Mission: Impossible - Fallout (2018) - arvostelu

 

Ohjaus: Christopher McQuarrie
Pääosissa: Tom Cruise, Henry Cavill, Ving Rhames,
Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Sean Harris, Angela Bassett,
Vanessa Kirby, Michelle Monaghan, Alec Baldwin
Genre: Toiminta, Jännitys
Kesto: 2 tuntia 27 minuuttia

Loistavan ensimmäisen, keskinkertaisen toisen ja jopa yllättävän vakuuttavan kolmannen osan jälkeen neljäs osa vei Mission: Impossible -elokuvasarjan uuteen aikakauteen upealla tavalla. Viides osa jatkoi urakkaa mainiosti, vaikka se ei ehkä ihan ylimpään rimaan enää yltänytkään materiaalinsa puolesta. Seuraavaa Mission: Impossible -elokuvaa alettiin kuitenkin suunnittelemaan jo hyvissä ajoin, kun edellinen osa oli vasta tekemässä tuloaan valkokankaille. 

Elokuvasarja on tullut myös materiaalinsa lisäksi tunnetuksi tuotanto-ongelmistaan, joita se ei edes vahingossakaan meinaa väistää. Vaikka edellisen osan teko sujuikin suhteellisen ongelmitta, oli seuraavalle osalle luvassa astetta erikoisempia esteitä. Lähes kaikki viimeisimmistä osista vastanneet tekijät palasivat takaisin kyllä rooleihinsa. Valitettavasti Jeremy Renner joutui siirtymään sivuun projektista aikataulujen aiheuttamista komplikaatioista johtuen.


Se ei kuitenkaan suuria ongelmia aiheuttanut, sillä tilalle saatiin uuden hahmon voimin liittyvä Henry Cavill. Mission: Impossible - Fallout- ja Justice League -elokuvilla oli myös mielenkiintoisia siteitä kyseisen herran ulkonäöllisten vaatimusten osalta. Cavill oli nimittäin kasvattanut tuuheat viikset rooliaan varten, joita hän ei luonnollisesti voinut pitää Teräsmiehenä ollessaan. Vaikka asiasta yritettiinkin osapuolien kanssa sopia, joutui Justice League -elokuvan tekijät nöyrtymään efektien taikaan, jotka jäivät muistettavasti historiaan.

Stunttien kannalta elokuva sai myös pieniä takaiskuja osakseen, sillä päähahmoa esittävä Tom Cruise onnistui loukkaantumaan vakavasti kuvausten aikana, mikä piti hänet hetken poissa kentältä. Tämä pisti tuotannon yhdeksäksi viikoksi jäihin, mikä meinasi sitä, että raha jatkoi virtaamistaan budjetin noustessa yhä ylemmäs pilviin. Lopulta Mission: Impossible - Fallout saatiin viimeisteltyä ja puskettua valkokankaille. Elokuva rikkoi haamuennätyksensä tienestiensä valossa ja onnistui myös vakuuttamaan katsojat täysin varteenotettavuudestaan.


Kolme vuotta Solomon Lanen vangitsemisen jälkeen Syndikaatti-rikollisjärjestön jäänteet ovat organisoituneet uudelleen Apostolit-nimiseksi terroristiryhmäksi, jotka spesialisoituvat maksettuihin terrori-iskuihin ympäri maailman. John Lark -peitenimellä toimiva ääriajattelija palkkaa ryhmän hankkimaan hänelle kolme vapaille markkinoille joutunutta plutonium-ydintä, joiden avulla tämä voisi valmistaa kolme ydinpommia omiin kavaliin tarkoituksiinsa. IMF:n luottoagentti Ethan Hunt määrätään anastamaan hukassa olevat plutonium-ytimet haltuunsa.

Berliinin operaation aikana asiat menevät yllättäen ristiin, jossa mies joutuu valitsemaan agentti Luther Stickellin hengen ja vaarallisen kohteen välillä. Hunt päättää pelastaa ystävänsä, mutta millä hinnalla? Plutonium-ytimet katoavat jäljettömiin, mikä saa CIA:n johtajan Erika Sloanen raivon partaalle. Nainen päättää lähettää kovakouraisen agentti August Walkerin seuraamaan Huntia kohteiden takaisinsaamiseksi. Operaatio osoittautuukin astetta töyssyisemmäksi, kun eteen tulleet paljastukset hankaloittavat ryhmän etenemistä jokaisen kulman käänteessä.


Mission: Impossible -elokuvasarja on toden teolla onnistunut löytämään tukevan jalansijansa kokonaisvaltaisessa mittakaavassa ensimmäisen jatko-osan aiheuttaman ohilaukauksensa jälkeen. Ei ainoastaan, että kultaista keskitietä seuraava tyyli on löydetty pienen etsiskelyn jälkeen, mutta laadullisesti se on onnistunut vakuuttamaan pitkäjänteisyydellään ja nousujohteisella luonteellaan. Mission: Impossible - Fallout on elokuva, joka vie elokuvasarjan uudelle tasolla monesta näkökulmasta katsottuna. Tarinankerronnallisesti elokuvaan on saatu paljon enemmän painoarvoa.

Seuraamme elokuvassa Tom Cruisen esittämää IMF:n agentti Ethan Huntia, joka alkaa ymmärrettävästikin potemaan traumaperäistä stressihäiriötä kokemuksiensa valossa. Mies on kaiken alallaan nähnyt ja tapahtumien henkilökohtaiset luonteet alkavat pikkuhiljaa saavuttamaan tämän mielenterveyttä. Mies ei kuitenkaan ikävistä unistaan huolimatta anna heikkoudelle tilaa, sillä edessä on jälleen kerran vaativa tehtävä, joka voisi määrittää koko maailman tulevaisuuden. Hän lyöttäytyykin vastahakoisesti yhteen Henry Cavillin esittämän CIA-agentti August Walkerin kanssa saadakseen tehtävänsä suoritettua.


Elokuvasarjan lähestymistapa konseptiin on tullut jo tutuksi vuosien myötä. Viimeisimpien jatko-osien tapaan Mission: Impossible - Fallout vilkaisee olkansa yli menneisyyteen, ottaa sieltä toimivimmat elementit käyttöönsä ja päättää rakentaa uuden lukunsa niiden ympärille syventyen samalla konseptin uumeniin avartaessaan maailmaansa entistä enemmän. Panokset ovat jälleen kerran korkealla. Vaikka tällä kertaa kaikki resurssit ovatkin taas IMF:llä käytettävissä, tuodaan kuvaan mukaan CIA, jonka tarkoituksena on valvoa ja varmistaa, että operaatio suoritetaan onnistuneesti vailla turhia ongelmia.

Liikkuvia kuvia voi tehdä monella tapaa. Niitä voi tehdä joko rakkaudesta lajiin välittämättä sen aiheuttamista kuluista tai sitten säästeliäästi vasemmalla kädellä kiireessä helppo tuotto mielessään. Vaikka kumpikaan vaihtoehto ei suoranaisesti vaikuta materiaalin laatuun, on ensimmäisellä tyylillä paremmat mahdollisuudet jäädä historiaan sekä menestyvänä, että arvostettuna nimikkeenä kuin toisella. Mission: Impossible - Fallout kuuluu ehdottomasti ensimmäiseen kategoriaan ja millä tavalla se onnistuukaan lyömään itsensä läpi.


Elokuvasarjan kuudes osa on aiempien osien tapaan hyvin kiehtova ja vangitseva elokuvaelämys, joka alkaa toden teolla nojaamaan materiaalinsa laadukkuuteen ja esillepanoon kädenjälkensä puolesta. Ei ainoastaan, että ohjaaja Christopher McQuarriella on selkeä visio tulevaisuudesta mielessään, mutta hän onnistuu kuin onnistuukin tuomaan sen valkokankaille poikkeuksellisen upealla tavalla. Tarina pitää sisällään viimeisimpien osien aloittamia kytköksiä ja ideoita, joiden vaikutus pitää edelleenkin tässäkin elokuvassa. Vaikka se rakentuukin vanhoille perustuksille, toimivat ne vankkoina tukipilareina uudelle tulevalle.

Vaikka mittakaavat pysyvätkin suhteellisesti samalla tasolla verraten edellisosiin, onnistutaan tarinan sisälle ujuttamaan lukuisia väkeviä käänteitä ja esteitä, jotka kääntävät jo itsestään vauhdikasta ja moniulotteista palettia jatkuvasti päälaelleen. Jännitys pysyy loistavasti koholla pitkin kestoa, eikä ote tunnu herpaantuvan hetkeksikään. Elokuvalla on toki pituutta vaikka muille jakaa, mutta ajan kulkua se ei kuitenkaan tunnu hidastavan alkuunkaan. Toiminta nimittäin on räjähtävää, vangitsevaa ja monimuotoista pitkin tarinaa, minkä vuoksi elokuva ei varmastikaan jätä ketään kylmäksi lopputekstien rullatessa ruudulla.


Elokuvasarjan kuudes osa on säkenöivän kaunista seurattavaa myös teknisestä näkökulmasta katsottuna. Ei ainoastaan, että tuotannon arvo nousee uusiin sfääreihin, mutta ratkaisut itsessäänkin vakuuttavat käytännöllisillä toteutuksillaan. Stunttityöskentely on vaikuttavalla tasolla ja painoarvoltaan väkevää tekemistä kaiken kaikkiaan. Kuvaukseltaan elokuva on mahdollisesti koko elokuvasarjan parasta antia sekä visuaalisesta, että tunnelmallisesta näkökulmasta katsottuna. Ei ainoastaan, että materiaali näyttää erinomaiselta, mutta tunnemme myös jokaisen käännöksen ja lyönnin sisuskaluissamme pitkin elokuvaa.

Mission: Impossible - Fallout yhdistelee aiempien osien parhaimpia elementtejä yhdeksi poikkeuksellisen vangitsevaksi ja viihdyttäväksi kokonaisuudeksi, jota lähdetään sitten hyvin moniulotteisesti ja syventävästi purkamaan läpi kiehtovan tarinan muodossa. Vaikka elokuvalla onkin valtavasti lankoja kontrolloitavana, onnistuu ohjaaja pitämään ne visusti käsissään rakentaakseen todellisen elokuvaelämyksen katsojan vastaanotettavaksi. On kiehtovaa myös nähdä miten elokuvasarja tulisi tästä jatkumaan, sillä muutamat tarinakaaret jättävät ovia auki peräänsä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 9.7.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit