M:i:III | Mission: Impossible III (2006) - arvostelu

 

Ohjaus: J. J. Abrams
Pääosissa: Tom Cruise, Ving Rhames, Philip Seymour Hoffman,
Michelle Monaghan, Maggie Q, Jonathan Rhys Meyers, Billy Crudup,
Keri Russell, Simon Pegg, Laurence Fishburne
Genre: Toiminta, Jännitys
Kesto: 2 tuntia 6 minuuttia

Loistavan ensimmäisen ja yllättävän keskinkertaisen toisen osan jälkeen Mission: Impossible -elokuvasarja oli jo nähnyt molemmat ääripäät laadullisesta näkökulmasta katsottuna. Mahalaskun jälkeen tulevaisuus alkoi saamaan odotetustikin astetta ailahtelevampia piirteitä. Siitä huolimatta edellisen osan menestyksen myötä oli vain ajan kysymys, kunnes kolmas osa suuntaisi valkokankaille trilogiansa viimeistelemiseksi.

Elokuvan tuotanto ei ollut kuitenkaan tälläkään kertaa helpoimmasta päästä, sillä tekijöitä liikkui edestakaisin ovista ja ikkunoista jatkuvalla syötöllä. Suunnitelmat menivät jokaisella kerralla uusiksi uusien nimien liittyessä projektiin mukaan. Erimielisyydet jatkuivat, kunnes Tom Cruise löysi tekijänsä yhdysvaltalaisesta J. J. Abramsista. Projekti saatiin vihdoin ja viimein aluilleen, eikä sen viimeistelemisenkään aikana tuntunut nousevan sen suurempia ongelmia pinnalle.


Ongelmat alkoivat kasaantumaan vasta julkaisun yhteydessä, kun Tom Cruise ja Viacom-mediayhtiö ajautuivat suureen riitaan yksittäisestä South Park -televisiosarjan jaksosta, jossa vitsailtiin skientologian kustannuksella. Skientologian vakiokasvona tällöin tunnettu Cruise ei todellakaan innostunut jakson olemassaolosta, vaan vaati jakson sensuroimista. Tämä aiheutti sen, että ihmisiä suostuteltiin boikotoimaan M:i:III-elokuvaa vapaan sanan viemisen verukkeella.

Elokuvasarjan kolmas osa sai lopulta ensi-iltansa vuonna 2006 ja onnistui taustalla kipinöivästä fiaskostaan huolimatta tienaamaan arvostettavan summan takaisin tililleen. Vaikka boikotti ei vienytkään elokuvaa perikatoon, onnistui se selkeästi vaikuttamaan tienesteihin negatiivisella tavalla. Vastaanotto taas oli pääosin positiivista, vaikka sieltäkin suunnalta kritiikkiä tuli pienissä määrin syystä, jos toisestakin. Onnistuuko M:i:III kääntämään elokuvasarjan suunnan takaisin nousujohteisemmaksi vai antoiko edeltäjä osviittaa tulevasta? 


Ethan Hunt on jäänyt eläkkeelle IMF:n kenttätyöstä ja kääntynyt lupaavimpien keltanokkien erikoiskouluttajaksi. Mies on saanut myös pikkuhiljaa arkielämänsä kuntoon asettuessaan morsiamensa Julia Meaden kanssa taloksi, joka ei tosin ole vielä tietoinen miehensä todellisesta työnkuvasta. IMF:n operatiivinen apulaisjohtaja John Musgrave ottaa yhteyttä Huntiin uuden erikoistehtävän muodossa, jonka kohteeksi paljastuu hänen oma koulutettunsa Lindsey Farris, joka on jäänyt kiinni tutkiessaan asekauppias Owen Davianin liiketoimia.

Musgrave on valmistellut Ethanille iskuryhmän operaatiota varten, johon kuuluvat helikopterlentäjä Declan Gromley, kenttäagentti Zhen Lei, sekä vanha tuttu tietokonehakkeri Luther Stickell. Operaation on kuitenkin pysyttävä salaisena, sillä pelissä on mysteerinen kauppatavara, jonka tarkoitusperää ei ole onnistuttu selvittämään ennakkoon. ''Jäniksenkäpäläksi'' nimettyä kohdetta vartioi kuitenkin hyvin varustettu vastarinta, jota ohjailee vaarallisen vaikutusvaltaiseksi todettu Owen Davian. Onnistuuko Ethan kumppaneineen löytämään ratkaisun tehtävän loppuun viemiseksi?


M:i:III on selkeästi ottanut oppia edellisen osan vajaavaisuuksista, sillä pääsemme vihdoin takaisin asian ytimeen. Ei ainoastaan, että elokuva onnistuu kääntämään elokuvasarjan kurssin takaisin raiteilleen, mutta se jättää ohilaukaukseksi jääneen edeltäjänsä vaikuttavasti historiaan. Avauskohtauksen aikana voimme huokaista helpotuksesta, koska se jo itsessään tarjoaa yhtä paljon jännitystä kuin ensimmäinen jatko-osa kokonaisuudessaan. Päräyttävä alkutekstikohtaus virittää katsojan mainiosti elokuvaa varten ja olemme valmiita uuteen vaaralliseen tehtävään.

Seuraamme elokuvassa Tom Cruisen esittämää IMF:n agenttia Ethan Huntia, joka on menettänyt elämässään paljon ihmisiä ja rakkaitaan. Tämän vuoksi hän päättääkin siirtyä tiedustelupalvelussaan opettamisen ja perehdyttämisen puolelle. Nyt kun entinen kenttäagentti on vihdoin löytämässä rauhaa elämälleen ja sielulleen, tuo tulevaisuus yllättäen tullessaan aivan uudenlaisen dilemman, joka pakottaa hänet takaisin kentälle. Huntin entinen suojatti Keri Russellin esittämä Lindsey Farris siepataan, mikä saa miehen tunteet kuohumaan.


Mission: Impossible -elokuvasarja alkaa pikkuhiljaa nostamaan panoksiaan tuomalla entistä henkilökohtaisempia elementtejä Huntin hahmon tarinakaaren käsiteltäväksi. Miehellä tuntuu olevan tällä kertaa entistä enemmän menetettävää, mikä nostattaa tunnelmaa jo itsessäänkin. On hienoa seurata, kuinka ohjaaja J. J. Abrams välittää oman mukaansatempaavan ja jopa yllättävän syvällisen toteutustapansa näytölle materiaalinsa puolesta. Ei ainoastaan, että elokuva tempaa täysin mukaansa vauhdikkaaseen seikkailuunsa, mutta pääsemme myös todella hyvin käsiksi Ethan Huntin hahmoon.

Kaksoiselämän tuomat vaikeudet ja dilemmat alkavat korostumaan arkielämän onnen vakiintuessa uudeksi normiksi. Mies haluaisi asettua aloilleen ja elää uutta onnellista elämäänsä, mutta hänen henkilökohtaiset velvollisuutensa tulevat kuokkimaan uudemman kerran. Mikä on elämässä tärkeintä? Mitkä arvot tekevät elämästä elämisen arvoista? Näihin kysymyksiin saamme vastauksia tarinan edetessä. Elokuvan juonenkäänteet ovat yllättävän toimivia, vaikka alkuun sitä ei uskoisikaan tulevansa yllätetyksi. Ohjaajalla on muutama väkevä ässä hihassaan, jotka varmasti pysäyttävät katsojan hetkeksi.


Tunnelmallisesti elokuva on astetta vaativampi, mikä tuo oman lisäarvonsa kokonaiskuvaan. Nyt kun pelissä on enemmänkin kuin vain oma henki ja IMF:n korruptoituneisuus, tuntuu konsepti paljon merkityksellisemmältä ja moniulotteisemmalta. Vaikka elokuva nojaakin vahvasti väkevään dramaattisuuteensa, onnistuu ohjaaja myös ajoittain tasapainottamaan sitä nasevan koomisilla hetkillä, jotka pitävät materiaalin miellyttävästi monimuotoisena. Ei ainoastaan, että se onnistuu tarjoamaan vauhdikkaan ja adrenaliinipitoisen kokemuksen, mutta aika rientää viuhuen huomaamattamme.

M:i:III on loistava trilogian päättävä osa, joka ei ainoastaan vie elokuvasarjaa uudelle tasolle, mutta tuo niin paljon uusia syvällisiä elementtejä sen tueksi. Pääsemme konseptiin tiukemmin kiinni ja saamme hahmoistamme paljon enemmän irti tarinan edetessä. Toiminta tuntuu painavammalta sekä vaikutuksensa puolesta, että vertauskuvallisesti puhuen. Jännitys pysyy vaikuttavasti koholla läpi elokuvan, minkä vuoksi katsojana sitä tuntuu investoituvan materiaaliin paljon intensiivisemmin. On hienoa nähdä, että elokuvasarja onnistuu tekemään vaikuttavan korjausliikkeensä tulevaisuutta ajatellen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 3.7.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit