Vuoden 2022 odotetuimmat elokuvat

 

Taas yksi vuosi on kulunut ja uusi on alkamaisillaan. Tällä listalla silmäillään tulevan vuoden odotetuimpia elokuvia minun näkökulmastani katsottuna. Elokuvat eivät ole missään tietyssä järjestyksessä ja ihan syystäkin. Odotusten tasokin tulee nimittäin vaihtelemaan ajan kuluessa. Olisin kyllä mielelläni halunnut lisätä muutaman muunkin teoksen listalle, mutta päätin jo ennakkoon, että rajaan sen kymmeneen nimikkeeseen, joten näillä mennään. Koronaviruspandemia on riehunut maailmalla jo kahden vuoden ajan, mikä on kieltämättä hankaloittanut odotetuimpien elokuvien listaamista huomattavasti.
 
Monia julkaisuja on nimittäin jouduttu siirtämään kuukausilla tai jopa vuosilla eteenpäin, jotta katsojat pääsisivät nauttimaan niistä valkokankaan ääressä. Toki, pakon edessä studiotkaan eivät pysty ikuisuuksiin pitämään uusia elokuviaan hyllytettynä, joten vaikka tämä listaus ei välttämättä pitäisikään paikkansa vuoden aikana, ovat alla mainitut nimikkeet joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin ilmestymässä katsojien vastaanotettavaksi. Jokaisen elokuvan kohdalla on pieni saateteksti, jossa avaan hieman odotuksiani näiden tulevien projektien osalta. Ei muuta, kun pistetään homma liikkeelle ja lista pyörimään!


BABYLON
2010-luvun aikana yhdysvaltalaisesta elokuvaohjaajasta Damien Chazellestä on tullut yksi nykyajan kiehtovimmista ja taitavimmista tekijöistä alalla. Vaikka näyttöjä onkin vielä annettava paljon, jotta hänet voitaisiin lukea kaikkien aikojen eliittiin, ovat miehen aiemmat tuotokset antaneet hyvin vankan ja lupaavan pohjan tulevaisuutta ajatellen. Vuonna 2022 ilmestyvä Babylon-elokuva tuntuu olevan pullollaan potentiaalia sekä konseptuaalisesta, että tuotannollisesta näkökulmasta katsottuna.

Ei ainoastaan, että sitä tähdittävät Once Upon a Time... in Hollywood -elokuvassa näytelleet Brad Pitt ja Margot Robbie, mutta elokuvan käsittelyyn ottama aikakausi on poikkeuksellisen kiehtova itsessäänkin. Vaikka tarinasta emme vielä tässä vaiheessa tiedäkään mitään, on medialle kerrottu siitä, että Babylon keskittyisi elokuvateollisuuden teknologiseen läpimurtoon, jolloin Hollywood siirtyi mykkäelokuvista traditionaalisempaan elokuvantekotapaan.
 
Elokuva olisi yhdistelmä oikeaa elokuvahistoriaa ja fiktiota, jonka tarkoituksena on tuoda valoa suuren läpimurron käänteentekevimpiin tapahtumiin. Jos mestarillisiin La La Land- ja Whiplash-elokuviin on uskottelemista, voi Damien Chazelleen aina luottaa, sillä mies selkeästi taitaa jo tässä vaiheessa elokuvanteon perin pohjin. On siis kiehtovaa nähdä, minkälaisesta teoksesta Babylonisssa on todella kyse. Vaikka informaatiota onkin hyvin rajatusti tällä hetkellä saatavilla, saa lupaava alkuasetelma jokaisen elokuvakannattajan kiinnostuneeksi.


THE BATMAN
Elämme sarjakuvien kannattajien aikaa. Ei ainoastaan, että sarjakuviin perustuvat elokuvat ovat vallanneet valtavirtamedian suosiollaan, mutta ne ovat kieltämättä muovanneet käsitystämme siitä, mitä elokuvilla voi tehdä suuremmassa ja pitkäjänteisemmässä mittakaavassa. DC Comics- sarjakuvayhtiön Lepakkomies on ollut viimeisten vuosikymmenten saatossa poikkeuksellinen kassamagneetti. On siis varsin odotettua siis, että tilaisuutta käytettäisiin jatkuvasti hyväksi uudestaan ja uudestaan.

Lepakkomiehenä DC Extended Universe -elokuvasarjassa esiintynyt Ben Affleck vastasi alustavasti viittasankarin uudesta sooloelokuvasta, kunnes erimielisyydet Warner Bros. Productions -tuotantoyhtiön kanssa pakottivat miehen perääntymään projektista. Pian tämän jälkeen Apinoiden planeetta- elokuvasarjan kahdesta jälkimmäisestä ja ensimmäisestä Cloverfield-elokuvasta vastannut yhdysvaltalainen Matt Reeves ilmoitettiin elokuvan uudeksi ohjaajaksi. Herra ilmoitti myös palkkaamisensa yhteydessä, että hänen Lepakkomies-elokuvansa ei tulisi olemaan osana DC Extended Universe -elokuvasarjaa, vaan aivan oma kokonaisuutensa, jonka olisi määre kasvaa kokonaiseksi elokuvatrilogiaksi.

Olemme viimeisten kuukausien aikana saaneet paljon markkinointimateriaalia ja yksityiskohtia The Batman -elokuvasta julkisuuteen. Ei ainoastaan, että ohjaajan sanoja lainaten elokuva vaikuttaa ''rankimmalta'' ja omaperäisimmältä Lepakkomies-sovitukselta, mutta se näyttäisi todellakin vievän katsojansa Gothamin synkimpään ytimeen seuraamaan traumatisoituneen miehen vaativia koettelemuksia viittasankarina. The Batman pitää sisällään hyvin lupaavan tähtisikermän näyttelijöitä, jotka eivät välttämättä alkuun vaikuttaisikaan kovin kummoisilta valinnoilta rooleihinsa.
 
Trailerit ovat kuitenkin näyttäneet sen, ettei ketään kannata tällä alalla aliarvioida, sillä lopputulos näyttäisi alustavasti lähenevän The Dark Knight -elokuvan täydellisyyttä, mikä on kieltämättä hyvin rohkeasti sanottu vielä näin aikaisessa vaiheessa. Robert Pattinsonin palkkaamista Bruce Wayneksi ihmeteltiin maailmalla suuresti, kunnes ensimmäinen traileri pudotettiin arvotelijoiden niskaan. Voin itse henkilökohtaisesti jo varmuudella sanoa, että The Batman on itselleni vuoden odotetuin elokuva ja massiivisena DC-kannattajana se on myös ymmärrettävää.THE FLASH
Gothamin viittasankarista Central Cityn kiituriin jatkamme matkaamme DC Comicsin kiehtovan maailman keskellä. Vuosi 2022 on täynnä supersankarielokuvia ja etenkin tämä vuosi näyttäisi olevan Warner Bros. Productions -tuotantoyhiölle ehkä mahdollisesti myös se tuottoisin hetkeen. The Batman -elokuvan lisäksi pääsemme vihdoin todistamaan Barry Allenin tarinoita myös elokuvan muodossa. Menestyksekkään CW-sarjan myötä kannattajat ovat toivoneet Salamaa valkokankaille ja kun sellainen mahdollisuus vihdoin tuli eteen, oli kiiturin sooloelokuvan mahdollisuus avautunut nenän edessä.

Kahdentenatoista elokuvana DC Extended Universe -elokuvasarjassa toimiva The Flash kertoo Barry Allenin klassisen tarinan, jossa hän rikkoo äänivalllin pyyhkiäkseen menneisyyden traumansa. Odotetustikin tilanne on paljon mutkikkaampi ja se lähteekin lopulta käsistä. The Flash -elokuvasta vastaa kaksi menestyksekästä It-elokuvaa ohjannut Andy Muschietti, joka on jo muutaman vuoden paininut tuotannon kanssa. Vaikka se onkin jo hetken aikaa paikallaan polkenut, on odotettu elokuva vihdoin saamassa viimeisen sinettinsä alkuvuodesta.

Vaikka teos ei tulekaan ihan The Batman -elokuvan tasoon yltämään tienestien ja alustavien odotuksien puolesta, on Ezra Millerin esittämän pikakiiturin debyyttielokuva poikkeuksellinen tapahtuma supersankarielokuvien aikajanalla. Tai siltä se ainakin paperilla tuntuisi vaikuttavan. Markkinointimateriaalia on hyvin vähän vielä saatavilla, joten on vaikeaa arvioida sen mahdollista laadukkuutta tässä vaihessa. Sen voin kuitenkin varmuudella sanoa, että DC-kannattajat ovat kyseistä elokuvaa odottaneet jo vuosien ajan ja nyt kun teknologia on vihdoin vaaditulla tasolla, on tuotoksen tekeminen ajankohtainen.JURASSIC WORLD DOMINION
Jurassic World -elokuvatrilogia on vihdoin saamassa ansaitsemansa päätöksensä ja alustavat merkit näyttävätkin poikkeuksellisen lupaavilta. Vuonna 2015 konsepti herätettiin uudemman kerran eloon pitkästä horroksestaan Jurassic World -elokuvan muodossa, joka räjäytti pankin suosiollaan. Alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti Universal Pictures ja Amblin Entertainment kaavailivat toista kokonaista elokuvatrilogiaa jatkamaan yhdistynyttä Jurassic Park -elokuvasarjaa eteenpäin. Muutaman viivästyksen kautta se on vihdoinkin tapahtumassa.

Jurassic World Dominion -elokuvalla on nyt kaikki mahdolliset kortit käsissään. Asiansa ajavan Fallen Kingdom -osan jälkeen studio alkoi miettimään vaihtoehtoja ohjaajan pallille. Ensimmäisen Jurassic World -elokuvan ohjannut yhdysvaltalainen Colin Trevorrow vapautui sopivasti kiireistään ja hänet kiinnitettiin pikinmiten rinkiin mukaan. Ottaen huomioon, että mies onnistui vakuuttavasti aloittamaan elokuvatrilogian, on kuin tähtiin kirjoitettu mahdollisuus, että hän osaisi myös viimeistellä sen visionsa mukaisesti.

Elokuvan tarina on poikkeuksellisen mielenkiintoinen paperilla, sillä konsepti on edennyt siihen pisteeseen, että geneettisesti luodut dinosaurukset ovat päässeet vapaaksi ihmisten keskellä. Jurassic World Dominion -elokuva pitää täten sisällään erittäin painostavan ja räjähdysherkän alkuasetelman, joka huutaa eeppistä lopetusta. On vaikea vielä tässä vaiheessa sanoa, että onnistuuko tuotos täyttämään odotusarvonsa, mutta se on varmaa, että sillä on kaikki mahdollisuudet onnistua.MOONFALL

 

 
Elämme tällä hetkellä hyvin epävakaassa maailmassa, jossa luonto on päättänyt ottaa ohjakset. Virusten runtelemana olemme joutuneet sopeutumaan tilanteeseen vastahakoisesti ja löytämään uusia irtautumisaktiviteetteja rajoituksien täyttämässä masentavassa arjessa. Yhtenä niistä toimii irtautuminen todellisuudesta, jota liikkuvat kuvat yleisimmin tarjoavat. Tarvitsemme elokuvia etenkin tällaisessa ajassa, jolloin joudumme muutaman kuukauden välein pysyttelemään omissa oloissamme kotosalla.
 
Spektaakkelimaisista katastrofielokuvistaan tunnettu Roland Emmerich on pysynyt yllättävän hiljaisena uransa tulevaisuuden puolesta. Nyt saamme kuitenkin pitkästä aikaa uuden toimintapainoitteisen katastrofielokuvan, jota ainakin itse henkilökohtaisesti kaipaan todella paljon elämääni juuri nyt. Emme ole nimittäin hetkeen nähneet 2012-elokuvan tasoisia maailmanloppuskenaarioita valkokankaalla, joten ''katastrofielokuvien Michael Bayn'' ohjaama Moonfall tulee sopivan tauon jälkeen järisyttämään mieltämme.
 
Elokuvan konsepti pitää sisällään hyvin mysteerisen ja erikoisen tarinan, jossa Kuu joutuu törmäyskurssille yllättävien käänteiden seurauksena Maan kanssa. Paperilla idea kuulostaa aika hurjalta ja sitä se myös onkin. Vaikka kovinkaan paljon varteenotettavuutta tai tieteellistä korrektiutta ei elokuvalta välttämättä voi odottaa, tuntuu se olevan tarpeeksi mielipuolinen idea katsojien viihdyttämiseksi. Heath Ledgerin sanoja lainaten ''haluan nähdä maailman palavan'' ja uskon vahvasti, että Moonfall tarjoaa juuri sen katsojilleen.
 
 

 

NOPE
Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Jordan Peele on onnistunut iskeytymään Hollywoodiin kuin salama kirkkaalta taivaalta konsanaan. Vuonna 2017 ohjaajadebyyttinsä erinomaisessa Get Outissa tehnyt mies nousi kaikkien huulille elokuvan maailmanlaajuisen menestyksen myötä. Toisena taidonnäytteenä toimiva Us-elokuva ei samaa tasoa edeltäjänsä kanssa ollut, mutta se näytti vaikuttavasti sen, että Peelellä on poikkeuksellisen kiehtovia konsepteja ja ideoita, joista voisi tehdä menestyksekkäitä tuotoksia. Tällä kertaa luvassa on herran kolmantena ohjauksena toimiva Nope-elokuva, josta emme tunnu tietävän juuri mitään vielä tässä vaiheessa.
 
Tarinasta tai sen hahmoista ei nimittäin ole tietoakaan, eikä julisteestakaan meinaa saada mitään konkreettista irti. Sen tiedämme kuitenkin, että kyseessä on jälleen kerran kauhuelokuva - ja että sitä tähdittävät Daniel Kaluuya, sekä Steve Yeun. Jordan Peele haluaa selkeästi pitää tuotannon yksityiskohdat salaisuutena, jotta paljastukset eivät pilaisi katsojien elämystä ennen julkaisua ja hyvä niin. Ottaen huomioon ohjaajan elokuvantekotaidot, voi Nope-elokuva parhaimmillaan nousta taistelemaan vuoden parhaiden elokuvien sijoituksista. Aika sen näyttää...


THE NORTHMAN 
Damien Chazellen tapaan, Robert Eggers on myös yksi tämän hetken lupaavimmista elokuvaohjaajista, jotka työskentelevät Hollywoodin kirkkaiden valojen alla. Ottaen huomioon, että mies on toistaiseksi tehnyt vain kaksi elokuvaa, on vaikea häntäkään laittaa samaan kastiin muiden kaikkien aikojen parhaimpien ohjaajien kanssa. Osumatarkkuus tuntuu kuitenkin olevan korkealla, sillä herran molemmat elokuvat ovat mestarillisia osoituksia pinnan alla lymyilevästä taidosta ja laadusta.

The Witch- ja The Lighthouse -elokuvien tapaan, The Northman sijoittuu historialliseen aikaan - tällä kertaa tosin viikinkiaikaan. Eggersin elokuvat ovat yleensä nojanneet vahvasti mysteeriin, draamaan ja mitä yliluonnollisimpiin ideoihin, joista mies on onnistunut luomaan poikkeuksellisen mukaansatempaavan ja painostavan kokonaisuuden. On siis reilua odottaa, että ohjaaja tälläkin kertaa pysyy mukavuusalueellaan muuttamatta liikaa omaperäistä lähestymistapaansa.

Elokuva sai vasta hiljattain ensimmäisen trailerinsa, jota lähdin katsomaan hyvin varautunein odotuksin. Kuten odottaa saattaakin, se vei jalatkin mennessään, eikä minulla ole enää pelon ripaustakaan tätä teosta kohtaan. Uskon vahvasti sen onnistuvan ja tarjoilevan jo kolmannen peräkkäisen osuman Eggersin filmografiaan. Elokuva pitää sisällään myös huikean näyttelijäkaartin, jonka pitäisi jo itsessäänkin myydä elokuvan loistavasti katsojilleen. On siis kiehtovaa nähdä, mitä tuleman pitää.SALEM'S LOT
Kuten monet pitkäaikaisemmat lukijat saattavatkin jo tietää, minulla on aina löytynyt sydämestäni massiivinen kolo Stephen Kingin tuotoksille ja niiden adaptaatioille. Olen aina pitänyt herran omaperäisistä ideoista ja kutkuttavasta tunnelmasta, jota hän osaa luoda tyhjästä. Olemme jo jonkin aikaa eläneet Stephen Kingin renessanssia, sillä kirjailijan tuotoksia on sovitettu liikkuvien kuvien muotoon poikkeuksellisen paljon viime aikoina. Vaikka kaikki niistä eivät olekaan välttämättä maaliinsa osuneet, yrityksen puutteesta ei voi ketään kuitenkaan syyttää.
 
Salem's Lot on yhdysvaltalaisen Gary Daubermanin ohjaama yliluonnollinen kauhuelokuva, joka perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin vuodelta 1975. Teoksesta on aiemmin tehty jo kerran elokuvasovitus, mutta en ole tuota vielä toistaiseksi nähnyt. Kohta onkin korkea aika katsoa sekin ennen kuin uusintafilmatisointi ilmestyy valkokankaille. Ohjaajana toimiva Dauberman on aiemmin ollut vastuussa vain asiansa ajavasta Annabelle Comes Home -elokuvasta, joten hyvin kokemattomasta herrasta on toistaiseksi vielä kyse.
 
Siitä huolimatta odotukseni ovat toiveikkaat elokuvasovitusta kohtaan, sillä konsepti itsessään vaikuttaisi jälleen kerran kiehtovalta paperilla. Mitään yksityiskohtia tai muutakaan tietoa emme ole vielä elokuvaan liittyen saaneet, mutta näyttelijäkaarti näyttäisi olevan ihan hyvällä mallilla tässä vaiheessa. On hienoa myös nähdä, että elokuva ei tule nojaamaan a-luokan näyttelijöihin, vaan antaa vähemmälle huomiolle jääneille tahoille hyvän mahdollisuuden nousta parrasvaloihin.


SCREAM
Vuonna 1996 kauhun genren mullistanut Scream-elokuva osui niin kovaa maaliinsa, että sille päätettiin tehdä kaksi jatko-osaa seuraavan kolmen vuoden aikana. Sen jälkeen elokuvasarja piti hieman taukoa ja vuonna 2011 Ghostface palasi takaisin valkokankaille neljännen osan muodossa, joka ei enää menestynyt yhtä hyvin lippuluukuilla kuin aiemmat jatko-osat. Nyt yhdentoista vuoden tauon jälkeen takaisinpaluuta yritetään kertaalleen mielekkäästä Ready or Not -elokuvasta tutun Matt Bettinelli-Olpinin ja debytoivan Tyler Gillettin ohjauksessa.

Vaikka olenkin slasher-elokuvien maailmassa aina pitänyt Halloween-elokuvasarjan Michael Myersia miellyttävimpänä edustajana, olen myös nauttinut valtavasti Ghostfacen mielipuolisista leikeistä. Uusi Scream-elokuva toimii elokuvasarjan viidentenä osana ja se jatkaa tunnollisesti alkuperäisen aloittamaa kokonaisvaltaista tarinakaarta. On kiehtovaa siis nähdä, mitä konseptilla voi vielä tehdä, sillä sitä on lypsetty jo jonkin aikaa. Elokuvan traileri näyttäisi tuovan Ghostfacen kehittyneemmän teknologian täyttämään nykyaikaan, jossa mahdollisuuksia on monenlaisia tarjolla.
 
Materiaali tuntuu pysyttelevän uskollisena alkuperäiselle visiolle, vaikka tuotanollisesti elokuva tuntuukin nojaavan vahvasti nykyajan visuaaliseen esillepanoon ja ideoihin. On kiehtovaa nähdä myös, että mitä tekijät ovat tarinalleen tehneet, sillä se näyttäisi nyt pitävän sisällään pari alkuperäistä näyttelijää ja monia uusia lisäyksiä. Onko tässä jatko-osassa kyse manttelin siirtämisestä nuoremmalle ikäpolvelle vai yritetäänkö tässä vihdoin lopettaa pitkä Scream-aikakausi voitokkaalla lopetuksella? Ken tietää, mutta kiinnostus on noussut kieltämättä pilviin.SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-VERSE - PART I
Vuonna 2018 Sony Pictures -tuotantoyhtiö yllätti koko maailman Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia -animaatioelokuvan muodossa, joka ei ainoastaan menestynyt lippuluukuilla, vaan sai poikkeuksellisen positiivisen vastaanoton myös kriitikoilta. Tieto jatko-osasta tuli julkisuuteen lähes heti ensimmäisen osan ensi-illan jälkeen, joten luottoa heiltä selkeästi löytyy animoitua elokuvasarjaa kohtaan. On siis melkein jopa turhaa sanoa, että odotukset jatko-osaa kohtaan ovat odotetustikin järkyttävän korkealla. Tämä tuo kuitenkin mukanaan valtavasti paineita, joiden kanssa tekijät joutuvat painimaan rankasti.

Spider-Man: Across the Spider-Verse on näemmä jaettu kahteen osaan, mikä on kiehtovaa huomata, sillä ensimmäinen tarina mahtui kaikessa massiivisuudessaankin vakuttavasti yhteen kompaktiin pakettiin. Tällä kertaa tekijät alkavat luultavasti painimaan astetta vaativampien tarinoiden kanssa ja edeltäjä toimi vain testikappaleena varsinaisille suunnitelmille. Ensimmäistä valkokankaalla esiintynyttä Miles Moralesia on ollut toistaiseksi hyvin miellyttävää seurata ja jatko-osa tulee luultavasti jatkamaan hänen seikkailun täyttäämää tarinaansa eteenpäin. Vaikka itse tarina ja alkuasetelma ovatkin vielä spekulaation keskellä kannattajien keskuudessa, en itse halua hermoilla sen suhteen ollenkaan.
 
En nimittäin odottanut ensimmäiseltä elokuvalta mitään erikoista ja se onnistui jopa vetämään rajusti maton jalkojeni alta. Nyt kun Hämähäkkiversumi on auki mahdollisuuksille, on kiehtovaa nähdä, mitä portaalin pimeällä puolella todellisuudessa tapahtuu. Pieni traileri näytti hyvin lupaavalta, vaikka kovinkaan paljoa se ei elokuvasta paljastanutkaan. Se on tosin ihan hyvä asia vain. On hienoa nähdä myös uusia ennennäkemättömiä hahmoja myös valkokankaalta, joita näyttäisi olevan taas tarjolla jonkin verran.Noin! Nyt on tulevia nimikkeitä esitelty ja puidittu. Aika näyttää, kuinka ne suoriutuvat massiivisista odotuksista. Toivottavasti hyvin. Jatkammekin seuraavaksi uuden vuoden ja sen tarjoamien tuotoksien parissa...

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 3.1.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit