Killers of the Flower Moon (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Martin Scorsese
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone,
Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser,
Cara Jade Myers, JaNae Collins, Jillian Dion, Jason Isbell
Genre: Rikos, Draama, Historia
Kesto: 3 tuntia 26 minuuttia

Italialaisen kansalaisuudenkin omistava yhdysvaltalainen Martin Scorsese kuuluu niihin elokuvaohjaajiin, jotka ovat monen vuosikymmenen raskaan työn tuloksena löytäneet itsensä kaikkien aikojen elokuvan tekijöiden keskusteluiden keskiöstä ja syystäkin. Vaikka joillekin tahoille miehen filmografia ei välttämättä olisikaan se mieluisin suuntaus liikkuvien kuvien maailmassa, niin sen vaikutusvaltaisuutta ja painoarvoa taiteelle ei voi mistään näkökulmasta katsottuna kiistää. Kaksikymmentäviisi elokuvaa myöhemmin Scorsese jatkaa lentoaan Killers of the Flower Moon -tuotoksen muodossa.

Killers of the Flower Moon on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut eeppinen rikosdraamaelokuva, joka perustuu vuonna 2017 David Grannin kirjoittamaan tositapahtumiin pohjautuvaan ''Killers of the Flower Moon: Öljymurhat ja FBI:n synty'' -tietokirjaan. On kieltämättä pakko myöntää, etten odottanut elokuvaa kovin suurella innolla ennakkoon, vaikka kiinnostukseni heräsikin julkistuksen myötä. Vasta näytöstä ennen sisäistin sen asian, että kyse voisi olla jostain elämääkin suuremmasta teoksesta, joka voisi jäädä historian kirjoihin merkittävänä saavutuksena. Kysymys kuuluukin, että onnistuuko se yltämään parhaimpaan mahdolliseen potentiaaliinsa?


1900-luvun taitteessa ''osageina'' tunnettu intiaanikansa rikastui yhdessä yössä löydettyään öljyä kallisarvoisesta maaperästään. Heistä tulikin hetkessä yksi maailman rikkaimmista kansoista, mikä luonnollisesti alkoi houkuttelemaan monia ei-toivottuja ihmisiä puoleensa. Paikalle ilmestyi yhä enemmän ja enemmän valkoihoisia sekaantujia, jotka manipuloivat, kiristivät ja varastivat niin paljon kansan rahaa kuin vain pystyivät integroitumalla syvälle yhteisön sisälle. Tämä ahneus johti lopulta kohtalokkaaseen lipsumiseen, joka laukaisi mysteerisen murhasarjan kaupungissa, joka taas johti liittovaltion poliisin kokonaisvaltaiseen tutkintaan.

Killers of the Flower Moon on elokuva, jolta odotetustikin odotetaan taattua laatua. Onhan kyseessä kuitenkin Martin Scorsesen tuotos, jota tähdittävät monet alan kirkkaimmista tähdistä. Sanotaanko näin alkuun, että vaikka teos onkin loistava monesta näkökulmasta katsottuna, ei se valitettavasti onnistu vakuuttamaan ainakaan mestarillisuudestaan. Kaikessa eeppisessä koreudessaan elokuvalla on nimittäin muutamia ikäviä rakenteellisia ongelmakohtia, jotka jäävät kummittelemaan väkisinkin mielen perukoille negatiivisina seikkoina. Mistä on siis kyse? Nostetaan heti se pelottavin kissa pöydälle ja aloitetaan elokuvan megalomaanisella kestolla.


Ottaen huomioon, että Killers of the Flower Moon lähentelee kolmea ja puolta tuntia kokonaisuudessaan, on tahditus varsin sujuvaa ja jollain yllättävällä tavalla jopa mukaansatempaavaa seurattavaa. Vaikka toki lähestymistapa konseptiin onkin varsin hidastempoinen tarinankerronnallisesta näkökulmasta katsottuna, etenee tarina varsin sutjakkaasti ajassa eteenpäin. Tässä elokuvassa ajan käsite on aika sumuinen määrite, johon ei edes katsojana kiinnitä juurikaan huomiota. Olemme nimittäin niin uppoutuneita ja investoituneita ajatuksia herättävän tarinan, sekä sen tarjoamien hahmojen antimiin, että emme edes kyseenalaista luontevalta tuntuvaa ajassa hyppimistä alkuunkaan.

Tämä seikka ei koidukaan vielä tuossa vaiheessa ongelmaksi. Ongelmat alkavat näyttämään kyntensä vasta elokuvan toisella puoliskolla ja etenkin viimeisellä kolmanneksella, jolloin alussa hienosti tasapainotettua tarinankerrontaa lähdetään supistamaan ja nopeuttamaan kokonaisuuden loppuun viemiseksi. Tarinan varsinainen kliimaksi niputetaan myös sillä tavalla, että se jännitteen puolesta merkittävin osuus jää vain lyhyeksi ja vaisuhkoksi yhteenvedoksi. Vaikka tuo samainen kohtaus ehkä herättääkin omalla tavallaan miellyttäviä tuntemuksia näin puhtaasti taiteellisesta näkökulmasta katsottuna, tuntuu se kontekstuaalisesti hyvin väkinäiseltä lisäykseltä, mikä vesittää tarinan takaisinmaksun lähes olemattoman tasolle.


Turhan kiirehtivästä lopetuksestaan huolimatta elokuva pitää sisällään hyvin merkityksellisen tarinan, jota monet eivät todennäköisesti edes tiedä ennalta. Suurempaa kokonaiskuvaa lukuun ottamatta en ole ainakaan itse törmännyt kyseiseen tarinaan aiemmin. On kieltämättä hienoa nähdä, että ohjaaja Scorsese ottaa käsiteltäväkseen näinkin puhuttelevan tapahtumasarjan ja sovittaa sen totuudenmukaisesti elokuvan muotoon, joka ei panttaile armottomuudessaan, eikä vedä kulmia suoriksi vaativien teemojensa edessä. Sisältö kattaa laajasti materiaalia kulttuurieroista, järjestelmällisestä korruptiosta, sekä ihmisen epäinhimillisestä luonteesta kateuden ja ahneuden myrkyttäessä mielen.

Mitä ihminen on valmis tekemään saadakseen haluamansa? Tähän ja moneen muuhun kysymykseen elokuva antaa julman vastauksensa kestonsa aikana. Teknisestä näkökulmasta katsottuna Killers of the Flower Moon on varsin miellyttävää seurattavaa. Vaikka digitaalinen visuaalinen lähestymistyyli tuntuukin kaikessa ylivertaisessa tarkkuudessaan rokottavan etenkin lavasteita ja niiden luonnollisuutta, osaa materiaali todellakin säväyttää näyttävyydellään. Ei ainoastaan, että Rodrigo Prieton kuvaus on todella aistikasta ja monipuolista katsottavaa, mutta Robbie Robertsonin sävellykset tuntuvat osuvan oivasti nappiin tunnelmallisesta näkökulmasta katsottuna.


Kuten mainitsin aiemmin, elokuva pitää sisällään monia ykkösluokan näyttelijöitä, jotka ovat jo todistaneet taitonsa monta kertaa aiemmin urallaan. Samaan aikaan se pitää myös sisällään muutamia nousevia tähtiä, joilta voi etenkin tämän jälkeen odottaa innolla tulevia projekteja. Leonardo DiCaprio ja Robert De Niro esittävät elokuvassa Ernest Burkhartia ja William King Halea, jotka katoavat rooleihinsa upealla tavalla. Ernestin vaimoa Mollieta esittävä Lily Gladstone tuntuu kuitenkin säkenöivän kirkkaimmin nimekkäästä näyttelijäkaartista. Hän onnistuu moitteettoman helposti uppoutumaan stoiseen hahmoonsa ja välittämään tämän näytölle poikkeuksellisen uskottavalla tavalla.

Killers of the Flower Moon on loistava elokuva, jolla on kaikki rahkeet yltää korkeimpaan eliittiin toteutuksensa puolesta. Valitettavasti tarinankerronnan tasapainon järkkyessä ja yllättävän erikoisen lopullisen yhteenvedon säestämänä se jää siitä kaivatusta kruunun jalokivestä ikävästi paitsi. On kiehtovaa ajatella myös, että elokuvasta on tulossa vielä tätäkin pidempi versio Apple TV+ -striimauspalveluun katsottavaksi, sillä megalomaanisesta pituudestaan huolimatta toisesta puoliskosta tuntuu puuttuvan paljon materiaalia, mikä voisi saada kokonaisuuden laineilemaan alusta loppuun asti astetta luontevammin. Elokuva kannattaa kuitenkin katsastaa ihan historiallisistakin syistä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 18.10.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit

  1. Upea elokuva jolla vahva historiallinen pohja. Elokuva on pitkä mutta veti mukanaan.
    Ei sovi ”kevyeen” elokuvatarjontaan tottuneelle mutta historiaa arvostavalle todella upea elokuva.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti