Extraction 2 (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Sam Hargrave
Pääosissa: Chris Hemsworth, Golshifteh Farahani, Adam Bessa,
Olga Kurylenko, Tinatin Dalakishvili, Andro Japaridze, Miriam Kovziashvili,
Marta Kovziashvili, Tornike Gogrichiani, Tornike Bziava
Genre: Toiminta, Jännitys
Kesto: 2 tuntia 2 minuuttia

Netflix-striimauspalvelu on ollut hiljattain suuren kritiikin kohteena maailmanlaajuisella tähtäimellä epätoivottujen uudistustensa vuoksi. Nämä muutokset ovat herättäneet paljon keskustelua palvelua tilaavien tahojen keskuudessa, mutta kovinkaan suurta joukkopakoa se ei ole kuitenkaan vielä onnistunut aiheuttamaan. Viime aikoina suuriksi ongelmiksi ovat muodostuneet materiaalin mitäänsanomattomuus ja tarpeettomuus, joiden varalle kaikki uutuudet tuntuvat nykyään enemmän tai vähemmän vajoavan. Koska laatua ei juurikaan tunnuta tarkistavan, on lopputulos yleisimmin mitä on.

Vastapainoksi on alkanut onneksi ilmestymään myös odotettuja yksittäisiä nimikkeitä, joiden varalle koko striimauspalvelu tuntuu nykyään turvautuvan. Viimeisimpänä lisäyksenä Black Mirror -sarja sai uuden tuotantokauden, jota monet - minä mukaan lukien - ovat odottaneet vesi kielellä. Näiden nimikkeiden menestys taas luultavasti sinetöi striimauspalvelun tulevaisuuden tavalla tai toisella. Extraction-elokuvan jatko-osasta ilmoitettiin heti ensimmäisen osan menestyksekkään julkaisun jälkeen, joka veti vakuuttavasti väkeä puoleensa noustessaan striimauspalvelunsa katsotuimpien elokuvien listoille.


Oli siis odotettua, että jatko-osakin vetäisi muutaman silmäparin mukaansa. Extraction 2 on vuonna 2023 julkaisunsa saanut toimintapainotteinen Netflix-alkuperäiselokuva, jonka ohjauksesta vastaa jälleen kerran stunt-koordinaattorina ja stunttimiehenä yleisimmin tunnettu yhdysvaltalainen Sam Hargrave. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat hyvin maltilliset johtuen siitä, että ensimmäinen elokuva oli vain asiansa ajavan tasoinen ja kyse on tällä kertaa kuitenkin ensimmäisestä jatko-osasta, jotka tuntuvat useammin epäonnistuvan, mistä tahansa konseptista puhuttaessa. 

Palkkasoturina pelastusoperaatioissa toimiva Tyler Rake selviytyy juuri ja juuri hengissä edellisestä tehtävästään, joka meinaakin lopulta koitua hänen kohtalokseen. Palautuessaan vakavista vammoistaan mies lähetetään Itävaltaan mökkielämän äärelle eläköitymään. Valitettavasti rauha kestää vain hetken, koska Alcott-niminen mies päätyy paikan päälle ehdottamaan Tylerille uutta tehtävää. Tällä kertaa panoksena ovat kuitenkin entisen vaimon sisko ja tämän kaksi lasta. Tyler värvää luotettavat kätyrinsä avustajikseen tehtävää varten, joka alkaa pahamaineisesta georgialaisesta vankilasta.


Extraction 2 on elokuva, joka tulee varmasti jakamaan mielipiteitä. Ei välttämättä sen vuoksi, että se erottuu niin paljon edeltäjästään, vaan pikemminkin sen, että se onnistuu joissain aspekteissa tätä paremmin ja jotkut asiat taas jäävät luonnollisesti hieman heikommiksi. Kyse onkin enemmän preferenssistä kuin mistään muusta. Missä asioissa jatko-osa ylittää odotukset ja mitkä aspektit jäävät taas roikkumaan? Kuten mainitsin alkuun, en odottanut elokuvalta paljoa. Tämä johtuu siitä, etten rehellisesti jäänyt edes miettimään ensimmäistä osaa sen enempää lopputekstien rullatessa näytöllä.

Vaikka se ajoikin asiansa mainiosti, oli se kieltämättä hieman unohdettavampaa ja ennalta-arvattavampaa sorttia, minkä vuoksi olikin vaikea nähdä ennakkoon suurempaa kehitysmahdollisuutta ensimmäisen jatko-osan puolesta. Seuraamme elokuvassa Chris Hemsworthin esittämää Tyler Rakea, joka on pyhittänyt koko elämänsä palkkametsästykselle ja vaarallisille pelastusoperaatioille lukuisten armeijan komennusvuosien jälkeen. Nyt hän on kuitenkin siinä tilanteessa, että tämä herran kaksoiselämän dominoivampi puoli on jäämässä pikkuhiljaa historian kirjoihin.


Miehen on löydettävä uuden mahdollisuuden myötä elämälleen myös uusi tarkoitus, jota seurata tästedes eteenpäin. Vauhdikkaaseen ja toiminnallisempaan elämäntyyliin tottunut Tyler hinkuu väkisinkin jollain tasolla takaisin pelikentille, mutta samaan aikaan hän antaa heikon kuntonsa vuoksi myös mahdollisuuden itselleen ottaa elämässään kerrankin hieman rauhallisemmin. Valitettavasti kauaa ei kokenut sotaratsu ehdi nauttimaan uudesta elämäntyylistään, kun Idris Elban esittämä Alcott-nimellä tunnettu yhteysmies ilmestyy tämän terassille tarjoamaan uutta keikkaa.

Vastapuolella antagonistien rooleissa toimivat Tornike Gogrichianin esittämä Zurab, sekä Tornike Bziavan esittämä Davit. Nämä georgialaiset veljekset ovat syntyneet sodan keskellä. He ovat eläneet rikollisuuden ja väkivallan ympäröimänä koko lapsuutensa ajan, minkä vuoksi herrat ovatkin lopulta ajautuneet tekemään työnsä rikollisuuden äärellä. Armottomat ja raa'at ympäristöt ovat muokanneet veljeksistä poikkeuksellisen vaarallisia ja vaikutusvaltaisia tapauksia. Ei ainoastaan, että he pitävät maansa alamaailmaa kourassaan, mutta he ovat onnistuneet lahjomaan virkavallankin puolelleen.


Elokuva on kyllä erikoinen tapaus kaiken kaikkiaan, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita välttämättä mitään negatiivista. Kuten mainitsin alkuun, Extraction 2 onnistuu joissain asioissa edeltäjäänsä paremmin ja joissain asioissa taas hieman heikommin. Yllätyksekseni tarinaa yritetään syventää monenlaisilla tavoilla tuoden hahmojen historiaa ja menneisyyden haamuja enemmän parrasvaloihin. Pääsemme täten poikkeuksellisen helposti investoitumaan heidän matkaansa ja eteen tulleisiin esteisiin, joiden tarkoituksena on kasvattaa käsiteltäviä hahmoja entisestään. 

Tarina tuntuu sellaisenaankin hyvin henkilökohtaiselta, minkä vuoksi tarjotusta draamasta onnistutaan ajoittain saamaan todentuntuisiakin tunteita irti. Tarjolla ei ole missään nimessä mitään mestarillista, mutta toimintaelokuvien puolesta juuri sen verran, että se erottuu positiivisesti puolekseen. Ohjaaja Sam Hargraven otteissa on lupaavia piirteitä alusta asti, kun taas Joe Russon käsikirjoitus tuntuu ajoittain lonkalta pusketulta. Tämän vuoksi tavanomaisimpia kliseitä on vaikea väistellä tarinan edetessä kohti käänteentekeviä tapahtumia. Tarina ajaa kyllä asiansa, mutta se välttelee rohkeampia ratkaisuja, joita se olisi ehkä kieltämättä tarvinnut enemmän.


Elokuvan teemat nojaavat vahvasti raskaisiin menetyksiin ja niiden aiheuttamiin psyykkisiin vaikutuksiin, jotka jäävät yleisimmin kummittelemaan päivittäin vastaanottavan puolen mielen perukoille. Ymmärrämme kolikon molempien puolien motiivit ja syyt ratkaisuille, vaikka emme olisikaan katsojina samaa mieltä asioista. Ne tuntuvat kuitenkin omissa rajoissaan realistisilta ja samaistuttavilta monella tapaa. Teknisesti elokuvassa ei ole paljoakaan moitittavaa. Vaikka pientä hiomisen tarvetta paikoitellen löytyykin visuaalisista efekteistä, tuntuu etenkin toimintapuoli yltävän ennakko-odotuksiin.

Extraction 2 on edeltäjänsä tapaan asiansa ajava toimintaelokuva, joka tarjoaa lisää syvyyttä konseptille ja hahmoille, jotka onnistuvat herättämään entistä enemmän kiinnostusta. Vaikka kokonaisvaltaisesti ensimmäinen jatko-osa ei taivasta halkaise laadukkuudellaan, on siitä nostettavissa muutamia mieleenpainuvia yksityiskohtia, joita kelpaa kokea kotisohvalta. Extraction-elokuvasarja ei realistisesti tule koskaan yltämään loistavien John Wick -elokuvien tasolle, mutta täytyykö sen alkuunkaan? Se toimii oikein mairittelevasti omassa pienessä kuplassaan, eikä sitä voi kritisoida juuri minkään muun puolesta kuin unohdettavuuden, joka on ihan yleinen oire nykyään toimintaelokuvissa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 19.6.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit