Avatar | Avatar: The Last Airbender | Kausi 1: Vesi | Book One: Water (2005) - arvostelu

 

Luoja: Michael Dante DiMartino, Bryan Konietzko
Pääosissa: Zach Tyler Eisen, Mae Whitman, Jack DeSena,
Dante Basco, Mako, Dee Bradley Baker, Jason Isaacs, Mark Hamill,
Greg Baldwin, Mako Imawatsu, Johanna Brady, Clancy Brown
Genre: Animaatio, Seikkailu, Fantasia, Toiminta, Komedia
Jaksoja: 20

Avatar: The Last Airbender, tai suomalaisittain vain Avatar, on vuonna 2005 alkanut sarja, jota pidetään tätäkin nykyä todella korkeassa arvossa animaatiosarjojen saralla. Sen luojina toimivat yhdysvaltalaiset Michael Dante DiMartino ja Bryan Konietzko, joille Nickelodeon antoi vapaat kädet uuden lippulaivasarjansa luomiseksi. Näihin aikoihin kanavan sisältö oli alkanut pikkuhiljaa toistamaan itseään kaavamaisilla rakenteillaan ja ideoillaan, joiden kahleista haluttiin päästä irti mahdollisimman nopeasti.

Noin kahden viikon pohdintasession päätteeksi kaksikko palasi työnantajiensa puheille käsissään Avatar-sarjan suunnitelmat, jotka vakuuttivat johtoportaan ja projekti pistettiin aluilleen. Loput onkin sitten historiaa. Itselleni sarja oli jokseenkin suuressa osassa lapsuuttani. Muistan, kuinka katsoin jaksoja päivittäin ennen kouluun menoa nautiskellen aamupalaani siinä sivussa. Viimeisestä katselukerrasta on kuitenkin kulunut noin viisitoista vuotta, joten paluu takaisin sen äärelle tuntui pelottavalta ajatukselta.


Harmonisessa tasapainossa pitkään pysynyt maailma pitää sisällään neljä kansakuntaa: vesiheimot, maan valtakunnan, tulikansan, sekä tuulenkulkijat. Jokaisen kansan joukossa on miehiä ja naisia, jotka pystyvät hallitsemaan kansansa alkuvoimia eli elementtejä erilaisten taistelulajien avulla. Ainoa olento, joka pystyy taitamaan kaikkia neljää alkuvoimaa, on Avatar. Eräänä päivänä armoton tulikansa päättää yrittää maailmanvalloitusta, jonka vain Avatar voisi pysäyttää.

Valitettavasti kun maailma tarvitsi häntä eniten, katosi hän jäljettömiin. Kukaan ei ole nähnyt Avataria sataan vuoteen, kunnes Eteläiseen vesiheimoon kuuluva Katara ja hänen veljensä, Sokka, löytävät syväjäähän vangitun pienen pojan, Aangin. Kaksikko päättää auttaa poikaa löytämään paikkansa maailmasta, joka on täynnä odottamattomia käänteitä. Tämä yllättävä löytö pistää villit huhut liikkeelle takaisin palanneesta Avatarista, jotka kantautuvat tulikansan korviin asti.


Avatar-sarja kuuluu niihin tapauksiin, joita ei pysty oikein sopiviksi sanoiksi pukemaan yhdeltä istumalta. Se on nimittäin sen verran rikas ja ulottuva tapaus konseptiltaan ja kontekstiltaan, että sitä voisi analysoida pienienkin yksityiskohtienkin perusteella monen pidemmän esseen voimin. Ottaen huomioon, että kyseessä on lapsille suunnattu sarja, tuntuu se pitävän sisällään poikkeuksellisen paljon vaativiakin teemoja ja opetuksia, joita pystyy moitteettomasti peilaamaan omaan elämään ja maailmaan.

Seuraamme tarinassa Zach Tyler Eisenin ääninäyttelemää Aangia, nuorta tuulenkulkijaa, joka herää yllättävän yhteensattuman seurauksena horroksestaan. Pitkän ajan syväjäässä uinunut poika lähtee matkaamaan kohti kotikontuja, mutta huomaakin pian, että maailma on muuttunut rajusti menetettyjen vuosien aikana. Matkaan mukaan lyöttäytyvät myös eteläiseen vesiheimoon kuuluvat Mae Whitmanin ääninäyttelemä Katara, sekä hänen veljensä Jack DeSenan ääninäyttelemä Sokka.


Avatar-sarjan ensimmäinen tuotantokausi näyttää omat vahvuutensa jo hyvissä ajoin. Nämä vahvuudet nojaavat pääosin samaistuttaviin päähahmoihin, moniulotteiseen maailmanrakennukseen, sekä merkitykselliseen tematiikkaan, jotka kulkevat yllättävän sulavassa sovussa keskenään kehittyen samalla tilanteen edetessä. Vaikka sarja koostuukin lukuisista pienemmistä jaksoittaisista tarinoista, palvelevat ne hienosti kokonaisvaltaista tarinakaarta edetessään.

Jokainen jakso tuo nimittäin enemmän tai vähemmän syvyyttä näihin aspekteihin avartaen konseptia samalla moneen uudenlaiseen ja kiehtovaan suuntaan. Vaikka sellaisinaan jaksot eivät aina hipoisikaan täydellisyyttä sisältönsä puolesta, onnistuvat ne pelaamaan tärkeän roolinsa kokonaisvaltaisesta näkökulmasta katsottuna. Sotaisan asetelman vuoksi panokset ovat poikkeuksellisen korkealla ja vastakkainasettelu tuntuu massiiviselta alusta asti.


Jokaisella merkittävällä hahmolla on oma tarina kerrottavanaan ja se, jos mikä, saa katsojan varmasti investoituneeksi materiaaliin. Aang on viaton poika, joka yrittää löytää paikkaansa muuttuneesta maailmasta. Lapselle ominainen viattomuus on vahvasti läsnä, vaikka taustalla painostaakin vaativampi kohtalo, jonka hänen on onnistuneesti tulevaisuudessa täytettävä. Katara rikkoo tavanomaisia sukupuolinormeja opettelemalla taistelemaan vesiheimojen oppien myötä.

Sokka alkaa avartamaan maailmankuvaansa irrottautumalla kapeakatseisista oletuksistaan ja yrittää muovautua pikkuhiljaa haluamaksi johtajahahmoksi taustalla roihuavan sodan keskellä. Dante Bascon ääninäyttelemä karkoitettu tulikansan prinssi, Zuko, toimii vastapuolen kiehtovimpana tapauksena. Brutaalin kasvatuksen saanut nuori miehenalku haluaa saada arvostuksensa takaisin kansansa silmissä ja hyväksyntänsä isältään. Näitä tarinakaaria lähdetäänkin sitten puimaan läpi jaksojen edetessä.


Tunnelmallisesti sarja osaa tasapainotella vaikuttavasti vaativamman ja kevyemmän materiaalinsa välillä. Draama on parhaimmillaan todella väkevää ja komedia viattoman miellyttävää seurattavaa. Visuaalisesta näkökulmasta katsottuna jälki on oman tyylinsä rajoissa oikein laadukasta perimmiltään, vaikka ajoittain yksinkertaisuus tuntuukin jokseenkin silmiinpistävältä tietyissä jaksoissa. Yksityiskohdat tulevat kuitenkin näppärästi esiin etenkin rikkaiden taustojen ja ideoiden myötä.

Avatar-sarjan ensimmäinen tuotantokausi on upea monesta näkökulmasta katsottuna. Ei ainoastaan, että materiaali yllättää monipuolisuudellaan ja -ulotteisuudellaan, mutta kiehtovan maailman annit avaavat konseptin monenlaisille mahdollisuuksille. Tarina seuraa vahvasti punaista lankaansa kevyempienkin jaksojen aikana, mikä kertoo tekijöiden huolellisesta ja tunnollisesta lähestymistavasta. Tapahtumat alustavat astetta vaativamman asetelman seuraavaa kautta ajatellen, eikä sen näkemistä malttaisi enää odottaa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 24.2.2024
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit