Secret Invasion (2023) - arvostelu

 

Luoja: Kyle Bradstreet
Pääosissa: Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn,
Kingsley Ben-Adir, Emilia Clarke, Don Cheadle, Olivia Colman,
Charlayne Woodard, Killian Scott, Samuel Adewunmi
Genre: Toiminta, Draama
Jaksoja: 6

Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan leviäminen sarjojen puolelle Disney+ -striimauspalveluun onnistui jopa yllättävän vakuuttavasti WandaVisionin pyyhkäisten jokseenkin skeptiset ajatukseni kertaheitolla pois mielestäni. The Falcon and The Winter Soldier onnistui myös vakuuttamaan mielenkiintoisella toimintapainotteisella vakoojatarinallaan ja Loki avasi massiiviset ovet kokonaiselle jaetulle multiversumille tulevaisuuden kannalta.

What If...? näytti minkälaisia virityksiä voitaisiin tulevaisuudessa nähdä multiversumin avartuessa, Hawkeye miellytti kevyen maanläheisellä joulutarinallaan, Moon Knight säväytti mytologisesti rikkaalla konseptillaan, Ms. Marvel tarjosi jossain määrin samaistuttavan alkuperätarinan katsojien vastaanotettavaksi ja She-Hulk: Attorney at Law taas lähti kyhäämään itsetietoisempaa ideaa - tosin siinä onnistumatta.


Tällä kertaa vuoroon astuu Secret Invasion -sarja, joka perustuu löyhästi vuoden 2008 ja 2009 välillä painetulle samannimiselle sarjakuvasarjalle. Secret Invasion on vuonna 2023 julkaisunsa saanut supersankarisarja, joka toimii yhdeksäntenä alkuperäissarjana Marvel Cinematic Universe -aikajanalla. Sanotaanko näin, että ennakkoon konsepti vaikutti erittäin lupaavalta, sillä taustalla olleet mahdollisuudet kieltämättä kuulostivat hurjilta etenkin kannattajien näkökulmasta katsottuna.

Tämä oli sitä aikaa, jolloin itselleni iski pienoinen ylikuormitus supersankarimateriaalin suhteen, minkä vuoksi en sitten katsonut sarjaa kuin vasta nyt kuukausia myöhemmin. Vastaanotto on ollut enimmäkseen ristiriitaista ja siitä ovat olleet sekä kriitikot, että tavalliset katsojat lopulta samaa mieltä. Onko Marvel Cinematic Universen liukuhihnamalli koitumassa kohtalokkaaksi suuntaukseksi vai pysyykö laatu edelleen siedettävänä yksittäisistä ohilyönneistä huolimatta?


Toinen toistaan tuhoisammat terrori-iskut ovat riepotelleet maailmaa rajusti viimeisen vuoden aikana, mikä herättää YPKVV:n, eli englantilaisittain S.H.I.E.L.D. -tiedustelupalvelun agenttien huomion. Epäilykset ja teoriat alkavat nousemaan tarjottimelle, minkä vuoksi Kostajien perustaja Nick Fury päättää kaikkien yllätykseksi palata takaisin Maan pinnalle paneutumaan syvemmin asiaan. Tilanne alkaa nopeasti kuohumaan yli reunusten ja Fury huomaakin pian, että vastapuolena toimii skrullien salainen vastarintaliike.

Jopa yllättävän heikon She-Hulk: Attorney at Law -sarjan jälkeen odotukseni Marvel Cinematic Universen seuraavaa projektia kohtaan olivat todella matalat, mutta samaan aikaan myös jossain määrin optimistiset. Toivoinkin, että Secret Invasion onnistuisi kertomaan mielenkiintoisen omannäköisen tarinansa, joka viihdyttäisi ulosannillaan ja tarjoaisi siinä samalla jonkin sortin sanoman, jos ei muuta. Onnistuuko sarja kääntämään kelkan takaisin voittojen tielle vai kyteekö risteävällä elokuvauniversumilla astetta kriittisempiä ongelmia pinnan alla?


Sanotaanko näin, että Secret Invasion on sarja, joka paperilla kuulostaa varsin mielenkiintoiselta tapaukselta. Ei ainoastaan, että konsepti vaikuttaa temaattisesta näkökulmasta katsottuna poikkeuksellisen ajankohtaiselta ja merkitykselliseltä, mutta paluu pienimuotoisen vakoilumateriaalin pariin tuntuu pitkästä aikaa oikealta suuntaukselta multiversumin velloessa tätä nykyä jokseenkin suunnattomissa ja ylimitoitetuissa sfääreissään. Ensimetreillä tarina alustetaan kiehtovasti ja sen käänteentekevin vastakkainasettelu pohjustetaan varsin järkeenkäyvällä tavalla.

Pääsemme nopeasti kartalle siitä, mistä sarjassa on perimmiltään kyse ja mihin suuntaan se lähtisi mahdollisesti viemään hahmojaan eteenpäin. Vaikka toteutustapa ei ehkä kaikista mukaansatempaavinta tai viihdyttävintä jälkeä näytölle tarjoaisikaan, on sarjalla aina sen verran potentiaalia, että se voisi kehittyä jouhevammaksi kokonaisuudeksi etenkin tilanteen eskaloituessa uusille urille. Nopeasti tuon toivon voi kuitenkin unohtaa, sillä tekijät päättävät alisuorittaa yhä enemmän ja enemmän jaksojen edetessä.


Kyse ei ole edes pelkästään ulosannissa, vaan pikemminkin siinä, että miksi jotain ideaa lähdetään viemään eteenpäin katsojien kulutettavaksi. Useimmin Marvel Cinematic Universe on onnistunut tarjoamaan enemmän hittejä kuin huteja ja se johtuu siitä, että projektit ovat toimineet etenkin alkuvaiheessa vain omina yksittäisinä ideoina, joita on sittemmin lähdetty pikkuhiljaa yhdistämään joksikin suuremmaksi. Tutustuimme käsiteltäviin hahmoihin, saimme heihin emotionaalisen siteen luotua ja välitimme siitä, mihin suuntaan tarina heitä vei.

Tätä nykyä materiaalia pusketaan vain puskemisen ilosta dollarin kuvat silmillä ja toiveissa samanlainen lopputulos. Ei ihme, että tienestit alkavat pikkuhiljaa sakkaamaan. Ihmiset ovat saaneet tarpeekseen heille syötetystä hötöstä, jota tehdään ilman minkäänlaista sentimentaalisuutta tai halua tuoda jotain samaistuttavan merkittävää näytölle. Secret Invasion vain alleviivaa pointin. Vaikkakin ensimmäiset jaksot pitävätkin sisällään miellyttäviä piirteitä ja suuria lupauksia, alkaa materiaali menettämään otettaan rajusti jaksojen edetessä tekijöidensä kädestä.


Toinen toistaan typerämmät epäloogisuudet alkavat syömään konseptia sisältäpäin ja ne jättävät vain hurjasti kysymyksiä ilmoille katsojien ihmeteltäväksi. Käsikirjoitus ailahtelee laadussaan enemmän kuin tasapainolauta konsanaan, eikä sarjan tahdituskaan kokonaiskuvaa palvele alkuunkaan. Joskus tarina tuntuu matelevan paikallaan, kun taas seuraavassa hetkessä olemmekin juoksemassa maratonia. Kriittiset temaattiset yksityiskohdat jätetään joko täysin pimentoon lupaavan alustuksen jälkeen tai sitten niitä yliviivataan tarpeettoman paljon jonkin sortin viestin välittämiseksi.

Konsepti nojaa perimmiltään dekkarimaiseen vastakkainasetteluun, jossa yritetään erottaa muotoaan muuttavat skrullit oikeista ihmisistä, sillä vaaraa piilee juurikin siinä - tietämättömyydessä. Valitettavasti tekijät päättävät näyttää kaikki korttinsa heti kättelyssä pysyäkseen luultavasti itse kartalla siitä missä mennään, minkä vuoksi tarinan mysteeripuoli kuolee hetkessä. Vaikka Kingsley Ben-Adirin esittämä Gravik ajaakin asiansa sarjan antagonistina, tuntuvat hänenkin ratkaisunsa epäuskottavan ylimielisiltä mitä pidemmälle tarinassa etenemme.


Motiivit ovat nimittäin alkuun ihan ymmärrettävät, vaikka suunnitelmat lähtevätkin kehittymään astetta radikaalimpaan suuntaan. Vaikka Samuel L. Jacksonin esittämän Nick Furyn tarinakaareen liittyvistä paljastuksista voikin olla montaa mieltä, tuodaan se puoli näytölle ihan efektiivisesti. Pääsemme kokemaan ajan ja koettelemusten runteleman miehen, joka yrittää päästä takaisin voittojen tielle pelastaakseen maapallon hiipivältä uhalta. Visuaalisesti sarja tuntuu jokseenkin väsähtäneeltä ja tunkkaiselta.

Vaikka muutamia miellyttäviä ideoita käytetäänkin siinä hyväksi, alkaa yksitoikkoisuus nopeasti turruttamaan katsojan silmiä ja mieltä. Visuaaliset efektit ovat etenkin loppupuolella varsin pysäyttävää seurattavaa, eikä hyvällä tavalla. Kris Bowersin sävellykset taas toimivat sarjan kohokohtina ja onkin sääli huomata, ettei muu materiaali yllä juuri koskaan niiden vaatimalle tasolle. Alkutekstikohtaus on aiheuttanut yllättäen kohua, sillä tekoälyä on käytetty hyväksi sen luomiseksi ihmistekijöiden sijaan.


Ainakin henkilökohtaisesta näkökulmasta katsottuna se kuitenkin korostaa mielestäni hyvin sarjan perimmäistä aatetta ja sen ennalta-arvaamatonta luonnetta. Secret Invasion on sarja, joka lupaavista piirteistään huolimatta päättää mennä omille inspiroimattomille teilleen nostaen enemmän kysymyksiä tarjottimelle kuin tarjoten niitä toivottuja vastauksia. On pakko myös ihmetellä sitä, että mihin sarjan massiivinen budjetti on lopulta päätynyt, sillä materiaali ei sitä näyttävästi ahminut käyttöönsä ainakaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 13.12.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit