Suzume | すずめの戸締まり (2022) - arvostelu

 

Ohjaus: Makoto Shinkai
Pääosissa: Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Eri Fukatsu,
Shota Sometani, Sairi Ito, Kotone Hanase, Kana Hanazawa,
Matsumoto Hakuō II, Ryūnosuke Kamiki, Ann Yamane
Genre: Anime, Fantasia, Seikkailu
Kesto: 2 tuntia 2 minuuttia

Erinomaisesta Your Name.- ja kiehtovasta Weathering with You -elokuvista tuttu ohjaaja Makoto Shinkai onnistui vakuuttamaan minut siitä, että mies on todellakin yksi aikansa mukaansatempaavimmista ja laadukkaimmista animeohjaajista. Kun puhutaan anime-elokuvista, nousevat joukosta vahvasti esille Hayao Miyazaki lukuisista Studio Ghiblin töistään, sekä Satoshi Kon esimerkiksi mestarillisesta Perfect Blue -elokuvasta. Uskaltaisin väittää, että Makoto Shinkai kuuluu yhtälailla tämän kaksikon seuraan projektiensa valossa.

Suzume on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut fantasiaseikkailu, jonka julkaisua ovat monet varmasti odottaneet vesi kielellä - minä mukaan lukien. Your Name. oli nimittäin ensimmäinen anime-elokuva koskaan, jonka koin elämässäni, minkä vuoksi siteeni ohjaajaan on tiukahko. Kun kuulin Suzume-elokuvasta ensimmäistä kertaa, olin myyty ajatukselle. Vaikka en siitä ennakkoon mitään tiennyt, enkä halunnut paljastaa itselleni sen enempää yksityiskohtia, olin valmis siihen, että Shinkai vakuuttaisi jälleen kerran. Onnistuiko Suzume lopulta yllättämään positiivisesti vai antoiko Weathering with You jo osviittaa tason laskusta?


Suzume Iwato on seitsemäntoistavuotias lukiolaistyttö, joka asuu tätinsä kanssa rauhallisessa Kyushu-nimisessä kaupungissa. Eräänä yönä hän näkee unta nuoremmasta itsestään etsimässä äitiään raunioiselta alueelta. Hän herää pienessä paniikissa ja huomaa nähneensä vain unta. Suzume syö aamupalansa ja pakkaa tavaransa kouluun lähteäkseen. Matkallaan kouluun tyttö törmää sattumalta nuoreen mieheen nimeltään Souta, joka etsii hylättyjä alueita. Suzume ohjaa miehen hylätyn kylpylän suuntaan ja jää miettimään tapahtunutta. Lyhyen pohdinnan jälkeen tyttö lähtee samaiseen kylpylään etsimään miestä uteliaisuudessaan.

Paikan päällä hän löytää kuitenkin vain raunioita ja keskellä kaikkea sitä merkillisen oven, joka on jäänyt ehjäksi tuhon keskellä. Oven takaa paljastuu fantastinen maailma, johon hänellä ei ole kuitenkaan asiaa. Vaikka kuinka hän yrittää päästä sisään, tuntuu ovi työntävän hänet takaisin omaan maailmaansa. Suzume löytää oven lähettyviltä kissapatsaan, joka muuttuu yhtäkkiä oikeaksi kissaksi. Kissa lähtee omiin matkoihinsa ja tyttö peloissaan lähtee suuntaamaan takaisin kohti koulua. Ovi jää kuitenkin raolleen ja sen tuomat salaisuudet alkavat pursuamaan ulos kriittisin tavoin. Mistä on oikein kyse?


Kuten mainitsin aiemmin, pidän Makoto Shinkaita korkeassa arvossa anime-elokuvien saralla ja ihan syystäkin. Jos jotain olen oppinut hänen teoksistaan, niin ainakin sen, että herran elokuvia kannattaa lähteä katsomaan tietämättä mitään ennakkoon. Lopputulos on nimittäin yleisimmin positiivinen. Onko Suzume sitten mistään kotoisin? Todellakin on! Elokuva alustetaan hyvin mukaansatempaavalla tavalla. Mysteeri polkaistaan käyntiin poikkeuksellisen vakuuttavasti, mikä saa katsojan helposti pauloihinsa. Pääsemme heti kättelyssä käsiksi siihen, minkälaisesta elokuvasta on kyse, vaikka itse sanoma onkin vielä kaukana katsojan ulottumattomissa.

Konsepti on kieltämättä hyvin epätavanomainen ja siksi mielettömän kiehtova. Elokuva on kokemus, joka ei paperilla kuulostaisi kovinkaan erikoiselta, mutta yllättäen kyllä ohjaaja Makoto Shinkai saa sen monenlaiset tasot säkenöimään loistavan tarinan keskellä. Seuraamme elokuvassa, kuinka Nanoka Haran esittämä Suzume uteliaisuutensa vuoksi pistää koko maailman vaaraan. Hän lyöttäytyy yhteen Hokuto Matsumuran esittämän Soutan kanssa estääkseen tuonpuoleisen maailman tunkeutumisen omaansa. Souta kuuluu Sulkijoiden joukkoon, joiden tehtävänä on valvoa hylättyjen kohteiden pystyyn jääneitä ovia pitääkseen sen sisällön lukossa.


Aina aika ajoin ne avautuvat ja pistävät koko ihmiskunnan vaaraan. Epäonnekkaiden sattumusten jälkeen Suzumen on autettava Soutaa tehtävässään ja hän oppii salaisesta maailmasta, joka lymyilee pinnan alla. On kiehtovaa seurata tarinaa, sillä katsomme sitä käytännössä kokonaisuudessaan Suzumen silmien kautta. Emme tiedä mitään tästä epätavanomaisesta maailmasta tai sen yllätyksistä, minkä vuoksi paljastukset yllättävätkin upealla tavalla. Elokuva käsittelee vahvasti rakkauden, menetysten ja trauman teemoja pitkin kestoaan, eikä jälki jätä kylmäksi. Saamme sen myötä Suzumen hahmosta niin paljon tunnetta irti ja välitämme sen vuoksi tapahtumista hyvinkin paljon.

On kiehtovaa myös huomata, ettei kukaan muu Suzumea ja Soutaa lukuunottamatta näe ympärillä vellovia tuonpuoleisia tapahtumia, mikä tuo oman mausteensa kokonaiskuvaan. Panokset ovat korkealla ja niin myös paineet, joiden kanssa hahmojen täytyy taistella pelastaakseen muut ovien takana vaanivalta tuntemattomalta vaaralta. Ohjaaja antaa elokuvalleen tilaa ja aikaa hengittää, eikä hän pidä itseään katsojansa yläpuolella kertoen kaiken tapahtuvan suoraan tälle valkokankaan toiselle puolelle. Teos antaa pieniä vihjeitä pitkin elokuvaa paljastamatta liikaa sen salaisuuksista.


Toki, pientä syventymistä se vaatii, kun maailma on näinkin monitasoinen, mutta Shinkai onnistuu haastamaan katsojaa omiin tulkintoidensa äärelle. Elokuvassa on myös yllättävän paljon inhimillistä symboliikkaa, joita ovet ja lukot kuvastavat. Ovet toimivat portaaleina omiin muistoihin ja traumoihin, joita on suljettu lukkojen taakse erinäisistä syistä. Tarinan aikana Suzume availee ovia kohdatakseen traumansa ja sulkee ne viedäkseen ne käsiteltynä lepoon. Suzume ei ole loistava ainoastaan tarinallisesta näkökulmasta katsottuna, mutta myös teknisestä. On varmaan sanomattakin selvää, että Shinkain anime-elokuvat huokuvat tyyliä ja uniikkia tunnelmaa. Sama pätee Suzumeen.

Animaatiotyyli sekoittaa kaksi- ja kolmiulotteista animaatiota väkevällä tavalla toisiinsa tuntumatta irralliselta toisistaan. Miljööt huokuvat fantasiapanoitteista tunnelmaa ja räikeä värimaailma imaisee katsojan kuin katsojan mukaansa keskelle tyrmäävän upeaa animaatiota. Yksityiskohtiin panostetaan tarpeen tullen poikkeuksellisen paljon ja välillä ne osataan myös jättää vain ääriviivojen armoille kuvastamaan joko temaattista sanomaa tai kohtauksen luomaa tunnelmaa. Radwimps-yhtyeen ja Kazuma Jinnouchin yhteistyössä tehdyt sävellykset tuovat kokonaiskuvaan jopa yllättävän paljon tunnetta ja painoarvoa, jota ilman elokuva ei välittyisi samalla tavalla katsojien aistien käsiteltäväksi.


Suzume on upean majesteettinen anime-elokuva, joka tarjoaa viihdettä laidasta laitaan loistavasti tasapainotettuna. Dramaattisesta luonteestaan huolimatta teos yllättää myös hilpeällä olemuksellaan, joka tarjoaa jännityksen ja surun keskelle myös hymyä, sekä iloa. Jos jotain negatiivista täytyy elokuvasta sanoa, niin kritiikit ohjautuisivat ehkä pieniin yksityiskohtiin, jotka joko tuntuvat ylimääräisiltä tai osittain vajailta kokonaiskuvassa katsottuna. Makoto Shinkain keskeiset teemat myös toistuvat tässäkin elokuvassa, mikä saattaa välittyä katsojille laiskuutena uppoutua uusien ideoiden äärelle.

Siitä huolimatta on kiehtovaa huomata, kuinka monta erilaista visiota voi saada aikaiseksi samankaltaisista teemoista ja yksityiskohdista. Paketti tuntuu hyvin jouhevalta ja mukaansatempaavalta perimmiltään, minkä vuoksi katsoja lähtee salista varmasti hymyissä suin. Suzume on ehdottomasti parempi kuin Weathering with You, mutta Your Namen tasoon se ei kuitenkaan ihan  valitettavasti yllä. Uskaltaisin tämän myötä väittää, että Shinkain tulevat tuotokset herättävät jatkossa paljon innostusta ja odotusarvoja, koska jälki tuntuu aina olevan vähintäänkin mainiolla tasolla. Taas yksi ovi sulkeutuu ja toivottavasti seuraava avautuu edessä tutkittavaksi pian.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 10.5.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit