Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet | Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022) - arvostelu

 

Ohjaus: David Yates
Pääosissa: Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler,
Alison Sudol, Callum Turner, Jessica Williams, Katherine Waterston,
Mads Mikkelsen, William Nadylam, Victoria Yeates
Genre: Seikkailu, Perhe, Fantasia
Kesto: 2 tuntia 22 minuuttia

Wizarding World -universumi jatkaa kasvamistaan Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet -elokuvan muodossa, jonka julkaisua kannattajat ovat joutuneet odottamaan jo tovin. Tuotos toimii Ihmeotukset-sarjan kolmantena ja Wizarding World -elokuvauniversumin yhdentenätoista osana, joten suuremman luokan virityksestä on tällä kertaa kyse. Elokuvasarjan ensimmäiset kaksi osaa ovat näyttäneet sen, että materiaalin taso saattaa ailahdella pahimmassa tapauksessa hyvinkin rajusti, vaikka kovin kriittisistä virheistä ei välttämättä olisikaan kyse.

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat onnistui herättämään tutun taianomaisen maailman eloon tuoreen inspiroivalla tavalla nojaamatta samaan aikaan liikaa Harry Potter -elokuvasarjaan kontekstuaalisesta näkökulmasta katsottuna. Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset taas tuntui alusta asti pitävän käsissään avaimia menestykseen. Lopputulos oli kuitenkin hieman huolimaton ja mitäänsanomaton keskitason velhoiluseikkailu. Paineet olivat täten kovat kolmatta osaa kohtaan, jonka pitäisi saada elokuvasarja takaisin raiteilleen.
 

Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet -elokuva joutui todellisen tuotannollisen koetuksen äärelle, kun koronaviruspandemia pääsi valloilleen maailmalla. Ensi-iltapäivä siirtyi siirtymistään vuosien verran, eivätkä ongelmat tuntuneet loppuvan sitten millään. Elokuvasarjan pääantagonistia Gellert Grindelwaldia esittänyt Johnny Depp joutui Warner Bros. Pictures -tuotantoyhtiön toivomuksesta eroamaan projektista ailahtelevien oikeussotkujensa takia. Tilalle palkattiin lopulta arvostettu Mads Mikkelsen. Toimiiko Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet elokuvasarjansa pelastavana eliksiirinä?

Gellert Grindelwald on onnistunut nousemaan vihdoin varjoistaan estraadille keräten samalla lukuisia seuraajia. Taitavan manipulaattorin massiivinen mahti ja väkevä velhoarmeijan nousu on saanut Albus Dumbledoren pikkuhiljaa rauhattomaksi. Sivussa tilannetta seuraava mies pyytää Newt Scamanderia ja muita luotettavia tahoja yhdistämään voimansa Grindelwaldin pysäyttämiseksi ennen kuin tämä onnistuu saamaan jalkansa oven väliin tuhoisan unelmansa puolesta. Onnistuuko Newt ystävineen vaativassa tehtävässään vai ovatko vastassa olevat voimat yksinkertaisesti vain pysäyttämättömiä?


Heti kättelyssä on sanottava, että Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet -elokuva on jonkin sortin parannus keskitasoiseen edeltäjäänsä verrattuna. Vaikka tason kohotus ei välttämättä olekaan kovin massiivinen, tuntuu teos pitävän sisällään ainakin yhtenäisemmän ja johdonmukaisemman tarinan. Seuraamme siinä, kuinka Dumbledoren ja kumppaneiden taistelu Grindelwaldia vastaan alkaa toden teolla eskaloitumaan ja muodostumaan todella kiehtovaksi ja mielenkiinoiseksi vastakkainasetteluksi. Asiat eivät vain tunnu olevan ihan niin yksinkertaisia perimmiltään.

On myös mainittava, että vaikka tekijät eivät sille enää voi tehdä mitään, ovat Harry Potter -elokuvasarjaa alustavat Ihmeotukset-elokuvat jo valmiiksi tietyllä tavalla alakynnessä materiaaalinsa puolesta. Tiedämme jo kättelyssä, mihin kaikki tulee lopulta johtamaan, koska olemme sen jo todistaneet aiemmin. Toki alun ja lopun välissä on paljon harmaata aluetta, mutta se tietty painostava jännitys tuntuu kuitenkin tuotokselta uupuvan, mikä nostaisi intensiteettiä ja ennakko-odotuksia kattoon. Elokuva onnistuu kuitenkin tuomaan taikamaailman ministeriön ja politiikan kiehtovasti esille, mikä on kyllä positiivinen yllätys.


Harry Potterin seikkailut ovat tunnettuja mielikuvituksellisesta ja rikkaasta maailmastaan, joka tuntuu jatkuvasti yllättävän uusilla ennennäkemättömillä yksityiskohdillaan. Tuossa maailmassa kaikilla ja kaikella tuntui olevan oma tarkoituksensa. Ihmeotukset-elokuvasarja aloitti taipaleensa samanlaisella mentaliteetilla ja todellakin onnistui läpäisemään itsensä läpi kannattajien sydämiin. Pari vuotta sen jälkeen kelkka kääntyi kuitenkin täysin päinvastaiseen suuntaan jatko-osan muodossa. Otsikko ei enää tuntunut meinaavan mitään, kun taas ensimmäinen osa kietoutui niin tiukasti siihen kiinni.

Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet on taas elokuva, joka yrittää herättää tätä maagista maailmaa takaisin henkiin viemällä konseptia takaisin alkuperäiseen lähestymistapaansa. Valitettavasti minun on myönnettävä se, että vaikka tuotos onkin tuotannollisesta näkökulmasta katsottuna erinomaista seurattavaa, tuntuu maailman taianomaisuus ja tietynlainen into olevan kadoksissa. Tapahtumapaikat ovat kolkkoja ja turhan ''arkipäivisiä'' taian täytteiselle maailmalle. Elokuva saa jopa Tylypahkan tuntumaan ankealta ja mitäänsanomattomalta, mikä on kyllä vaikea tehdä.


Tarina itsessään on edeltäjiensä tapaan hidastempoinen ja kärsivällisesti rakennettu kokonaisuus, joka yrittää parhaansa mukaan keskittyä olennaiseen pitäessään samalla punaiset langat tiukasti käsissään. On hienoa nähdä, että päähahmoilla on oikeasti omat tehtävänsä ja motiivinsa täytettävänään, eikä heitä pidetä mukana turhaan kolmantena pyöränä. Vahva vastakkainasettelu vaikuttaa ihan lupaavalta näin alkuun, vaikka mitään käänteentekevää tai yllättävää emme olekaan vielä asiaan liittyen nähneet. Eddie Redmayne esittää osansa vakuuttavasti Newt Scamanderina tässä elokuvassa ja on hienoa nähdä, että hänet on liitetty takaisin tarinan keskiöön elokuvasarjassa.
 
Jude Law jatkaa Albus Dumbledoren mukailemista ja tekee sen jopa yllättävän uskottavasti. Johnny Deppin irtisanomistapauksen jälkeen Mads Mikkelsen palkattiin hänen tilalleen esittämään pahamaineista Gellert Grindelwaldia, joka ei ihan onnistu mielestäni istumaan hahmon saappaisiin. Vaikka erinomainen näyttelijä mies onkin, tuntui häneltä puuttuvan se viettelevä karisma ja pahaenteisyys, minkä Depp hahmosta onnistui repimään esille. Dan Foglerin esittämä Jacob Kowalski saa Newtin tapaan uudemman kerran tarkoituksen elokuvasarjassa. Mies toimii koomisena tunnelman lievittäjänä ja toimii myös hyvin sellaisena.


Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet ei onnistu yltämään loistavan ensimmäisen osan tasoon sitten millään, mutta onnistuu se peittoamaan keskinkertaisen edeltäjänsä kuitenkin hiuksenhienosti. Vaikka kolmas osa onkin jonkin sortin parannusliike elokuvasarjassa, matkaa on vielä edessä vaaditulle tasolle. Vaikka rakenteellisesti elokuva hakee jatkuvasti kultaista keskitietä, tuntuu se silti kokonaisuudessaan hieman kolkolta. Tuotannollisesta näkökulmasta katsottuna elokuva tekee kaikkensa ja materiaali välittyykin lopulta vakuuttavasti näytön toiselle puolelle. Välivuodet tekivät selkeästi hyvää, joten toivottavasti tulevaisuus tulee myös näyttämään yhtä valoisalta Ihmeotusten suhteen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.4.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit