Syyllinen | The Guilty (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Antoine Fuqua
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Riley Keough, Peter Sarsgaard,
 Christina Vidal, Adrian Martinez, Eli Goree, Ethan Hawke,
Da'Vine Joy Randolph, Christiana Montoya, David Castañeda
Genre: Rikos, Draama, Jännitys
Kesto: 1 tunti 30 minuuttia

Jatkamme Netflix-alkuperäiselokuvien linjalla, kun vuoroon astuu Antoine Fuquan uusintafilmatisointiyritys Gustav Möllerin Den skyldige -elokuvasta. Syyllinen on vuonna 2021 julkaisunsa saanut jännityspainoitteinen rikosdraamaelokuva, jota tähdittää aina mainio Jake Gyllenhaal. Teos herätti kiinnostukseni jo muutamia kuukausia takaperin, kun sain kuulla, että se on vihdoin valmis katsojien nähtäväksi. Onnistuiko Syyllinen tuomaan jotain uutta yhtä tapahtumapaikkaa hyväksi käyttävien elokuvien muottiin vai alkaako tämä asetelma käymään jo vanhaksi?

Hätäkeskuspäivystäjäksi siirretty, kovia kokenut rikostutkija Joe Baylor joutuu yllättäen todellisen myrskyn silmään, kun hän saa erikoislaatuisen soiton hätääntyneeltä naiselta. Puulta tuntuva työnkuva saa aivan uudenlaisen elämän, kun mies onnistuu selvittämään tapahtumien taustoja pintaa syvemmälle. Pikkuhiljaa Joe alkaa uppoutumaan kiireellisen projektinsa äärelle ja saamaan irti pieniä yksityiskohtia eteen tupsahtaneista käänteistä, jotka johtavat hänet häiritsevän todellisuuden äärelle.


Syyllinen-elokuvan asetelma on kieltämättä hyvin mielenkiintoinen näin konseptin näkökulmasta katsottuna. Vaikka elokuva onkin vain uusintafilmatisointi jo olemassaolevasta teoksesta, tuntuu idea perimmiltään pienimuotoisuudestaan huolimatta hyvin muuntautumiskykyiseltä tapaukselta. Seuraamme tarinan aikana Jake Gyllenhaalin esittämää rikostutkijaa Joe Bayloria, joka on hyllytetty kenttätehtävistään hänelle hiljattain sattuneen työtapaturman myötä. Vaikka mies itse selvisikin tilanteesta naarmuitta, on selvittelyprosessi ollut yhtä tuskaa.

Joe vaikuttaa perimmiltään hyvin paneutuvalta ja tunnolliselta poliisilta, jolle työ tuntuu olevan hyvin lähellä sydäntä. Halu auttaa on miehellä suuri, mutta hätäkeskuspäivystäjänä toimiminen alkaa käymään hänen hermoilleen. Hätääntyneiden ihmisten soitot alkavat vaikuttamaan yksitoikkoisilta ja toistelevilta luonteiltaan, eikä mies tunnu saavan mitään intoa tekemiseensä. Yllättäen hänelle tulee soitto Emily-nimiseltä naiselta, joka kuulostaa aluksi tarvitsevan vain terapeutin hoitoa, mutta huomatessaan tilanteen oikean luonteen, päättää Joe tehdä asialle jotain.


Elokuva on yksinkertaisen konseptinsakin puolesta oikein miellyttävää koettavaa. Vaikka se ei nyt varsinaisesti mitenkään kuolettavan efektiivisesti kurkustamme tarraa kestonsa aikana, onnistuu teos nostamaan kiinnostuksemme nopeasti kattoon. Tarina koostuu kahdesta osasesta, joista toinen keskittyy Joen ongelmalliseksi muuttuneeseen elämään ja toinen hänen eteensä tupsahtaneeseen tehtävään. Seuraamme elokuvan aikana, kuinka vaikeaksi miehen elämä on muuttunut yllättävän työtapaturman jälkeen. Tämä käänteentekevä tapahtuma on erottanut hänet perheestään ja nauttimastaan kenttätyöstään.

Vaikka yksityiskohdat jäävätkin jokseenkin tulkinnanvaraisiksi, pystyy katsoja luomaan hyvinkin selkeän kuvan päähahmon tuskallisesta elämäntilanteesta. Joeta odottaa seuraavana päivänä tärkeä oikeudenkäynti, joka määrittelee hänen elämän suuntansa lopullisesti. Tämäkin seikka vaikuttaa vahvasti miehen työmoraaliin, joka poukkoilee suurimmaksi osaksi välinpitämättömyyden puolella. H-hetken lähestyessä mies hermoilee mahdollista tulevaa tuomiotaan, mikä vaikuttaa hyvin negatiivisella tavalla hänen työpanookseensa. Yksi käänteentekevä puhelu kuitenkin kääntää päivän päälaelleen...


Elokuva sijoittuu yhteen paikkaan - poliisiasemalle, jossa Joe joutuu hyytävien tapahtumien keskelle selvittämään vaaralliseksi muuttunutta tilannetta auki. Yhteen paikkaan kohdistunutta miljöötä käytettäessä on tärkeää muistaa, että elokuvan tarinan pitää olla mahdollisimman mukaansatempaava ja huolellisesti suunniteltu, jotta lähestymistavan efektiivisyys välittyy oikealla tavalla näytön toiselle puolelle. Ei ainoastaan, että tarinan täytyy olla vangitseva perimmiltään, mutta tunnelmaa pitäisi pystyä pitämään kaikin keinoin yllä.
 
Ohjaaja Antoine Fuqua onnistuu suurimmaksi osaksi pitämään nämä seikat kontrolloidusti käsissään. Pystymme katsojina investoitumaan Joen hahmoon ja hänen vaativiin koettelemuksiinsa. Vaikka elokuvalla kestääkin hetki käynnistää moottorinsa, ajaa se mainiosti asiansa jo tarinan alustusvaiheessa. Kun tilanne alkaa eskaloitumaan, alkaa myös tunnelma kohoamaan miellyttävästi kattoon. Mysteeri pysyy vakuuttavasti yllä ja nousujohteisella tavalla Fuqua ohjaa konseptinsa kohti häiritseviä paljastuksia. Aina kun elokuvan aikana alkaa tuntumaan siltä, että se menettää otettaan, jokin käänteentekevä yksityiskohta paljastuu ja tilanne kiristyy kiristymistään.


Jake Gyllenhaal vakuuttaa näytöllä. Vaikka emme puhukaan vuosisadan roolityöstä, välittää mies hyvin uskottavalla tavalla hahmonsa katsojan vastaanotettavaksi. Muut näyttelijät ajavat mainiosti asiansa siinä sivussa, mikä taas auttaa ohjaajaa myymään elokuvan realistiselta vaikuttavaa maailmaa katsojalle paremmin läpi. Pelottavintahan elokuvan konseptissa on se, että tällaisia tapauksia sattuu ympäri maailmaa jatkuvasti ja jokaikinen päivä. Hätäkeskuspäivystäjät joutuvat päivittäin selvittämään vastaavanlaisia tapauksia paineenalaisena, vaikka itse operaatiot eivät välttämättä ihan samoja stressitasoja aina pitäisikään yllä.
 
Arvostus on kuitenkin suuri heitä kohtaan ja elokuva myös näyttää vaikean työn vaikutuksen työntekijöihin myös vakuuttavasti katsojan koettavaksi. Syyllinen on asiansa ajava jännitysspektaakkeli, joka onnistuu kertomaan mielenkiintoisen tarinan ja ajoittain yllättämään katsojan painostavalla tunnelmallaan. Vaikka elokuvalla onkin paljon yksityiskohtia käsiteltävänään, tuntuu ohjaaja pitävän narut käsissään siedettävällä tavalla alusta loppuun asti. Nopeasti tylsäksi muuttuva konsepti olisi mahdollisesti voinut ajaa elokuvan kumoon, mutta onneksemme se onnistuu pitämään pintansa väkevien käänteidensä avustuksella. Ei missään nimessä Netflixin parhaimmistoa, mutta oikein toimiva jännityspainoitteinen elokuva.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 11.10.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit