Mission: Impossible - Rogue Nation (2015) - arvostelu

 

Ohjaus: Christopher McQuarrie
Pääosissa: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg,
Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Sean Harris, Simon McBurney,
Zhang Jingchu, Tom Hollander, Jens Hultén, Alec Baldwin
Genre: Toiminta, Jännitys
Kesto: 2 tuntia 11 minuuttia

Loistavan ensimmäisen, keskinkertaisen toisen ja jopa yllättävän vakuuttavan kolmannen osan jälkeen neljäs osa vei Mission: Impossible -elokuvasarjan uuteen aikakauteen upealla tavalla. Viimeisimmän osan tienestien puolesta oli vain ajan kysymys, koska seuraava osa pistettäisiin liikkeelle. Vuonna 2013 tekijät julkistivatkin, että Mission: Impossible - Ghost Protocol -elokuvan käsikirjoituksen parissa työskennellyt yhdysvaltalainen Christopher McQuarrie ottaisi ohjausvastuun elokuvasta.


Tutut naamat palasivat takaisin töihin ja tuotanto käynnistettiin tuota pikaa. Pienien käynnistymisvaikeuksien kanssa alkupuolella paininut elokuvasarja on alkanut löytämään oman jalansijansa, minkä vuoksi ei paljoakaan ongelmia enää tuotantovaiheessa elokuvan teossa syntynyt. Vaikka tiettyjen uhkarohkeiden kohtausten kanssa menikin hieman pidempään, onnistuivat tekijät purkittamaan ne ajoissa ja viemään viidennen osan valkokankaille katsojien vastaanotettavaksi.

Alun perin vuoden 2015 loppuun ajastettu julkaisu aikaistettiin puolella vuodella, jotta elokuva ei jäisi suurimpien kilpailijoiden varjoon ja pääsisi siten maksimoimaan katsojakuntansa. Budjetti tähyili edellisen osan tapaan huippua, mutta niin myös sen tienestitkin lippuluukkutulojen muodossa, jotka tuntuivat vakiinnuttaneen haamurajansa tulevaisuutta ajatellen. Vastaanotto ylitti kaikki odotukset. Kriitikot rakastivat elokuvaa ja sen aikaansaannoksia, eikä tavallisetkaan katsojat eri mieltä tohtineet asiasta olla. Onnistuiko elokuva kuitenkin yltämään loistavan edeltäjänsä tasolle?


IMF:n luottoagenttina vuosikausia toiminut Ethan Hunt onnistuu pysäyttämään hermokaasulähetyksen, jonka takana on varjoissa toimiva massiivinen Syndikaatti-rikollisjärjestö. Pian tämän jälkeen uudessa tiedonannossa mies huomaakin pian vaarantaneensa itsensä ja koko IMF:n toimillaan, jotka onnistuvat nukuttamaan ja sieppaamaan hänet haltuunsa. Hunt herääkin lopulta ketjuihin kahlittuna KGB-agenttien ympäröimänä vaihtoehtojen huvetessa minuutti minuutilta sormien välistä.

Samaan aikaan Washingtonissa, Yhdysvalloissa, CIA-tiedustelupalvelun johtajana toimiva Alan Hunley vakuuttaa senaatin komitean lakkauttamaan IMF:n toiminnan ja siirtämään kaikki yhtiön resurssit omaan käyttöönsä Kremlinissä tapahtuneiden tuhojen vuoksi. Entiset IMF:n agentit Benji Dunn ja William Brandt täten alkavat pakon edessä työskentelemään CIA:n alaisuudessa tiukasti valvottujen työtehtävien parissa. Huntin on löydettävä omat keinonsa päästäkseen vapaaksi Syndikaatin otteesta ja paljastaakseen maailmanlaajuisen rikollisverkoston salat.


Mission: Impossible -elokuvasarja on siitä kiehtova tapaus, etten ehkä nuorempana osannut arvostaa sen aikaansaannoksia samalla tavalla kuin nykyään. Tähän toki vaikuttaa se, että aloitin sen ahmimisen vasta uuden trilogian puolella. Alkuperäinen trilogia ei nimittäin tuolloin vielä kiinnostanut minua samalla tavalla. Nyt kun vihdoin sain läpivedettyä ensimmäisetkin osat, tuntui minusta luonnollisesti siltä, että kokonaiskuva alkoi avartumaan kuin itsestään paljon syvällisemmäksi ja merkityksellisemmäksi tapaukseksi.

Mission: Impossible - Rogue Nation -elokuva onnistuu aiempien osien tapaan tempaamaan katsojan vakuuttavasti mukaansa mielipuolisen avauskohtauksensa avustuksella. Olenkin aina miettinyt, että mistä päähahmoa Ethan Huntia esittävä Tom Cruise on itsetuhoisen luonteensa oikein repinyt. Tulenkin jatkuvasti yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että mies yrittää tuoda uskottavinta ja laadukkainta materiaalia valkokankaille vaarallisten stunttiensa avulla, vaikka se veisi häneltä hengen. Erinomainen alkutekstikohtauskin sinetöi myös sen, että katsoja on tiukasti sidottuna tulevia koitoksia varten.


Edellinen osa onnistui viemään elokuvasarjan uuteen aikakauteen yhdistelemällä alkuperäisen trilogian vahvimpia elementtejä yhdeksi jouhevaksi ja entistä sileämmäksi kokonaisuudeksi. Mission: Impossible - Rogue Nation jatkaakin trendiä tunnollisesti kääntäen adrenaliinipitoisen konseptin täysin päälaelleen. IMF-tiedustelupalvelun perimmäistä tarkoitusperää ja sen kannattavuutta kyseenalaistetaan CIA:n johtoportaan puolesta, joka on valmis tekemään kaikkensa vääjäämättömän joukkotuhon estämiseksi.

Operaatiot ovat nimittäin aiheuttaneet enemmän pitkäjänteisiä ongelmia kuin koskaan aikaisemmin ja sen vuoksi tiedustelupalvelun vanhentuneiksi leimattuja toimintamalleja kritisoidaankin kovalla kädellä senaatinkin puolesta. CIA:n johtajana toimiva Alan Hunley yrittääkin viedä IMF:n historiaan ja anastaa käytettävissä olevat resurssit omaan hyötykäyttöön. Ensimmäistä kertaa Ethan Hunt ja kumppanit tuntuvat joutuvan tilanteeseen, jossa he eivät ainoastaan joudu toimimaan vastoin tavanomaisia toimintamalleja, mutta alustavasti täysin omatoimisesti erillään.


Nyt kun koko CIA yrittää löytää Ethan Huntin, korostuu työnjäljen tarkkuus entisestään. Tuurin varassa kuuleman mukaan onnistunut tiedustelupalvelu ja sen edustajat joutuvat pakon edessä laskelmoimaan myös omia toimiaan, jotta paljastumisriskit pidettäisiin olemattomina tilanteiden eskaloituessa yhä pidemmälle ja pidemmälle. Elokuva on aiempien osien tapaan poikkeuksellisen kiehtova ja mukaansatempaava luonteeltaan. Konseptia lähdetään viemään rohkeasti uuteen suuntaan avartaen mahdollisuuksia yhä laajemmalle ja laajemmalle säteelle.

Elokuvan nimi kuvailee asetelmaa poikkeuksellisen hyvin. IMF on tullut päätökseen, mikä tekee heidän suojattiensa toimista täten omankädenoikeutta. Syytökset kasaantuvat vierivän lumipallon lailla tarinan edetessä ja hirttosilmukka kiristyy kiristymistään. Jännitys on jatkuvasti läsnä, vaikka toiminta ei olekaan yhtä suoraviivaista kuin aikaisemmin. Tunnelmallisesti elokuva kylvää draamaa, mukaansatempaavaa vauhdikkuutta, sekä nasevaa komediaa. Vaikka näiden elementtien yhteissumma ei välttämättä samanlaista harmoniaa onnistukaan toteuttamaan, on lopputulos varsin mainiota vastaanotettavaa.


Teknisestä näkökulmasta katsottuna elokuva on pääosin vaikuttava. Elokuvasarja alkaa toden teolla korostamaan esillepanonsa merkityksellisyyttä ja kauneutta ratkaisujensa puolesta. Visuaaliset efektit ovat pääosin vaikuttavia, vaikka muutamia yksittäisiä hetkiä jääkin hieman tuijottelemaan epäilevästi jälkikäteen. Elokuvan toiminta on energistä ja räjähtävää, minkä vuoksi katsoja kuin katsoja uppoutuu kokemukseen vailla ongelmia. Sävellyksistä vastaava Joe Kraemer tuo oman eeppisen lisänsä jo entuudestaan tuttuun muottiin, joka korostaa elokuvan tunnelmaa ja panoksia upeasti.

Mission: Impossible - Rogue Nation on elokuva, joka vakuuttaa rohkeudellaan, mutta ei ihan yllä jatkuvasti nousevaan rimaansa kokonaiskuvansa puolesta. Materiaali on kieltämättä poikkeuksellisen kiehtovaa seurattavaa ja asetelmaa onnistutaan kiristämään taidokkaasti läpi elokuvan. Se on vangitseva, moniulotteinen ja myös syvällinen monella tapaa, minkä vuoksi katsojien muistiin jää varmasti jotain merkittävää muhimaan lopputekstien rullatessa näytöllä. Mahdollisuudet avautuvat jatkoa ajatellen, mutta kuinka kauan elokuvasarjalla riittää realistisesti potkua tavoitella ylärimaansa vielä?


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.7.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit