Ghostbusters - haamujengi | Ghostbusters (1984) - arvostelu

 

Ohjaus: Ivan Reitman
Pääosissa: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver,
Harold Ramis, Rick Moranis, Annie Potts, William Atherton,
Ernie Hudson, David Margulies, Steven Tash, Jennifer Runyon
Genre: Komedia, Jännitys
Kesto: 1 tunti 45 minuuttia

"Who you gonna call?"

Mitä 1980-luku tuo teille mieleen, kun sitä lähdetään puimaan elokuvamaailman näkökulmasta katsottuna? Minulle se tuo mieleen ainakin liuta koko teollisuutta mullistavia elokuvia, jotka eivät ainoastaan saneet suosiota osakseen, mutta vaikuttivat myös itse populaarikulttuuriin maailmanlaajuisella säteellä ja hyvin keskeisellä tavalla. Tällä kertaa katseemme kääntyvätkin vuonna 1984 ensi-iltansa saaneeseen ikoniseen Ghostbusters - haamujengi -elokuvaan.


Tämä elokuva on yksi niistä tapauksista, joita tuntui jatkuvasti katsovan huomaamattakin uudestaan ja uudestaan. Teos on pysynytkin pitkään matkassani mukana lapsesta asti, eikä sen vaikutus ole tuntunut vieläkään hupenevan. Pidin toki muutaman vuoden tauon elokuvasta paneutuessani muuhun tuotantoon keskeisemmin, mutta oli vihdoin aika ottaa lapsuuden suosikki käsittelyyn. Elokuvan ohjauksesta vastasi kanadalainen Ivan Reitman, jonka nimi ei kuulostanut kovin tutulta ennakkoon.
 
Perehtyessäni miehen filmografiaan tarkemmin, huomasin, kuinka vähän olenkaan hänen tuotoksistaan nähnyt tähän mennessä. Ghostbusters - haamujengi näyttäisi kuitenkin selkeästi olevan herran kirkkain talismaani, jota varjelemme elokuvien suurkululttajina nostalgian huuruissa vaikka kuolemaan asti. Elokuvan idea lähti liikkeelle Dan Aykroydin kiehtovasta ideasta, jonka hän sai kiinnostuksestaan yliluonnolliseen henkimaailmaan.
 

Mies toivoikin tarinansa kertovan aika-avaruuden läpäisevästä taistelusta yliluonnollisia voimia vastaan, mutta kun tätä ideaa lähdettiin esittämään tuotantoyhtiöille, sen kalliilta kuulostava toteutus sai heidät muuttamaan lähestymistapaa astetta maanläheisemmäksi. Efekteihin päätettiin laittaa suuria summia yliluonnollisuuksien vaikuttavan esillepanon varmistamiseksi, mutta Columbia Pictures -tuotantoyhtiön varautuneisuus ja epäluulo elokuvaa kohtaan olivat kuitenkin vahvasti läsnä tuotannon alkutekijöistä asti.

Epävarmuus oli kuitenkin turhasta, sillä Ghostbusters - haamujengi -elokuva ei ainoastaan onnistunut vakuuttamaan katsojia ympäri maailmaa keräten samalla vannoutuneita kannattajia mukaansa, mutta se pisti aluilleen monien miljardien arvoisen multimediailmiön, joka levisi elokuvista leluihin ja lautapeleistä videopelihin ja niin edelleen. Onko elokuva kuitenkaan kestänyt ajan raakaa hammasta vai onko se jäänyt historiaan vain menneen talven lumena?


New Yorkin yliopiston parapsykologisen laitoksen kolme tiedemiestä - Peter Venkman, Ray Stantz ja Egon Spengler saavat yllättäen potkut työstään alisuorittavien tutkimustulostensa vuoksi. Huojentuneina tapahtuneesta kolmikko päättää perustaa oman yrityksensä, jonka päämääränä toimii kummitusten jahtaaminen. Heidän viimeisin kokemuksensa yliluonnollisen kanssa vakuuttaa kaverukset yhdistämään voimansa mullistaakseen koko maailman käsityksen haamuista ja paranormaaleista tapahtumista.

Ailahtelevan alkutaipaleen jälkeen Haamujenginä-tunnettu ryhmä alkaa saamaan hätääntyneitä soittoja huojentuneilta ihmisiltä ympäri kaupunkia. Kritiikin alla kärventyneet ja suosiostaan nauttivat tiedemiehet osuvat vihdoin napakymppiin Dana-nimisen naisen soittaessa heille. Tämä väittää vankasti sen puolesta, että hänen jääkaapissaan lymyilee portti helvettiin. Pian Haamujengille selviääkin, ettei kyse olekaan mistään tavallisesta kummituksesta, vaan jostain paljon vaarallisemmasta ja hyytävämmästä.


Ghostbusters - haamujengi alustaa tarinansa vaikuttavan syväluotaavasti, vaikka päällimmiltään se ei vaikuttaisikaan olevan kovin kummoinen. Saamme alusta asti katsojina hyvin selkeän käsityksen siitä, minkä sortin elokuvasta olisi tällä kertaa kyse ja minkälaiset käsiteltävät hahmot ovat perimmiltään. Bill Murrayn esittämä Peter Venkman on sarkastinen naistenmies, joka spesialisoituu ihmisen psykologiaan ja käyttäytymiseen. Tämä suhtautuu kollegoidensa intoon skeptisellä varauksella, sillä heidänlaisia tahoja pidetään yhteisössä pähkähulluina.
 
Dan Aykroydin esittämä Ray Stantz on ryhmän helposti aiheesta innostuva konevastaava, joka osaa käsitellä ja rakentaa omaperäisiä laitteita, sekä työkaluja ryhmän yhteiseen käyttöön. Harold Ramisin esittämä Egon Spengler taas erottuu puolekseen nerokkuudellaan fysiikan ja kemian aihealueita analysoitaessa. Myöhemmin eturintamalle liittyy myös Ernie Hudsonin esittämä Winston Zeddemore, joka hamuilee työpaikan perään ja on valmis uskomaan kaiken aiheeseen liittyvän, kunhan tälle vain maksetaan tarpeeksi palkkaa epätavallisesta työnkuvasta.


Elokuva on hyvin suoraviivainen ja luontevan jouhevasti etenevä kokonaisuus, joka tempaa katsojan kuin katsojan moitteettomasti mukaansa. Tarina tuntuu keskittyvän vain olennaisiin yksityiskohtiin, mitkä tekevätkin siitä poikkeuksellisen viihdyttävän ja nopeatempoisen seurattavan. Samaistuttavan uskottavaa maailmaa aletaan avartamaan efektiivisellä tavalla tuomalla yliluonnollisia piirteitä näytölle katsojan vastaanotettavaksi. Elokuva onkin yksinkertaistettuna komedia pienellä jännitysvarauksella ja näyttävällä fantasialisäyksellä. Vaikka hahmot eivät paljoakaan kasvua saa osakseen, ajavat he mainiosti asiansa tarinaa edistävinä tahoina.

Tunnelmallisesti Ghostbusters - haamujengi on hyvin miellyttävää seurattavaa. Ei ainoastaan, että sarkastisella piikittelyllä maustettu komedia uppoaa nasevuutensa puolesta maaliinsa, mutta elokuvan kevytmielinen luonne saa katsojan kuin katsojan helposti innostumaan näytöllä tapahtuvasta. Huvittavan komedian lisäksi teos tarjoilee myös paikoitellen hyvin efektiivisiä jännitys- ja fantasiapainoitteisia kohtauksia, jotka tuovat monipuolisuutta ja syvyyttä kevyehköön kokonaisuuteen. Ohjaaja Ivan Reitman tasapainottelee näillä elementeillä taidokkaasti ja pitää huolen siitä, että katsoja nauttii näkemästään.


Tuotannollisesta näkökulmasta katsottuna elokuva onnistuu pysyttelemään pinnalla primitiivisyydestään huolimatta. Vaikka aika onkin tehnyt jo tepposensa visuaalisten efektien puolesta, voi niiden mahtipontiseen luonteeseen uskoutua edelleenkin jopa yllättävän helposti. Käytännön efektit kuitenkin vakuuttavat ja elokuvan lavastus maskeerauksineen ajavat asiansa lostavasti kaikkien näiden vuosienkin jälkeen. Elokuvan teemamusiikki on tässä vaiheessa jo legendaarisen statuksen ansainnut, eikä sen saama suosio pitäisi enää tässä vaiheessa tulla yllätyksenä.

Ghostbusters - haamujengi on edelleenkin poikkeuksellisen viihdyttävä elokuva, joka on kestänyt aikaa jopa yllättävän hyvin. Vaikka sen suoraviivainen tarina pitääkin sisällään muutamia kyseenalaisia ratkaisuja, onnistuu kokonaisvaltainen kuva konseptista muovautumaan katsojan mieleen hyvin selkeällä tavalla. Visuaalisesti elokuva on osittain jo parhaat päivänsä nähnyt, mutta se ei kuitenkaan pilaa kokemusta primitiivisyydellään. Ikoniset sävellykset ja 1980-luvun tyypilliset kappaleet tuovat elokuvaan oman lisämausteensa. Näyttelijät pelaavat roolinsa erinomaisesti ja heidän kemiansa tuntuvat kohtaavan upeasti keskenään.
 

Vaikka sanoisinkin kokonaisvaltaisesta näkökulmasta katsottuna, että teos sopii myös nuoremmille katsojille, on siinä muutamia turhankin selkeitä viittauksia aikuisille suunnattuun sisältöön. Ei kirjaimellisessa muodossa, vaan enemmänkin viittailevan huumorin puolesta. Itsekin katsoin kyseistä elokuvaa lapsena jatkuvasti, eivätkä nuo yksityiskohdat oikein ymmärrykseen pienenä poikana tuolloin osuneet, mutta ajan kanssa elokuvasta tuntuu löytyvän paljon ehdottelevaa materiaalia. Siitä huolimatta Ghostbusters - haamujengi on loistava koko perheen komediaelokuva, joka toimii myös mainiosti kauhuelokuvien nuoremmille aloittelijoille.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 5.11.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit