Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Christopher McQuarrie
Pääosissa: Tom Cruise, Hayley Atwell, Esai Morales,
Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby,
Henry Czerny, Pom Klementieff, Frederick Schmidt
Genre: Toiminta, Jännitys
Kesto: 2 tuntia 43 minuuttia

Loistavan ensimmäisen, keskinkertaisen toisen ja jopa yllättävän vakuuttavan kolmannen osan jälkeen neljäs osa vei Mission: Impossible -elokuvasarjan uuteen aikakauteen upealla tavalla. Viides osa jatkoi urakkaa mainiosti, kun taas kuudes osa täräytti todellisen nappiosuman. Alle vuosi ehti kulua edellisen osan julkaisusta, kun päähahmoa esittävä Tom Cruise ilmoitti elokuvasarjan jatkosta. Luvassa olisi kaksi uutta elokuvaa, jotka kuvattaisiin peräkkäin.

Myöhemmin selvisi, että kyseessä olisi elokuvasarjan tavanomaisesta kaavasta poikkeava kaksiosainen kokonaisuus. Tekijät palaisivat takaisin rooleihinsa ja tuotanto käynnistyi vuonna 2020. Valitettavasti maailmanlaajuisen koronapandemian myötä elokuvan tekoa jouduttiin pysäyttämään paikoitellen pidemmäksikin aikaa. Tämä ei jäänyt kuitenkaan seitsemännen osan ainoaksi ongelmaksi, sillä tuotanto-ongelmia syntyi myös kuvauspaikkojen puolesta, joita kaavailtiin suunnitteluvaiheessa.


Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One onnistui kuin onnistuikin lopulta selviytymään tiukista mutkistaan ja vaativista esteistään. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2023 ja se toimikin yhtenä vuotensa odotetuimmista nimikkeistä. On myös kiehtova ajatus, että se lukeutuu myös yhdeksi kaikkien aikojen kalleimmista elokuvista koskaan, minkä kyllä ymmärtää, kun ottaa huomioon tuotannon arvon ja odottamattomat käänteet, jotka pitkittivät sen tuloa vuosien verran.

Lippuluukkukassoilla jatko-osalta odotetaan Top Gun: Maverick -elokuvan kaltaista jättimenestystä, vaikka monet muut nimikkeet ovatkin joutuneet tyytymään vähempään monien erilaisten syiden siivittämänä. Jos elokuvasarjan historiaa kuitenkin katsoo, niin on olemassa todennäköinenkin mahdollisuus, että se onnistuisi rikkomaan edellisen osan asettaman haamurajan nousujohteisen kehityksensä vuoksi. Jatkaako Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One elokuvasarjan liitoa?


Venäläinen Sevastopol-niminen sukellusvene tuhoutuu yllättäen petollisessa lähitaistelutilanteessa, jonka kapellimestarina toimii alukseen asennettu testivaiheessa ollut poikkeuksellisen kehittynyt The Entity -tekoälyjärjestelmä. Kyseinen tekoäly on kuitenkin onnistunut irtautumaan muotistaan ja matkaamaan dataverkon läpi maailmalle tarkkailemaan ihmisten arkea. Suurimpien maiden hallitukset ovat saaneet tietää siitä ja sen mittaamattomista voimavaroista toivoen saavansa sen valtaansa.

Siihen tarvitaan kuitenkin kahta täydellisesti yhteen sopivaa avainta, jotka ovat erillään ja hukassa. IMF:n luottoagentti Ethan Hunt ja hänen ryhmänsä saa tehtäväkseen löytää koko ihmiskuntaa uhkaavan pelottavan aseen ennen kuin se joutuu väärin käsiin. Tulevaisuuden ja kohtalon hallinnan ollessa vaakalaudalla, joutuu Ethan kollegoineen kohtaamaan sekä lukuisia virkavaltoja, että menneisyyden haamuja päästäkseen käsiksi kohteeseensa.


Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One on kieltämättä poikkeuksellisen kunnianhimoinen ja rohkea kokeilu tekijöiltä, jotka ovat selkeästi valmiita viemään konseptiaan yhä korkeampiin sfääreihin. Suurimmat epäilyt ja pelot nojasivatkin täten elokuvan megalomaaniselta tuntuvaan kolmea tuntia hipovaan kestoon, joka toimisi vain ensimmäisenä puoliskona kokonaiskuvassa. Onnistuuko elokuva pitämään vauhtinsa tarpeeksi korkealla tuntumatta liian pitkältä ja puuduttavalta kokemukselta?

Toimisiko elokuva omana kokonaisuutenaan ollenkaan vai jätettäisiinkö se täysin vaiheeseen? Voiko panoksia enää nostaa ylemmäs edellisen osan myötä? Nämä kysymykset kieltämättä pyörivät mielessämme ennen varsinaista katsastusta, minkä vuoksi pieni pelko hiipiikin salakavalasti mielemme perukoille. Positiiviseksi yllätyksekseni voin todeta, että Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One onnistuu vakuuttamaan varteenotettavuudellaan, vaikka monet kysymykset jäävätkin vielä roikkumaan jatkonsa nojaan.


Elokuva alustaa asetelmansa hyvin kärsivällisesti, mutta mukaansatempaavasti, minkä vuoksi katsoja onnistuu saamaan siitä tiukan otteen jatkoa ajatellen. Ei ainoastaan, että pääsemme moitteettomasti käsiksi käsiteltävään asetelmaan ja sen luomaan mysteeriin, mutta saamme poikkeuksellisen kiehtovan katsauksen siihen, mitä operaation kohteeksi määritelty tekoäly pystyy parhaimmillaan tekemään. Koska ihmiset ovat nykyään niin tiukasti kangistuneita omaan teknologiaansa, on kiehtova ajatus pistää yksi kehittyneimmistä tapauksista operoimaan itsenäisesti.

Ihminen janoaa myös tietämättäänkin valtaa, minkä vuoksi tällaisen tekoälyn kontrolloimisen mahdollisuus saa koko maailman automaattisestikin toimimaan vailla moraalia ja ennalta sovittuja sääntöjä. Tom Cruisen esittämä IMF-agentti Ethan Hunt joutuukin tekemään vaativia valintoja ja uhrauksia tavoitellessaan poikkeuksellisen haluttua kohdetta. Koska vastassa ovat nyt sekä muut kohdetta kilpaa etsivät tahot, että kaikkivoipainen tekoäly, on ryhmän hypättävä ailahtelevien kaavojensa muotista ulos astetta improvisoivammalle tielle.


Elokuva on massiivinen ja siltä se myös tuntuukin perimmiltään. Investoituminen materiaaliin ei vaadi katsojalta juuri mitään, sillä se tempaa täysin mukaansa vauhdikkaalla ja monimuotoisella luonteellaan. Se tutulla tavalla yhdistää toimivimpia elementtejä aiemmista osista ja tarjoilee vastapainoksi myös paljon uusia ideoita, joita emme ole vielä tässä elokuvasarjassa nähneet. Ohjaaja Christopher McQuarrie ottaa rohkeasti riskejä tarinansa ja ratkaisujensa kanssa, mutta ne tuntuvat siitäkin huolimatta uppoavan moitteettomasti tähdättyyn maalitauluun. 

Tunnelmallisesta näkökulmasta katsottuna elokuva jatkaa edellisten osien luomaa kaavaa, vaikka mittakaavat toki avartuvat entisestään. Draamaa ja jännitystä onnistutaan tarjoamaan merkityksellisellä tavalla ja tasapainotetusti pitkin kestoa. Yllättäen myös komedia tuntuu olevan astetta nasevampaa ja korostetumpaa, minkä vuoksi kokemus täyttyy erilaisista tunteista ja niiden jatkuvista purskahduksista. Teknisesti elokuva onnistuu taas jälleen kerran vakuuttamaan varteenotettavuudellaan. Audiovisuaalinen jälki on vangitsevaa seurattavaa, eikä sen puoleen pysty juurikaan takertumaan ainakaan negatiivisesti.


Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One on loistava elokuva, joka ei ainoastaan onnistu alustamaan astetta suuremman tarinan vaikuttavalla tavalla, mutta se tuntuu saavan ennakkoon järkyttävältä näyttävän keston tuntumaan ihan lasten leikiltä. Melkein kolmetuntinen elokuva toimii yllättävän hyvin omana kokonaisuutenaan, vaikka monet kysymykset jäävätkin vielä puolitiehen roikkumaan. Toki, lopputulosta on vaikea tässä vaiheessa vielä laskelmoida ja tämän elokuvan merkitystä mahdoton arvioida kokonaiskuvassa ennen seuraavaa osaa, mutta näillä eväillä on kyllä todettava, että elokuva on yllättävän loistava kokonaisuus sellaisenaankin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 10.7.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit