Top Gun: Maverick (2022) - arvostelu

 

Ohjaus: Joseph Kosinski
Pääosissa: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly,
Jon Hamm, Glen Powell, Lewis Pullman, Ed Harris, Val Kilmer,
Monica Barbaro, Charles Parnell, Jay Ellis, Danny Ramirez
Genre: Toiminta, Draama
Kesto: 2 tuntia 11 minuuttia

Vuonna 1986 Top Gun -elokuva hurjasteli menestyksekkäästi valkokankaille ja onnistui päätymään katsojien sydämiin. Nyt onkin aika palata aiheen äärelle jatko-osan muodossa, jota monet ovat odottaneet vesi kielellä monen vuosikymmenen ajan. Top Gun: Maverick on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut toimintapainoitteinen draamaelokuva, jonka ohjauksesta vastaa valtavirtatutkan ulottumattomiin jäänyt yhdysvaltalainen Joseph Kosinski. Vaikka miehen filmografiasta löytyvätkin jo Tron: Perintö- ja Oblivion -elokuvat, varsinainen läpimurto on vielä saamatta.

Odotettu jatko-osa on monen muun elokuvan tapaan kärsinyt koronapandemiaviruksen aiheuttamista rajoituksista, jotka ovat pakottaneet ensi-illan siirtymään kalenterissa eteenpäin. Vuonna 2020 julkaisuun alunperin kaavailtu Top Gun: Maverick on kuitenkin vihdoin saapunut valkokankaille ja nyt onkin oiva hetki lähteä puimaan elokuvaa läpi. Odotukset jatko-osaa kohtaan olivat kieltämättä koholla ja siitä saa kiittää lupaavalta näyttävää markkinointimateriaalia, sekä loistavia alkuasetelmia. Onko Top Gun: Maverick odottamisen arvoinen tuotos?


Testipilottina vuosia toiminut kapteeni Pete ''Maverick'' Mitchell on tarkoituksella väistellyt mahdollisuuksia ylennykselle päästäkseen nauttimaan lentämisestä. Eräänä päivänä hänet määrätään kuitenkin takaisin Top Gun -eliittikouluun johtamaan hävittäjälentäjien erikoisyksikköä, jonka tarkoituksena on muutaman viikon varoitusajalla valmistautua poikkeuksellisen vaikeaan operaatioon. Tehtävästä tekee vaikeamman itse toteutuksen lisäksi ryhmään kuuluva Goosen poika, luutnantti Bradley ''Rooster'' Bradshaw, jolla on vieläkin kana kynittävänä isänsä parina toimivan Maverickin kanssa.

Elokuva hyppää aikajanalla yli kolmekymmentä vuotta eteenpäin, jossa teknologia on pitkälle kehittynyttä ja käytettävä koneisto on suuntaamassa kohti automatisaatiota. Testipilottina toimiva Tom Cruisen esittämä Maverick ja hänen ryhmänsä tehtävänä on todistettava johtoportaalle, että ihmiset ovat edelleenkin kykeneviä puskemaan koneiden suorituskykyä äärimittoihin pysyen itse ohjauspuikoissa taistelukuntoisina. Riskinä on testiryhmän lakkauttaminen, mikä ajaa miehen tekemään jälleen kerran uuden ihmeen.
 

Tämä temppu antaa Maverickin testiryhmälle lisäaikaa ja uuden komennuksen, joka määrittelisi miehen tulevaisuuden asevoimissa. Komennuksen aikana miehen on kohdattava menneisyytensä ja suurin traumansa, joka on ajanut hänet tilanteeseen, jossa hän tälläkin hetkellä velloo. Top Gun: Maverick on kerrassaan loistava elokuva, joka ei ainoastaan yllätä varteenotettavuudellaan, mutta ylittää kaikki mahdolliset odotukset rikkoen jatko-osan yleisimmät kiroukset mennessään.
 
Seuraamme, kuinka tilanne lähtee kutkuttavien alkuasetelmien jälkeen eskaloitumaan kohti lennokasta elokuvakokemusta, joka tarjoaa rutkasti vauhtia, tiukkoja tilanteita ja väkevää draamaa. Rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna tuotos on selkeä parannus edeltäjäänsä verrattuna. Vaikka juustoinen olemus ja poukkoilevuus ovatkin historiaa, tuntuu jatko-osa luontevalta jatkumolta edelliselle osalle. Ei ainoastaan, että sillä on vahva pohja, josta nousta efektiivisesti takaisin ilmaan, mutta Maverickin tarinakaari saa vihdoin ansaitsemansa emotionaalisen latauksen, joka tuo hahmon vakuuttavasti eturintamalle katsojan vastaanotettavaksi.


Vuosikymmeniä myöhemmin tehdyt jatko-osat ovat olleet nyt muutaman vuoden ajan muodissa. Vaikka Top Gun: Maverick seuraakin kohtapuoliin puhki kulutettua trendiä, onnistuu se väistelemään ne tarpeettomat ja turhimmat ratkaisut tuodakseen mahdollisimman vaikuttavan elokuvan jatkamaan tarinaa eteenpäin. Vaikka nostalgia onkin vahvasti läsnä elokuvan aikana, sillä ei tunnuta ratsastavan liika vain ratsastamisen vuoksi. Tarinassa paneudumme nimittäin ensimmäisen elokuvan tapahtumiin viittailevasti täydentämällä kokonaisvaltaista tarinakaarta astetta syvällisemmäksi.

Teknisestä näkökulmasta katsottuna elokuva on erinomaista seurattavaa ja siitä voi kiittää Tom Cruisen paneutunutta asennetta, sekä halua tehdä mahdollisimman vaikuttavaa jälkeä valkokankaille näytettäväksi. Näyttelijät nimittäin valmistautuivat kuukausia rooleihinsa erilaisten armeijakoulutusten merkeissä, joiden avulla monet uskomattomilta tuntuvat ja jossain määrin myös vaaralliset stuntit saatiin mahdollistettua. Lentokohtaukset tuntuvat intensiivisiltä ja autenttisilta, koska sitä ne ovatkin. Elokuvasta ei muutenkaan jännitystä tai panoksia puutu, mutta käytännöllisyys tuo oman efektiivisen lisänsä kokonaisuuteen.


Visuaalinen ilme on miellyttävää seurattavaa, eikä siitä voi todellakaan valittaa. Innovatiiviset ja tarkoin valitut kuvakulmat tuovat katsojan lähemmäs vauhdikasta toimintaa, jotka pistävät varmasti adrenaliinin virtaamaan katsojankin suonissa. Tunnelmallisesti elokuva tuntuu paljon tasaisemmalta ja jouhevammalta. Lajityypit liukenevat toisiinsa paljon luontevammalla tavalla, mikä tekee sen seuraamisesta miellyttävämpää. Hans Zimmerin kädenjälki paistaa vaikuttavasti eeppisistä sävellyksistä, jotka tekevät kunniaa edeltävälle elokuvalle ja sen musiikeille, sekä modernisoivat ne ajan tasalle.

Top Gun: Maverick on kaikin puolin loistava elokuva, joka yllättää varteenotettavuudellaan. Vaikka tarina itsessään ei välttämättä paljoa yllätyksiä tarjoaisikaan kontekstinsa puolesta, on elokuvakokemus muovattu poikkeuksellisen mukaansatempaavaksi ja mielekkääksi vastaanotettavaksi. Harvemmin jatko-osa osuu tähdättyyn maalitauluun, mutta tämän tuotoksen tapauksessa näin on yllättäen onnistuttu tekemään. Elokuva tarjoaa hurjaa vauhtia, väkevää draamaa ja upeaa tasapainoa, joka riepottelee katsojaa penkissä vakuuttavalla tavalla. Hyvin miellyttävä yllätys kerta kaikkiaan!


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 24.5.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit

  1. Miksi vain neljä tähteä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarinassa olisi voinut olla enemmän omaperäisempiä ratkaisuja. Elokuva oli nimittäin hyvin ennalta-arvattava kaikessa viihdyttävyydessäänkin.

      Poista

Lähetä kommentti