Fast & Furious X | Fast X (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Louis Leterrier
Pääosissa: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson,
Ludacris, John Cena, Nathalie Emmanuel, Jason Momoa,
Jordana Brewster, Sung Kang, Scott Eastwood, Daniela Melchior
Genre: Toiminta, Seikkailu, Rikos
Kesto: 2 tuntia 21 minuuttia

The Fast Saga -elokuvasarja on kuluttanut renkaitaan pitkin katuja yli kahdenkymmenen vuoden verran, eikä matka tunnu vieläkään loppuvan. Vaikka samoja kumirenkaita onkin jo ohjailtu moneen eri suuntaan vuosien aikana, on laatu lähtenyt selkeästi laskuun viimeisempien osien myötä. Fast & Furious 9 näytti jo sen, että kun ideat loppuvat, niin ne tosiaankin loppuvat. Jäljelle jäävät vain hurjimmat lonkalta heitetyt ideat, jotka voisivat vain näyttää valkokankailla hienoilta vailla sen parempaa selitystä. Onnistuuko seuraava osa muuttamaan kurssia nousujohtoisemmaksi?

Fast & Furious X on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut toimintaelokuva, joka on järjestykseltään kymmenes elokuva elokuvasarjassaan, mutta jo yhdestoista,  jos mukaan luetaan muutaman vuoden takainen Fast & Furious: Hobbs & Shaw -spin-off -elokuva. Fast & Furious X:n ohjauksesta vastaa ranskalainen elokuvaohjaaja Louis Leterrier, joka on tullut minulle tutuksi vuoden 2013 julkaistusta Suuri puhallus -elokuvasta. Leterrier hyppäsi nyt kirjaimellisesti rattiin viimeisillä metreillä viimeistelemään megalomaaniseksi kasvaneen elokuvasarjan. Onko hänestä hurjapäiden pelastajaksi?


Vuonna 2011 huumeparoni Hernan Reyesin poika, Dante, yrittää parhaansa mukaan estää Dominic Torrettoa ja Brian O'Conneria varastamasta isänsä arvokasta pankkiholvia, mutta joutuu takaa-ajon päätteeksi onnettomuuteen. Mies selviää kolarista ja vannoo kostoa Domille perheineen. Nykyhetkellä Dom ja Letty Ortiz elävät jälleen kerran rauhallisempaa elämää kasvattaen pientä Brian-poikaansa. Herra Nobody lähettää perheelle kuitenkin yllättävän kutsun Roomaan tekemään keikkaa, mutta Dom päättää delegoida tehtävän ystävilleen. Pian tämän jälkeen kyberterroristina tunnettu Cipher matelee loukkaantuneena Domin luo ja varoittaa tätä uudesta uhasta, joka ei tullut pelleilemään heidän kanssaan.

Sanotaanko näin alkuun, että odotukseni olivat poikkeuksellisen matalalla edellisen elokuvan jäljiltä ja hyvästä syystä. Fast & Furious 9 osoitti sen, että jotkut asiat pitää vain pistää pakettiin ennen kuin moottoripyörä lähtisi käsistä. Moottoripyörä tosiaan lähti käsistä ja jäljelle jäi vain ärsytys, sekä epäusko elokuvasarjan tulevaisuudesta. Päätin kuitenkin mennä elokuvaan puhtaalla mielellä miettimättä liikaa sen lopputulosta. Fast & Furious X on odotetustikin niin mielipuolinen ja epäuskottava toimintarymistely kuin siltä odottaisikin viimeisten näyttöjen perusteella. 


Elokuva yrittää tosissaan liikuttaa tätä megalomaanista ja horjuvaa korttitaloa eteenpäin välittämättä sen aiheuttamista seurauksista. Tarina jatkaa siihen mihin se viimeksi jäikin ja sen kaava on jo tukevasti verkkokalvoille iskoistettu vuosien varrella, ettei se enää oikein yllätä katsojaa. Vaikka ymmärränkin täysin näiden elokuvien viehätysvoiman, sillä itsekin pidän niistä etenkin aivottomana viihteenä, mutta sitä voi jatkaa niin pitkälle, kunnes ideat loppuvat kokonaan. On todettava vain, että ideat ovat valitettavasti jo loppuneet. Elokuva seuraa hyvin yksitoikkoista kaavaa. Ensin puhutaan vähän perheestä ja sen merkityksestä, sitten uhkaillaan vastapuolta ja sitten tapellaan.

Arvatkaa mitä seuraavaksi tapahtuu? Arvasitte oikein - täysin samat asiat eri hahmoilla vain. Tekijät kuvailivat elokuvaa ikään kuin paluuna juurille, mutta se ei voisi olla kauempana siitä. Ei ainoastaan, että ''infinitywarimaiseen'' tapaan elokuva yrittää kerätä koko elokuvasarjaa yhteen viimeistä taistelua varten, mutta tässä sarjassa eivät katukisat tai virkavalta ole enää keskiössä ollenkaan. Sen sijaan keskitymme pääosin vain Domin massiivisen perheen ja yhden vihaisen rikollisen vastakkainasetteluun. Vaikka elokuva muistuttaakin löyhästi The Fast Sagan keskikohdan materiaalia, tuntuu se edellisen sekoiluosan jälkeen vähän jopa kesyltä.


Mielestäni tässä pitääkin sitten mennä joko ihan päätyyn asti tai sitten vain pysytellä ''uskottavuuden'' puolella vaatien katsojilta kuitenkin samalla suurempaa uskon hyppyä. Jos edellinen elokuva ei olisi laukonut palloa yli laidan, niin tämä elokuva olisi vielä mennyt ihan järkeenkäyvänä jatkona - ei hyvänä, mutta luonnollisena. Eikä siinä mitään, elokuvasarja on ollut jo pitkän aikaa uskottavuuden väärällä puolella, mutta jollain tavalla materiaalin pystyi kuitenkin siitä huolimatta vastaanottamaan suhteellisen mairittelevasti. Enkä todellakaan sano, etteikö tässä elokuvassa olisi yhtä järkyttäviä ratkaisuja.

Todellakin on. Se on vaan huvittavaa huomata, että nyt sitä ruvetaan jarruttelemaan, kun vauhdit on jo otettu. Elokuvassa on kuitenkin muutamia pelastavia tekijöitä, jotka estävät sen täydellisen sukelluksen. Aivot kun pistää narikkaan, niin varmasti katsoja voi löytää jotain rahan arvoista kokemuksestaan. Oli miellyttävän nostalgista nähdä taas edes yksi vanhan koulun Fast & Furious -tyylillä tehty katukisa, joka herätti jonkinlaisia tuntemuksia minussakin. Vaikka se onkin väkisin väännetty kohtaus, on se miellyttävä monestakin näkökulmasta katsottuna. Niin kuin mainitsinkin alussa, elokuva yrittää yhdistää koko elokuvasarjan yhteen.


Kirjaimellisesti melkeinpä joka ikinen hahmo, joka on näytöllä näyttäytynyt näiden elokuvien aikana, ilmestyy tervehtimään kannattajia. Onko yhdelläkään paluumuuttajalla mitään järkevää motiivia? Eipä juurikaan - ehkä perhe tai jotain sinnepäin. Toiminta räjähtää silmille, eikä sen tuloa voi estää. Michael Bay steroideilla on varmaan osuva kuvaus elokuvan annista. Teknisesti elokuva vaikuttaa poikkeuksellisen halvalta, mikä johtuu naurettavan silmiinpistävistä visuaalisista efekteistä. Ottaen huomioon, että noin kymmenenkin vuotta sitten tuntui, että efektit toimivat mairittelevasti, onhan tämä siihen nähden aikamoinen riman alitus. Fysiikan lakeja ei kannata tältä tuotokselta odottaa, sillä se kaikki heitettiin mäkeen jo ensimetreillä.

Fast & Furious X on kuin onkin hyvin keskinkertainen ja mitäänsanomaton jälleennäkeminen, joka yrittää pakkomielteisesti pitää yllä illuusiota elämää suuremmasta konfliktista. Valitettavasti tarina ei anna kestonsa aikana ollenkaan osviittaa siitä, että mitään uutta tai kaavasta poikkeavaa tarjottaisiin katsojien vastaanotettavaksi tälläkään kertaa. Hahmot pitävät vain historiallisen painoarvonsa aiemmista osista, mutta tunnetta on elokuvalta turha odottaa. Kuten odotettua tarina jää aivan auki jättäen katsojan kylmäksi. Ei ainoastaan, että viimeisetkin ''odotuksen rippeet'' valuivat reilun kaksituntisen aikana hukkaan, mutta lopputulema ei enää oikein kiinnosta. Jos mitään yllättävää ei tapahdu, niin saa elokuvasarja varsin unohdettavan lopetuksen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 19.5.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit