Daredevil | Kausi 1 (2015) - arvostelu

 

Luoja: Drew Goddard
Pääosissa: Charlie Cox, Vincent D'Onofrio, Deborah Ann Woll,
Elden Henson, Toby Leonard Moore, Vondie Curtis-Hall, Bob Gunton,
Ayelet Zurer, Rosario Dawson, Wai Ching Ho, Scott Glenn
Genre: Toiminta, Rikos, Draama
Jaksoja: 13

''I'm not seeking penance for what I've done, Father. I'm asking for forgiveness... for what I'm about to do.''

Vuonna 2012 Daredevil-hahmon elokuvaoikeudet palautuivat takaisin Marvelin haltuun, mikä sai Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan luojan Kevin Feigen kiinnostuksen heräämään. Vaikka suunnitteluvaihe olikin jämähtänyt paikalleen muutamaksi vuodeksi, olivat erilaiset ideat jatkuvasti vyöryneet pöydälle miehen harkittavaksi. Yhdysvaltalainen ohjaaja Drew Goddard päätti laittaa pyörät pyörimään ehdottaen Marvel Studios -tuotantoyhtiön johdolle oman visionsa Daredevil-elokuvalle. 

Näkemykset eivät kuitenkaan koskaan tuntuneet yhtenäisiltä osapuolien välillä, minkä vuoksi projekti hyllytettiinkin myöhempää pohdiskelua varten. Samaan aikaan Marvel Studios sai erilaisia levittäytymismahdollisuuksia striimauspalveluilta, joiden kautta he voisivat kertoa tarinoitaan myös valkokankailla pyörivän elokuvasarjansa ohella. Tämän myötä Goddardin Daredevil sai kuin saikin lopulta vihreää valoa sarjan muodossa ja kotina toimisi markkinoita hallinnut Netflix-striimauspalvelu.


Seuraamme tarinassa lakimies Matt Murdockia, joka pelastaessaan vanhan miehen hengen sokeutuu itse liikenneonnettomuuden seurauksena. Poika huomaa kuitenkin pian, että hänen aistinsa kohenevat epätavanomaisesti elämäntavan muovautuessa uuteen normiin. Aikuiseksi kasvanut Matt käyttää näitä poikkeuksellisia aistejaan hyväksi taistellakseen öisin rikollisuutta vastaan Hell's Kitchenin kaupunginosan kaduilla maskimiehenä ja paljastaakseen päivisin alamaailman salaliiton lakimiehenä.

Daredevil-sarja on yksi niistä tapauksista, joihin olin hurahtanut täysin ensimmäisellä katselukerralla. Vaikka monet sarjat eivät kiinnostaneetkaan minua tuolloin ihan samalla tavalla kuin nykyään, oli tämä yksi niistä harvinaisuuksista, jotka saivat minut toden teolla investoituneeksi. Sanotaanko näin alkuun, että uudelleenkatsastus on ollut minulla tapetilla jo jonkun aikaa. Ajatus timanttisen illuusion rikkoutumisesta pitivät kuitenkin huolen siitä, etten palannut sarjan pariin moneen vuoteen. Se pidättely on nyt kuitenkin päättynyt...


Ensimmäinen tuotantokausi ottaa inspiraationsa vuosien 1993 ja 1994 välillä julkaistuun ''Daredevil: The Man Without Fear'' -sarjakuvasarjaan, josta vastaa elävänä legendana alallaan pidetty Frank Miller. Sarja käy läpi perusteellisesti Matt Murdockin traumaattista lapsuutta, haastavia ihmissuhteita, kunnianhimoista lakimiesuraa, sekä ultimaattista muovautumista ''Hell's Kitchenin paholaiseksi'' - Daredeviliksi. Miksi sarjaa pidetään niin korkeassa arvossa kannattajien keskuudessa ja miksi sen pitäisi toimia esimerkkinä muille supersankarisarjakuviin perustuville sarjoille?

Ei ainoastaan, että sarja on uskollinen alkuperäismateriaalilleen ja itsestäänkin kiehtovalle nimikkohahmolleen, mutta se toimii myös sellaisenaankin erinomaisena kokonaisuutena, jota voi satunnaisenakin katsojana arvostaa. Pääsemme poikkeuksellisen hyvin käsiksi käsiteltävään alkuasetelmaan ja konseptiin, joka tempaa katsojan kuin katsojan vastustamattomasti mukaansa. Maanläheinen ja uskottava lähestymistapa pitää huolen siitä, että materiaali välittyy vaikuttavasti näytön toiselle puolelle. 


Tarinaa lähestytään todella kärsivällisesti ja huolellisesti, mikä taas syventää kokonaiskuvaa entisestään tilanteen eskaloituessa. Ei ainoastaan, että se käsittelee nimikkohahmon vahvaa teologisilla symbolisuuksilla koristeltua kasvutarinaa, mutta se paneutuu syvällisesti sisältä mätänevän Hell's Kitchenin armottomaan luonteeseen, joka haastaa hahmoja yltämään parhaimpaan, sekä pahimpaan potentiaaliinsa. Sarja käyttää aikansa hyvin vakavan tunnelmansa luomiseksi, joka toden teolla imaisee katsojan mukaansa. Onnistumiset eivät välttämättä takaa parempaa tulevaisuutta ja vastoinkäymiset tuntuvat entistä vaativammilta.

Charlie Coxin esittämä Matt Murdock toimii päähahmona erinomaisesti. Yleisimmin supersankareista puhuttaessa ihailemme sitä, mihin asioihin ja erikoislaatuisuuksiin he pystyvät ja kykenevät paineen alla. Daredevilin tapauksessa uppoudumme täysin siihen, kuinka hän pystyy kääntämään heikkoutensa ultimaattiseksi edukseen. Vaikka teoriassa asetelma vaikuttaakin varsin uskomattomalta, on se tuotu näytölle kuitenkin poikkeuksellisen vakuuttavasti. Matt kamppailee kaksoiselämänsä luomien ristiriitojen äärellä, jotka ajavatkin hänet lopulta todella ahtaalle.


Vaikka lakimiehenä mies tiedostaakin toimintansa sijoittuvan harmaalle alueelle, yrittää hän parhaansa mukaan pitää kiinni lujasta moraalistaan. Hän ei aio ylittää sitä kammottua tappamisen rajaa tehtävänsä suorittamiseksi, vaan uskoo lain vievän tehtävän loppuun asti läpi korruptoituneen virkavallan. Mattin tukena toimivat Deborah Ann Wollin esittämä Karen Page, sekä Elden Hensonin esittämä Franklin Nelson, jotka taas edustavat omilla tavoillaan absoluuttista oikeutta ja sen havittelemista. Molemmat tuovat omalla panoksellaan paljon lisäarvoa ja syvyyttä tarinaan.

Vincent D'Onofrion esittämä Wilson Fisk, eli Kingpin, toimii sarjan antagonistina, joka onnistuu kuin onnistuukin vakuuttamaan varteenotettavuudellaan ja hyytävällä ennalta-arvaamattomuudellaan. Mies pitää itseään kaupunkinsa pelastajana, vaikka toimintamalli onkin poikkeuksellisen kieroutunut. Wilson hallitsee alamaailmaa pelon kautta, jota hän langettaa kollegojensa ylle mysteerisen ja massiivisen fyysisen olemuksensa kautta. Hän tekee kaikkensa vaikuttaakseen virkavaltaan ja sitä kautta omaan koskemattomalta tuntuvaan asemaansa, eikä kukaan uskalla pistää tälle vastaan.


Daredevil-sarjan ensimmäinen tuotantokausi on erinomainen osoitus siitä, että oikealla lähestymistavalla ja paneutuneella huolellisuudella supersankarikonseptistakin voi saada poikkeuksellisen vaikuttavan tarinan kerrottavaksi. Sarja käyttää budjettinsa ilmiömäisesti hyväkseen ja ottaa siitä kaiken potentiaalin irti. Ei ainoastaan, että Hell's Kitchen herää upeasti eloon, mutta tekninen toteutus vakuuttaa monimuotoisuudellaan. Toiminta ansaitsee myös suosionosoitukset. Sen uskottava luonne tuntuu merkitykselliseltä ja seuraamukset painavilta arvoltaan. Onnistuuko toinen tuotantokausi jatkamaan siitä mihin ensimmäinen jäi vai alkaako kelkka kääntymään?


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 5.2.2024
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit