Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011) - arvostelu

 

Ohjaus: Brad Bird
Pääosissa: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg,
Paula Patton, Michael Nyqvist, Vladimir Mashkov, Léa Seydoux,
Josh Holloway, Anil Kapoor, Samuli Edelmann, Ivan Shvedoff
Genre: Toiminta, Jännitys
Kesto: 2 tuntia 12 minuuttia

Loistavan ensimmäisen, keskinkertaisen toisen ja jopa yllättävän vakuuttavan kolmannen osan jälkeen Mission: Impossible -elokuvasarja on matkalla kohti uutta aikaa. Vaikka alkuperäisen trilogian päättävänä osana toiminut M:i:III-elokuva tienasikin edeltäjiinsä verrattuna huonoiten lippuluukuilla, oli sen vastaanotto sen verran positiivista, että tekijät päättivät jatkaa työtään elokuvasarjan parissa suunnitellen seuraavaa odotettua jatko-osaa.

Vuonna 2009 homma pistettiin lopulta aluilleen ja mahdollisia vaihtoehtoja alettiin harkitsemaan tuttujen tekijöiden kera. Edellisen osan ohjannut J. J. Abrams joutui kuitenkin kiinnostuksestaan huolimatta siirtymään sivuun projektista keskittyäkseen omaan Super 8 -elokuvaansa täysipäiväisesti. Tilalle palkattiin yhdysvaltalainen Brad Bird, joka oli onnistunut tekemään alallaan vaikutuksen Rottatouille- ja Ihmeperhe-animaatioelokuvien muodossa.


Vaikka valinta olikin kieltämättä erikoinen näin päällepäin katsottuna, uskoi Tom Cruise herran onnistuvan työssään moitteettomasti. Elokuva viimeisteltiin yllättäen ajoissa vailla sen suurempia takaiskuja ja rahaa paloi jälleen kerran edellisen osan tapaan paljon. Neljäs osa onnistui kuitenkin räjäyttämään pankin tienesteillään ja viemään elokuvasarjan takaisin suurien voittojen teille. Se sai paljon ylistäviä sanoja osakseen kriitikoilta ja vakuutti tavallisetkin katsojat siitä, että tulevaisuus näyttäisi lupaavalta jatkon osalta.

Mission: Impossible - Ghost Protocol on se elokuva, jonka kautta tutustuin elokuvasarjaan ensimmäistä kertaa. Vaikka se ei lukeutunutkaan tuolloin vielä suosikkeihini, sain tällä läpikatselulla paljon selkeämmän kuvan itse tarinakokonaisuudesta ja aikajatkumosta, jota lähdettäisiin jatkossa eskaloimaan entistä pidemmälle. Nyt onkin kiehtovaa nähdä, että miten elokuva toimisi monen vuoden tauon jälkeen ja uusien silmien kautta. Onko elokuva ylistävät sanansa ansainnut vai sokaisiko lumo ja skaala sen mahdollisilta ongelmilta?


Suorittaessaan omaa operaatiotaan IMF:n agentti Trevor Hanaway joutuu tapetuksi salamurhaaja Sabine Moreaun kädestä, jonka määränpäänä on varastaa venäläiset ydinohjuksia kontrolloivat laukaisukoodit Cobalt-koodinimeä käyttävälle miehelle myytäväksi. Epäonnistuneen operaation johdosta Hanawayn tyttöystävänä toiminut agentti Jane Carter ja hiljattain kenttätehtäviin ylennetty tietokonehakkeri Benji Dunn lähetetään hakemaan IMF:n luottoagenttia Ethan Huntia takaisin kenttätyöhön moskovalaisesta vankilasta.

Päästessään vapaaksi vankilasta saa Hunt kumppaneineen tehtävän soluttautua Kremliniin saadakseen tietoja selville Cobalt-peitenimeä pitävästä mysteerimiehestä. Operaatio saa kuitenkin yllättäviä käänteitä, jotka johtavat Venäjän tärkeimmän linnoituksen tuhoutumiseen. Carter ja Dunn onnistuvat karkaamaan paikalta ehjin nahoin, kun taas Hunt joutuu jälleen kerran pakosalle virkavallan paineistuksen alla. Mies saa uuden tiedoksiannon johtoportaalta ja apulaisen, analyytikko William Brandtin, jonka avustuksella hänen täytyy pysäyttää mahdollinen kolmas maailmansota alkutekijöihin.


Alkuperäinen Mission: Impossible -elokuvatrilogia edusti näyttävästi aikansa variaatioita, joilla yritettiin kokeilla konseptin ulottuvuutta ja erilaisia lähestymistapoja. Mission: Impossible - Ghost Protocol on taas se elokuva, joka vie konseptin uuteen modernisoidumpaan aikakauteen yhdistäen aiemmin opittuja ja kokeiltuja asioita, sekä ideoita yhdeksi jouhevaksi paketiksi. Vaikka mennyt onkin tässä vaiheessa jo historiaa, ei sitä heitetä kuitenkaan hukkaan uuden suuntauksen myötä, vaan sen avustuksella yritetään luoda jotain uutta ja ennennäkemätöntä.

Elokuva alustetaan vakuuttavan mysteerin ympärille, jota lähdetään sitten purkamaan pikkuhiljaa maailmanlaajuisen selkkauksen muodossa. Kremlinin epäonnistuneen operaation seurauksena Tom Cruisen esittämä Ethan Hunt ja hänen iskuryhmänsä leimataan terroristiepäiltyjen listalle, joiden uskotaan olevan mukana ydinsotaa edistävinä osapuolina. Nyt kun työkalut ovat rajalliset ja vaihtoehdot vähissä, täytyy pienen ryhmän yrittää löytää käänteentekevät ratkaisut uuden maailmansodan estämiseksi. Elokuvasarja on pääosin onnistunut edetessään nostamaan panoksia jatkuvasti ylöspäin.


Vaikka vaaran luonne vaihteleekin elokuvien välillä, onnistutaan uusia ideoita istuttamaan tutulta tuntuvaan maailmaan vakuuttavalla tavalla. Maailmanloppu ja kolmas maailmansota on ollut pitkään keskustelun keskipisteenä ihmisten keskuudessa. Idän ja lännen välit ovat aina olleet kireät, vaikka rauhan ajatuksella leikitäänkin julkisuudessa jatkuvasti. Elokuva lähteekin avartamaan mahdollisuutta odottamattomasta käänteestä, joka voisi maalata uuden lukunsa historiaan verellä. Mission: Impossible - Ghost Protocol on elokuva, joka tuntuu kolmen aiemman osan hiotulta yhdistelmältä.

Vaikka samankaltaisia elementtejä jatko-osassa käytetäänkin hyväksi, tuntuu se siltikin poikkeuksellisen tuoreelta ja omaperäiseltä kokonaisuudelta kaiken kaikkiaan. Ohjaaja Brad Bird tarjoaa hyvin kontrolloidun sukelluksen tuttuun maailmaan, joka alkaa tuntumaan entistä uskottavammalta. Vaikka teknologia onkin kehittynyttä monella tapaa, pystyy sen korkealuokkaiseen luonteeseen uskoutumaan ongelmitta. Tarina pitää sisällään väkeviä käänteitä ja sitäkin yllättävämpiä paljastuksia, jotka riuhtovat katsojaa suuntaan, jos toiseenkin.


Vaikka tarinan henkilökohtaisuus ei välttämättä ylläkään edellisen osan dramaattisuuteen, tarjoaa se siitä huolimatta valtavasti syvyyttä Ethanin hahmoon ja tämän kokonaisvaltaiselle tarinakaarelle. Tunnelmallisesti elokuva pääsee jälleen kerran oikeuksiinsa. Ei ainoastaan, että se tuntuu olevan jatkuvasti kontrollissa toiminnan ja jännityksen rajoissa, mutta astetta koomisemmat lisäykset tuovat myös keveyttä konseptiin tarinan edetessä. Nämä elementit etenevät jälleen kerran harmonisessa sinfoniassa, mikä takaakin sen, että katsoja nauttii jokaisesta hetkestä täysin rinnoin.

Mission: Impossible - Ghost Protocol on loistava jatko-osa, joka ei ainoastaan vie konseptia onnistuneesti uuteen aikakauteen, mutta tarjoaa massiivisen skaalan toimintaa moneen eri lähtöön. Stuntit vaikuttavat entistä älyvapaimmilta ja visuaalisesta näkökulmasta katsottuna elokuva todella vakuuttaa silmiä myötäilevällä luonteellaan. On hienoa nähdä, että Mission: Impossible -elokuvasarja on alkanut löytämään pitkäjänteistä johdonmukaisuutta puhuttaessa laadullisista vaatimuksista. Vaikka yksi selkeä ohilyönti onkin jo aiemmin nähty, ei tulevaisuus tunnu kuitenkaan kärsivän sen jäljiltä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 5.7.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit