Efektipainoitteinen materiaali välittyy vakuuttavasti näytön toiselle puolelle, vaikka se ajoittain hukkuukin oman mahtipontisen keinotekoisuudensa sekaan. Suuret efektikokonaisuudet onnistutaan suurimmaksi osaksi peittämään ylilyönneiltä, mutta muutamia selkeitä vaikeuksia tekijöillä on selkeästi ollut tuotantonsa aikana, mitkä paistavat kyllä läpi. Onneksi teknologia on kehittynyt jo sen verran, että efektien ajoittaisiin epäkohtiin voi jo uskoutua ongelmitta.


Eternals on ristiriitainen supersankarielokuva, joka yllättää huolellisuudellaan ja perusteellisuudellaan, mutta siihen nähden tuntuu saavan konseptistaan irti yllättävän vähän merkityksellistä materiaalia, mikä erottaisi sen muista elokuvista poikkeuksellisena lisäyksenä Marvel Cinematic Universe -universumin sisällä. Se on ajoittain pitkästyttävä kokemus polkiessaan tarinassaan paikallaan tarjoten samalla hyvin yksitoikkoista toimintaa, mutta ajoittain se yllättää monimuotoisuudellaan ja kiehtovilla ideoillaan, jotka jättävät toivomaan parempaa tulevaisuutta. Hahmoilla ja konseptilla on ehdottomasti potentiaalia takataskussaan, mutta nyt se pitäisi vain saada repäistyä esille tulevien tarinakaarien aikana.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 26.10.2021
Lähteet: kansikuva www.filmikamari.fi, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit