Code 8 - osa 2 | Code 8: Part II (2024) - arvosteluOhjaus: Jeff Chan
Pääosissa: Robbie Amell, Stephen Amell, Sirena Gulamgaus,
Altair Vincent, Alex Mallari Jr, Moe Jeudy-Lamour, Aaron Abrams,
Nneka Elliott, Jean Yoon, Sarena Parmar, Darrin Maharaj
Genre: Scifi, Toiminta, Draama
Kesto: 1 tunti 40 minuuttia

Code 8 on vuonna 2019 julkaisunsa saanut elokuva, joka pohjautuu ohjaaja Jeff Chanin samannimiseen lyhytelokuvaan vuodelta 2016. Vaikka kokopitkä elokuva ei ihan vastannutkaan lupaavan alkuperäismateriaalinsa potentiaalia, onnistui konsepti sellaisenaan nostamaan monia kiehtovia yhteiskunnallisia ajatuksia mielen pinnalle. Pitkään näytti jo siltä, ettei tarinaa tultaisi enää jatkamaan missään muodossa, mutta vuonna 2021 yllättäen julkistettiinkin, että jatko-osa on jo tekeillä.

Ollakseni rehellinen kanssanne, odotukseni Code 8: Part II -elokuvaa kohtaan olivat jokseenkin matalat. Vaikka kovasti toivoinkin sitä, että taso voisi mahdollisesti nousta niin sanotun ''kokeilukierroksen'' jälkeen, kummittelivat vastakkaiset tunteet mieleni perukoilla yhtä vahvoina. Netflix päätti ensimmäisen elokuvan tapaan huolehtia jatko-osan maailmanlaajuisesta levityksestä ja nyt se on vihdoin nähtävillä. Onnistuuko Code 8: Part II vakuuttamaan varteenotettavuudellaan vai jäikö tämäkin yritys köykäiseksi?


Viisi vuotta on ehtinyt vierähtää edellisistä tapahtumista ja Lincoln Cityn virkavalta on päättänyt uudistaa militarisoitua teknologiaohjelmaansa korvaamalla aseelliset humanoidirobotit ei-tappavilla K9-poliisikoiraroboteilla. Yksikköä johtavan poliisi Kingstonin johdolla projekti on ollut valtava menestys, eivätkä kaupungin kadut ole olleet koskaan yhtä turvallisia kuin tätä nykyä. Samaan aikaan Connor Reed pääsee vapaaksi vankilasta ja työskentelee talonmiehenä paikallisessa nuorisoyhteisökeskuksessa.

Siellä mies yrittää pitää matalaa profiilia ja pysyä poissa vaikeuksista jättäen vaikean menneisyytensä taakseen. Huumeparoni Garrett Kelton taas on ottanut haltuunsa Towers-nimisen huoneistokompleksin, jossa hän johtaa ''eettistä'' huumeimperiumiaan maksamalla ''kyvyllisille'' ihmisille heidän selkärankansa nesteestä Psyke-huumeen valmistamiseksi. Garretille työskentelevä juoksupoika Tarak kohtaa kuolemansa Pavani-pikkusiskonsa silmien edessä, mikä aloittaa vauhdikkaan takaa-ajon virkavaltaa vastaan.


Kuten mainitsinkin aiemmin, Code 8: Part II on elokuva, jolta en odottanut kovinkaan paljoa ennakkoon. Vaikka konsepti itsessään kuulostaakin varsin monimuotoiselta ja ajatuksia herättävältä tapaukselta, saatiin siitä irti ensimmäisessä elokuvassa varsin vähän merkityksellistä sanomaa. Onnistuiko jatko-osa tekemään sen paremmin? Valitettavasti joudun todeta, että ei onnistunut. Jossain määrin se teki sen jopa huonommin kuin edeltäjänsä, mutta se johtuu tekijöiden lähestymistavasta.

Tarinallisesti seuraamme hyvin pienimuotoista asetelmaa, joka alustetaan ihan asiansa ajavasti. Pääsemme hyvin perille kaupungin nykytilanteesta ja pelinappuloiden uudistuneista rooleista. Rötöstelyt ovat vähentyneet roimasti aiempaan verrattuna, minkä vuoksi miljöö tuntuu hieman menettävän sitä kaivattua säpinää ja uniikkiuttaan. Ottaen huomioon, että konsepti nojaa alun perin vahvasti virkavallan ja kyvyllisten ihmisten väliseen eripuraan, lähestytään ideaa tällä kertaa varsin kädenlämpöisellä tavalla.


Vaikka maailma edelleenkin välittää epäreilun asetelman uskottavalla tavalla, tuntuu sen vaikutus hälvenneen selkeästi aiempaan verrattuna. Kaikessa yksinkertaisuudessaankin edellinen osa kuitenkin tiesi tasan tarkkaan, kuinka korostaa kyvyllisten ihmisten sortamista tarinansa keskeltä. Se myös alleviivasi poliisin ylivallan selkeästi isommassakin skaalassa. Koska jatko-osa tuntuu paljon pieniluontoisemmalta tarinalta, jää tämä kiehtovin puolisko turhankin paljon taka-alalle kummittelemaan.

Rakenteellisesti jatko-osa toimii ehkä hiuksenhienosti edeltäjäänsä eheämpänä kokonaisuutena, mutta se ei siltikään viittaa suoranaisesti parempaan laatuun. Elokuva nimittäin kulkee jatkuvasti sieltä, mistä aita on matalin - sekä tarinallisesti, että konseptuaalisesti. En missään nimessä sano, etteikö se tarjoaisi lupaavia hetkiä pitkin kestoaan, mutta kun lähtökohdat konseptille ovat näin avonaiset ja mittaamattomat, on kieltämättä sääli huomata, kuinka matalalle tekijät päättävät riman asettaa itselleen.


Yksi kriittinen ongelma syntyy myös siitä, että elokuvan varsinainen käänne tapahtuu jo alkuvaiheessa, mikä tappaa mysteerin heti siihen paikkaan. Tiedämme tasan tarkkaan mistä on kyse, eikä tilaa jätetä ollenkaan mahdollisille hypoteeseille taikka pohdiskeluille. Koska tarina on yksi geneerisimmistä hetkeen, tuntuu koko loppuaikakin menevän vain ennalta-arvattavien tapahtumien todistamiseen, minkä vuoksi sitä vain tylsistyy yhä enemmän ja enemmän tilanteen ''eskaloituessa'' pidemmälle.

Code 8: Part II on varsin mitäänsanomaton jatko-osa köykäiselle edeltäjälle, joka ei onnistu lupaavasta konseptistaan huolimatta pääsevän parhaimpaan potentiaaliinsa käsiksi. Vaikka tarina onkin ehkä paremmin tahditettu, tuntuu se tarjoavan pelkkiä luita vastineeksi ajasta, jota emme saa koskaan takaisin. Joissain aspekteissa jatko-osa on edeltäjäänsä parempi, mutta samaan aikaan merkittävämmät elementit jäävät ikävästi taka-alalle. Lopputulos on joka tapauksessa se, että kumpikaan yrityksistä ei ole onnistunut vieläkään vakuuttamaan varteenotettavuudestaan, mikä on sääli huomata.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 13.3.2024
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit