Night Swim (2024) - arvostelu

 

Ohjaus: Bryce McGuire
Pääosissa: Wyatt Russell, Kerry Condon, Amélie Hoeferle,
Gavin Warren, Jodi Long, Eddie Martinez, Elijah J. Roberts,
Rahnuma Panthaky, Ben Cinclair, Ellie Araiza, Nancy Lenehan
Genre: Kauhu, Jännitys
Kesto: 1 tunti 38 minuuttia

Night Swim on vuonna 2024 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, joka pohjautuu vuonna 2014 julkaistuun samannimiseen lyhytelokuvaan. Ohjauksesta vastaa samaisen lyhytelokuvankin nikkaroinut Bryce McGuire, joka inspiroivasti debytoi isolla kankaalla omalla luomuksellaan. Vilkaisin mielenkiinnosta ennakkoon myös kyseisen lyhytelokuvan päästäkseni käsiksi itse konseptiin ja vaikka idea onkin kiehtova perimmiltään, jätti se kieltämättä hieman kylmäksi jälkikäteen.


Olen ymmärtänyt, että monilla on fobia vedestä, joka hirvittää ajatuksenkin tasolla. Itselleni tämä aihe ei ole kuitenkaan yhtä arka, jotta voisin siihen samaistua autenttisesti. Toki, esimerkiksi valtameri, joka jatkuu jatkumistaan miltei pohjattomana saattaa kuulostaa hieman karmivalta ajatukselta, kun ottaa huomioon, että pelko tiedostamattomasta on jatkuvasti läsnä. Kun idea viedään kuitenkin astetta pienempään mittakaavaan, on sen efektiivisyys enemmänkin katsojan silmissä.

Hiljattain tuli myös tietoon se, että Night Swim toimisi ensimmäisenä Blumhouse- ja Atomic Monster -tuotantoyhtiöiden virallisena yhteistyönä. Elokuva on saanut ankaran vastaanoton sekä kriitikoilta, että tavallisilta katsojilta, minkä vuoksi onkin ihmeellistä, että yhteistyön avauselokuvaksi valikoitui tammikuulle heitteille jätetty kauhuelokuva, jotka eivät laadullaan yleisimmin juhli olemassaoloaan. Onko Night Swim tosissaan niin huono vai piileekö pinnan alla jotain muutakin?


Wallerin nelipäinen perhe etsii parhaillaan uutta, pysyvämpää asuinpaikkaa asettuakseen aloilleen Ray-isän baseball-uran kariutumisen johdosta. Miehellä on todettu keskushermostoon vaikuttava MS-tauti, joka pakottaa tämän väkisinkin sivuun kaikesta urheilutoiminnasta. Uudeksi kodiksi valikoituu rauhallisessa naapurustossa sijaitseva tontti, jossa on oma uima-allas. Valintaan vaikuttaa keskeisesti se, että hoidoksi Raylle on määrätty vesiterapiaa, jota hän pystyy suorittamaan nyt omalla takapihallaan.

Pitkään toimettomana ollut allas päätetään pistää kuntoon ja perheelle valkenee, että se ei ole mikään tavallinen rakennelma. Oletetusti allas ottaa omavaraisesti vetensä maanalaisesta luonnonmukaisesta lähteestä, joita ei enää tätä nykyä kovinkaan useasti näe käytettävän. Ray aloittaa terapiansa ja huomaa pian, että hänen olonsa alkaakin yllättäen kohenemaan. Hänen vaimonsa Eve on kuitenkin huolissaan tilanteesta, koska heidän lapsensa Izzy ja Elliot alkavat todistamaan erikoisia sattumia altaan äärellä.


Night Swim on elokuva, jolla on paljon potentiaalia täytettävänään sekä konseptuaalisesta näkökulmasta katsottuna, että materiaalinsa puolesta. Ennakkoon sitä luulisi, että se voisi mahdollisesti toimia ihan omaperäisenäkin tapauksena ja mielenkiintoisena sellaisena. Valitettavasti lupaavan aloituksen jälkeen oikeat pelikortit paljastuvat yleisölle ja tilanne lähtee eskaloitumaan mitä naurettavimmille ja turhauttavimmille teille. Mistä on oikein kyse?

Kuten mainitsinkin alkuun, elokuva alustaa asetelmansa asiansa ajavasti näyttäen uima-altaan häiritsevän petollisuuden. Emme tiedä vielä siinä vaiheessa, mikä on todellisuudessa kaiken takana, mutta se mysteeri pitääkin toiveet elossa ja mielikuvituksen vilkkaana erilaisista mahdollisuuksista. Vaikka ideansa puolesta konsepti kuulostaakin aika huvittavalta paperilla, on siinä jotain epätavanomaista kaiken kaikkiaan, mistä voisi parhaana päivänä saada jotain pätevääkin aikaiseksi.


Seuraamme elokuvassa Wallerin nelipäistä perhettä, johon kuuluvat Wyatt Russellin esittämä ammattilaisurheilijaisä Ray, Kerry Condonin esittämä kotiäiti EveAmélie Hoeferlen esittämä teinitytär Izzy, sekä Gavin Warrenin esittämä ujo Elliot-poika. Tarinallisesti elokuva ei yritä säväyttää moniulotteisuudellaan, eikä syvällisyydellään, minkä vuoksi siihen on niin vaikea investoitua katsojana. Vaikka Rayn tarinakaari pitääkin sisällään lupaavia piirteitä, alkaa sekin ajautumaan ajan kanssa turhankin tuttavallisille teille.

Jostain ihmeen syystä tekijät ovat päättäneet käyttää ohjekirjasta lähes jokaisen kliseen ja ennalta-arvattavimman ratkaisun, minkä kauhuelokuvaan on vain mahdollista ahdata. Samaan aikaan se ei onnistu edes niillä avuilla tuomaan mitään järkevää tai efektiivistä pöydälle, kun puhutaan itse materiaalista. Myös kauhuelementit ovat todella ponnettomia ja inspiroimattomia, minkä vuoksi elokuva tuntuu perimmiltään vain laahustavan eteenpäin vailla mitään järkeenkäyvää suuntaa.


Tämä voi toki johtua siitä, että konsepti on peräisin todella ontosta lyhytelokuvasta, jonka mytologiakin on avoin kuin tulkinta itsessäänkin. Ohjaaja Bryce McGuire on nimittäin vielä sen verran kokematon asemassaan, että tällainen hyppy tähtiin saattaa olla liiankin suuri debytoivalle tekijälle. Parhaimmillaan tällaisissa tilanteissa voi ideaa viedä astetta pidemmälle syvällisemmän pohdiskelun kautta, mutta tässä tapauksessa tulee selkeästi ilmi, että rahkeet eivät vain ole riittäneet konseptin avartamiseen.

Teknisestä näkökulmasta katsottuna elokuva yrittää parhaansa mukaan maustaa materiaaliaan epätavanomaisemmilla visuaalisilla ratkaisuilla. Jotkut niistä toimivat ihan hyvin ajatuksen tasolla, mutta koska emme välitä tarinasta, hahmoista tai mistään muustakaan näytöllä näkemästämme, jäävät ne vain hetkittäisiksi mieltymyksiksi vailla potkua. Efektityöskentely tuntuu olevan vaikuttavampaa itse lyhytelokuvassa, mikä kertoo kaiken oleellisen jäljestä.


Night Swim on valitettavan mitäänsanomaton ja laskelmoitu kauhuraina, joka turvautuu pikemminkin kliseiden kierrättämiseen kuin minkään omaperäisen luomiseen. Tarinallisesti elokuva kadottaa potentiaalinsa jo ennen puolta väliä, eikä se koskaan tunnu toipuvan siitä. Kauhu ja sen efektiivisyys on kaukana toivotusta, eikä materiaali sellaisenaankaan tunnu keksivän mitään konkreettista sanottavaa puhumattakaan tarjonnasta. Ikävää, että Bryce McGuire aloittaa urakkansa tällä tavalla, mutta ehkä ensi kerralla hän saa vapaammat kädet toteuttaa itseään.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 7.1.2024
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit